Rodine brošure, letci, slikovnice

Kako biste što brže i lakše došli do informativnih i edukativnih materijala koje su naše volonterke pripremile u obliku letaka i/ili brošura, pripremili smo ih za vas u pdf i issu formatu, za čitanje na računalu. 

Rodine brošure i letke inače možete preuzeti na štandovima i događanjima koje RODA organizira periodično u različitim hrvatskim gradovima ili u Rodinu gnijezdu.
Ukoliko želite da vam letke i brošure pošaljemo poštom, molimo vas da uzmete u obzir da se gotovo sve bazne aktivnosti Rode provode isključivo na volonterskoj osnovi i da najčešće nemamo na raspolaganju nenamjenskih sredstava koje bismo mogli slobodno trošiti (između ostalog i na poštarinu) te vas molimo da uplatite simboličan iznos donacije (IBAN HR1624840081100197341) koji ćemo iskoristiti za plaćanje poštarine.

 Brošure se nalaze u nastavku.

 

SLIKOVNICE, BOJANKE, RADNE BILJEŽNICE

Mali prometni detektivi
Mali prometni detektivi

Mali prometni detektivi je radna bilježnica nastala u projektu zakOČI - Take a brake! s ciljem da potakne djecu na promišljanje kako se trebaju ponašati u prometu. Namijenjena je djeci školske dobi i predviđena za rad u razredu, uz vođenje učitelja/ice. Osnovna ideja ove radne bilježnice je promišljanje o već naučenom sadržaju kako bi djeca dobila i onu praktičnu dimenziju te mogla stečena znanja primjenjivati u novim situacijama u prometu. Znanja o sigurnosti u prometu jako su važna za djecu te bi ih ona trebala imati priliku provjeriti u praksi. Nadamo se da će vam zadaci iz ove radne bilježnice poslužiti kao inspiracija za vježbe koje bi se mogle provoditi tijekom sata razredne zajednice.

VIDI PREUZMI

3.62 MB 0

Zašto je Gor nacrtao zub?
Zašto je Gor nacrtao zub?

Što muči djecu čiji su roditelji u zatvoru pročitajte u našoj slikovnici Zašto je Gor nacrtao zub? u kojoj mali ris Gor pokušava prebroditi odlazak svoga oca u zatvor. Kroz razgovore likova, u slikovnici možete dobiti inspiraciju kako razgovarati s djecom o zatvoru. Također, slikovnica pokušava potaknuti razvoj empatije za ovu ranjivu skupinu djece kod djece i odraslih. Izdavači: Udruga roditelja “Korak po korak“, Roditelji u akciji – Roda i Pučko otvoreno učilište Korak po korak

VIDI PREUZMI

1.65 MB 0

Što muči Riku?
Što muči Riku?

Kako se osjećaju djeca čiji su roditelji u zatvoru i oko čega sve brinu? Kako razgovarati s djetetom o zatvoru i kako pružiti podršku djetetu čiji je roditelj u zatvoru? Izdavači: Udruga roditelja Korak po korak, Roditelji u akciji – Roda i Pučko otvoreno učilište Korak po korak.

VIDI PREUZMI

2.16 MB 0

Boje mojega doma
Boje mojega doma

Predstavljamo slikovnicu Boje mojega doma, namijenjenu djeci predškolskoga uzrasta, njihovim roditeljima i odgajateljima. Djeca upoznaju Zeinab, djevojčicu iz Sirije koja priča o životnim okolnostima uslijed kojih se njena obitelj našla u Hrvatskoj gdje započinje novi život, stječe nove prijatelje, uči novi jezik. Na kraju slikovnice, nalaze se smjernice namijenjene odraslima, o tome kako i zašto s djecom razgovarati o izbjeglištvu i na koji način djeca mogu pomoći djeci koja su dobila međunarodnu zaštitu.

VIDI PREUZMI

3.36 MB 0

Roda kojoj je trebala pomoć
Roda kojoj je trebala pomoć

Slikovnica "Roda kojoj je trebala pomoć" namijenjena je svoj djeci predškolske dobi i predstavlja koncept medicinski potpomognute oplodnje djeci.

VIDI PREUZMI

7.3 MB 0

Naše obitelji
Naše obitelji

Obilazeći u smiraj dana gradske prozore, znatiželjni leptirić Srećko uči o različitim vrstama obitelji. Tako Srećko susreće jednoroditeljske, posvojiteljske, obitelji životnih partner(ic)a i obitelji s roditeljima s invaliditetom i iako izrijekom ne zaključuje kakve je obitelji upoznao, prepoznaje zajedničku notu u svim obiteljima - ljubav koja povezuje njene članove i članice, te zaključuje da je „obitelj tamo gdje osjećam da pripadam". Autori slikovnice su Roda i Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Guljašević-Kuman, uvijek dobro dočekan i prihvaćen od publike kojoj se najčešće obraćaju - od djece, ali i od odraslih. Slikovnica Naše obitelji tiskana je u 600 primjeraka, a govori o različitim tipovima obitelji koji postoje u svakom, tako i u hrvatskom društvu. Slikovnica je objavljena u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, kojeg Roda provodi s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja i suradnikom Zagreb Pride.

VIDI PREUZMI

7.33 MB 0

Neobična želja
Neobična želja

Prolistajte Rodinu edukativnu slikovnicu pod nazivom "Neobična želja", koja govori o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. Pročitajte priču o nesmotrenom Djedu Mrazu koji je zaboravio vezati sebe i darove na saonicama te je time umalo upropastio Božić svoj djeci na svijetu. Tekst slikovnice osmislila je Rodina savjetnica Ivanka Vusić, koja je ujedno i preventivna policajka, dok je za ilustracije zaslužan Hrvoje Orlović. Tiskanje slikovnice je financirano u sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a tiskana je u 4 000 primjeraka, čiji je već dio poslan je svim policijskim upravama čiji će prometni policajci u sklopu preventivnih akcija odnijeti primjerke u sve vrtiće Republike Hrvatske.

VIDI PREUZMI

9.16 MB 0

Klik i krećemo - bojanka
Klik i krećemo - bojanka

Kroz igru i zabavu, upoznajte djecu s osnovama sigurne vožnje u automobilu.

VIDI PREUZMI

1.13 MB 0

Roda kojoj je trebala pomoć - bojanka
Roda kojoj je trebala pomoć - bojanka

Zabava i edukacija uz Rodu koja je trebala pomoć. Bojanka za najmlađe uz koju mogu naučiti kako su začeta djeca pomoću potpomognute oplodnje.

VIDI PREUZMI

2.23 MB 0

BROŠURE

Prometna informativka
Prometna informativka

Sigurnost u prometu kreće od svakog pojedinca. Svaki postupak i odluka dovode do povećanja ili smanjenja sigurnosti u prometu, čime osoba može dovesti u rizik sebe i ostale sudionike u prometu. Odrasli moraju osvijestiti vlastito ponašanje u prometu i paziti na pridržavanje svih prometnih pravila kako bi stvorili bolji temelj za učenje prometno odgovornog ponašanja djece koja su posebno ranjiva skupina u prometu. U ovoj brošuri, osmišljenoj za roditelje i skrbnike, osvrnut ćemo se na neke aspekte sigurnosti u prometu i dati vam ideje i smjernice kako s djecom razgovarati o prometu, pravilima i prikladnim ponašanjima prilikom sudjelovanja u prometu.

VIDI PREUZMI

3.91 MB 0

AUTOSJEDALICA Najsigurniji zagrljaj u vožnji
AUTOSJEDALICA Najsigurniji zagrljaj u vožnji

Među odlukama s kojima ste se dosad susretali, a tiču se sigurnosti i dobrobiti vašeg djeteta, zasigurno je bila i ona o nabavi autosjedalice. Vjerujemo da ste se pritom susreli s različitim savjetima i informacijama od kojih nisu sve nužno točne, pa ni sigurne. Ovim letkom želimo vam u najkraćim crtama dati ispravne savjete o prevoženju vašeg novorođenčeta u automobilu.

VIDI PREUZMI

355.25 kB 0

Neprekinute veze - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka
Neprekinute veze - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Obitelji koje imaju člana na izdržavanju kazne zatvora susreću se s mnogim problemima koji utječu na roditeljstvo i mogućnosti provođenja kvalitetnoga vremena s djecom. Cilj je ove brošure pokušati predočiti neke od najčešćih prepreka i ponuditi praktične savjete kako bi roditelji i djeca zadržali bliskost tijekom izdržavanja kazne te iskoristili što više mogućnosti za održavanje kontakata.

VIDI PREUZMI

4.35 MB 0

Važnost očuvanja obiteljskih odnosa za resocijalizaciju zatvorenika i zatvorenica
Važnost očuvanja obiteljskih odnosa za resocijalizaciju zatvorenika i zatvorenica

Ovaj priručnik namijenjen je zaposlenicima u kaznenim tijelima, s naglaskom na one službenike koji dolaze u kontakt s djecom zatvorenica i zatvorenika tijekom posjeta. Svrha mu je dočarati dječju perspektivu i potrebe djece te na potrebe zatvorenika i zatvorenica kao roditelja.

VIDI PREUZMI

871.36 kB 0

Sigurno djetinjstvo - Smjernice za roditelje, udomitelje i skrbnike kako odrastanje najmlađe djece učiniti sigurnim i smanjiti rizike od nezgoda
Sigurno djetinjstvo - Smjernice za roditelje, udomitelje i skrbnike kako odrastanje najmlađe djece učiniti sigurnim i smanjiti rizike od nezgoda

Kada se pripremamo za dolazak djeteta u naš dom, najčešće nismo spremni na činjenicu da će dijete koje je sada beba već za nekoliko mjeseci postati neumoran mali istraživač. Dodirivat će sve što može dotaknuti, istraživati ustima, kretati se, puzati, hodati, trčati, penjati se. Sve će htjeti uzeti u ruke, povući, kliknuti, okusiti, istražiti svim osjetilima. Djetetov je zadatak u nevjerojatno kratkom vremenu prijeći put od tek rođenog djeteta do djeteta koje razgovara, igra se s drugom djecom, proživljava burne emocije, uči što znači voziti se u automobilu i koji je tobogan najbolji. Za taj veliki zadatak potrebna mu je pomoć, ohrabrenje, samostalnost i sigurna okolina u kojoj može na zabavan način učiti o svijetu. Brošura je nastala u suradnji Unicefa Hrvatska i Rode.

VIDI PREUZMI

2.43 MB 0

Djeca u digitalnom okruženju - Vodič za roditelje predškolaraca
Djeca u digitalnom okruženju - Vodič za roditelje predškolaraca

Brošura je nastala kao odgovor na stalno postavljana pitanja i nedoumice koje roditelji dijele s nama od naših početaka bavljenja temama digitalnog odrastanja i roditeljstva. Osmišljena je na način da roditeljima i drugim odraslim osobama uz koje djeca odrastaju pruži osnovne informacije i smjernice na kojima se temelji sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja i uređaja.

VIDI PREUZMI

3.96 MB 0

Budi tata i rasti s djetetom
Budi tata i rasti s djetetom

Tijekom svog života 80% muškaraca i mladića postat će očevi. Njihovi postupci i odnos prema majci djeteta od trudnoće nadalje te odnos koji njeguju s djetetom od rođenja, značajno utječu na živote njihove djece i njihove obitelji, ali i na cijelu zajednicu. Želimo vas ohrabriti na preuzimanje aktivne uloge u životu obitelji koju gradite sa svojom partnericom i djetetom koje možda tek očekujete ili već imate. Prisutan i aktivno uključen tata važan je u odrastanju svoga djeteta čak i ako se njegov životni put raziđe s majčinim i dijete više ne živi s tatom ili živi s njim dio vremena. Brošura je nastala u okviru projekata Budi tata i rasti s djetetom kojeg financira Grad Zagreb i Budi tata kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

VIDI PREUZMI

2.31 MB 0

Slavimo brižno roditeljstvo, brošura za tate
Slavimo brižno roditeljstvo, brošura za tate

Mnogi današnji očevi utiru put novoj ulozi oca - onoj angažiranoj, ravnopravno prisutnoj u obitelji. Uzore rijetko imaju u svojim očevima ili djedovima jer, očinska se uloga tek počela mijenjati na ovim prostorima, oni su pioniri u osmišljavanju ravnopravne, angažirane očinske uloge. Oni osjećaju i žele biti drugačiji tate, žele preuzeti dio onoga što su bili njihovi očevi, ali žele biti privrženiji, emocionalno povezaniji s djecom, brinuti o djeci ravnopravno s partnericom. Zašto su baš takvi tate važni, kakav utjecaj i koje dobrobiti donose svojom angažiranošću i brižnošću djeci, obitelji, ali i partnerici i sebi, možete saznati u ovoj brošuri osmišljenoj od roditelja za buduće i nove tate. U brošuri ćete pronaći i ideje kako se povezati s djetetom onda kad izgleda da u djetetovom životu postoji samo jedna veza, ona s majčinom dojkom, kako se igrati, kako biti aktivan i angažiran tata od plusa na testu trudnoće pa sve do prvih djetetovih koraka. Ova brošura, nastala u okviru Festivala tata koji je Roda provodila u ožujku i travnju 2018. u partnerstvu s Veleposlanstvom Švedske u Hrvatskoj i Organizacijom Status M, će vas, nadamo se ohrabriti i da iskoristite očinski dopust i iskusite intenzitet skrbi o djetetu u najranijem djetinjstvu koji sa sobom nosi i priliku stvaranja snažne povezanosti s djetetom koja će biti izvrstan temelj za vaš cjeloživotni odnos.

VIDI PREUZMI

863.59 kB 0

Autosjedalica uvijek i bez iznimke!
Autosjedalica uvijek i bez iznimke!

Kako je vožnja kući iz rodilišta veseo i radostan događaj, roditeljska odgovornost nalaže nam da bude i sigurna. Sigurno i odgovorno voziti dijete od prvoga dana jedini je prihvatljiv način. Nemojmo dopustiti da nam djeca ne budu sigurna u prometu. Samo ispravno pričvršćena autosjedalica te ispravno vezano dijete u njoj siguran su način za prvu i za sve sljedeće vožnje Vašeg djeteta.

VIDI PREUZMI

5.28 MB 0

Antidiskriminacijski vodič za trudnice i majke na tržištu rada
Antidiskriminacijski vodič za trudnice i majke na tržištu rada

Podaci govore o tome da je 40 % zaposlenih žena u Hrvatskoj žrtva nekog oblika spolne diskriminacije na temelju trudnoće ili majčinstva. Možda ste i vi bili kažnjeni gubitkom posla ili na neki drugi način samo zato što ste htjeli raditi i biti majka? Ili ste odustali od majčinstva ili većeg broja djece zbog neosjetljivosti svojeg radnog okruženja, ekonomske nesigurnosti, niskih rodiljnih naknada? Ako jeste, ovaj vam vodič može vam pomoći u zaštiti vaših prava. Ako niste bili žrtva diskriminacije, ovaj vam vodič može pomoći da to ni ne postanete.

VIDI PREUZMI

1.23 MB 0

Antidiskriminacijski vodič za poslodavce
Antidiskriminacijski vodič za poslodavce

Nepoštivanje prava drugih nije uvijek namjerno i s predumišljajem. Želimo vjerovati da se u Hrvatskoj u 21. stoljeću prava trudnica i majki na tržištu rada ne krše namjerno, već zbog nedovoljne osjetljivosti cijelog društva na njihove potrebe i nepoznavanja promjena koje se događaju ženama u trudnoći i majčinstvu. Informiranje može spriječiti moguću ili popraviti nastalu štetu. Ovaj vodič namijenjen je poslodavcima koji se žele informirati o tome što je diskriminacija trudnica i majki male djece na tržištu rada kako i sami ne bi sudjelovali u njoj. Vodič nudi primjere dobre prakse i preporuke te popis prava koja proizlaze iz zakona koji štite trudnoću i majčinstvo i koji može poslužiti kao podsjetnik.

VIDI PREUZMI

1.37 MB 0

Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka
Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Biti roditelj je najizazovniji i najnagrađivaniji posao koji odrasla osoba ikada u životu radi. Ova je brošura namijenjena roditeljima koji odlaze na izdržavanje zatvorske kazne ili već služe kaznu zatvora, a pomože razumjeti kako boravak roditelja na izdržavanju kazne utječe na djecu. Ponudit će ideje o tome kako održavati kvalitetan odnos s djecom i osobama koje brinu o djeci, ideje o tome kako riješiti neke od problema koji se mogu pojaviti.

VIDI PREUZMI

865.51 kB 0

Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama - priručnik
Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama - priručnik

Za vrijeme prirodno ili politički uzrokovanih kriza, manjak sigurne hrane i vode ljude dovodi u visok rizik od ugrožavanja zdravlja, pa i života. Djeca mlađa od pet godina posebno su u riziku, a najranjivija su djeca mlađa od jedne godine. Od ukupne smrtnosti ljudi zbog neodgovarajuće prehrane čak polovica se odnosi na dojenčad. Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je proljevom, dehidracijom i pothranjenošću. Na temelju iskustava stečenih tijekom trajanja migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj, Roda je napravila priručnik koji nadležnim institucijama i organizacijama koje su uključene u pružanje pomoći u kriznim situacijama nudi operativne smjernice osiguranja optimalne prehrane najmlađe djece.

VIDI PREUZMI

6.76 MB 0

Zbornik radova prePOROD 2013.
Zbornik radova prePOROD 2013.

Cijeli zapadni svijet traži promjene u sustavu materalne skrbi, a Hrvatska i susjedne zemlje su sudionice u ovom pokretu. Sve je očitije da se nemogućnost odabira različitih modela skrbi, povećanje stope carskih rezova, nedostatak skrbi orijentirane na majku i obitelj, mobbing kojeg trpe zdravstveni djelatnici sustava koji žele uvesti nove politike rada, mora napustiti. Nije važno preuređivanje i ukrašavanje porodnih odjela, važna je promjena modela i okvira skrbi u ovoj i susjednim zemljama. Potrebno je uključiti majke u donošenje odluka, temeljenih na dokazima. Umjesto dosadašnjih kulturno uvjetovanih i ustaljenih praksa, potrebno je poštivati majčina ljudskih prava i dozvoliti joj da odabere način i okolnosti u kojima želi roditi, potrebna je implementacija postojeće legislative o pravima pacijenata, potrebno je reći “ne“ nasilju u porodu, mitu i vezama i najvažnije - ne dozvoliti nasilnicima u sustavu da određuju politiku materalne skrbi.

VIDI PREUZMI

2.72 MB 0

Neplodnost
Neplodnost

Ovom brošurom želimo ukazati da je neplodnost bolest i da o njoj treba progovoriti. Svrha brošure je osigurati kvalitetan, točan i lako dostupan sadržaj za osobe koje se prvi put susreću s neplodnošću te često ne znaju u kojem smjeru krenuti i kome se u sljedećem koraku obratiti. Ova brošura je i za sve one koji se s neplodnošću bore već neko vrijeme, jer možda još uvijek imaju nekih nedoumica i pitanja. Želimo ohrabriti parove da na vrijeme potraže pomoć – čim posumnjaju na problem – jer je cilj ostvarivanja trudnoće i rođenje djeteta mnogo lakše postići u ranijoj reproduktivnoj dobi kada se neplodnost na vrijeme detektira. Brošurom "Neplodnost" želimo senzibilizirati ljude koji nemaju problema s neplodnošću, kako bi s humanog gledišta pokušali razumjeti osjećaje, bol i patnju neplodnih osoba te da pokažu empatiju putem javne podrške prava na optimalno liječenje, kao i ostvarivanja boljih uvjeta liječenja danas u Hrvatskoj.

VIDI PREUZMI

2.09 MB 0

Neplodnost - niste sami
Neplodnost - niste sami

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu postoji 60 do 80 milijuna neplodnih parova. U Hrvatskoj se također svaki šesti par u reproduktivnoj dobi suočava sa smanjenom plodnosti ili neplodnosti i potreban mu je neki oblik pomoći pri reprodukciji. Svjetska zdravstvena organizacija neplodnost je klasificirala kao bolest prije dvadeset godina, a prema zaključcima Parlamenta Europske unije ovakva učestalost neplodnosti značajan je čimbenik demografske krize. Nemogućnost ostvarivanja roditeljstva i neuspjesi u liječenju neplodnosti mogu biti emocionalno i psihološki vrlo negativna i neugodna iskustva, zato pročitajte ovaj Rodin letak, u kojem možete pronaći informacije o tome kako razgovarati s partnerom o ovom problemu, a je namijenjen i članovima obitelji parova koji se bore s neplodnošću.

VIDI PREUZMI

940.63 kB 0

Trudnoća i porod
Trudnoća i porod

Tijelo se u trudnoći svakodnevno mijenja, a razine hormona koje njime kolaju znatno su veće od uobičajenih. Zahvaljujući hormonima i veselom iščekivanju susreta s djetetom, trudnice često preplavljuju osjećaji blaženstva i ushita, ali ih očekuju i poneke trudničke tegobe poput mučnine, probavnih smetnji, nervoze, promjene raspoloženja pa čak i depresije. Tijekom trudnoće možete sastaviti plan porođaja koji sadrži vaše želje vezane za tijek porođaja. Brošura "Trudnoća i porod" vam nudi pregršt informacija o tome kako ostati zdrave tijekom trudnoće, kao i o tome koji su postupci u porodu prihvatljivi, a koji uistinu nepotrebni i rizični. Informirajte se na vrijeme i provedite čarobnih devet mjeseci te imajte porod kakvog želite i kakvog svaka žena zaslužuje.

VIDI PREUZMI

1.54 MB 0

Moja prava u trudnoći i porođaju
Moja prava u trudnoći i porođaju

Trudni ste i polako počinjete s pripremama za porođaj. Pred vama je letak koji vam u tome može pomoći. Možda se do sada niste imale prilike upoznati s pravima pacijenata, ali budući da ste kao trudnica preko noći postali pacijentica, ta se prava odjednom odnose i na vas. Ovaj vam letak može pomoći da se upoznate sa svojim pravima koja proizlaze iz Zakona o zaštiti prava pacijenata i da ih lakše protumačite svojoj pratnji pri porođaju i zdravstvenom osoblju koje skrbi o vama u trudnoći, tijekom porođaja i na odjelu babinjača. Ovaj letak vam također može poslužiti i kao kompas u orijentaciji kome se i kako obratiti u slučaju kada su vaša prava kao pacijentice ugrožena ili prekršena.

VIDI PREUZMI

828.62 kB 0

Dojenje
Dojenje

Počeli ste dojiti i našli ste na neke probleme zbog kojih se pitate, zašto za nešto tako prirodno kao što je dojenje, trebaju postojati priručnici, tečajevi, filmovi, i knjige o dojenju. Razloga za to ima mnogo i trebalo bi nam puno više prostora od ove brošure da ih sve nabrojimo. Ipak, neki od najvažnijih mogu se objasniti time da se podrška dojenju kao i konkretna pomoć kada do problema dođe, s godinama izgubila, postala nedovoljna. Ovom brošurom nastojat ćemo vam dati smjernice o tome kako ispravno dojiti, ali i ponuditi rješenja za probleme s kojima ćete se možda suočiti. Koliko god oni bili neugodni i zabrinjavajući, rješivi su! Uz znanje i potporu, sigurno ćete ih prevladati. Brošura "Dojenje", na 64 stranice, objasnit će vam zašto je dojenje poseban odnos, mnogo više od hranjenja; dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je NAJBOLJI POČETAK!

VIDI PREUZMI

1.26 MB 0

Prvi sat za prvi podoj
Prvi sat za prvi podoj

Ova brošura vam daje odgovor na pitanje zašto su kontakt koža na kožu i prvi podoj unutar sat vremena nakon rođenja toliko važni. Naime, dijete se nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Kad se ono neposredno nakon poroda odvoji od majke, izloženo je različitim drugim bakterijama iz okoline i s bolničkog osoblja, koje su potencijalno puno opasnije za novorođenče i izlažu ga većem riziku od infekcije. No u svom prvom podoju novorođenče prima kolostrum, koji sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom, već i lijekom, odnosno djetetovim prvim cjepivom! Kontakt koža na kožu je bitan jer majčino tijelo pomaže zadržati toplinu novorođenčeta – ona je najbolji grijač za svoje dijete – što je važno kod prerano rođene djece ili one s malom porođajnom težinom.

VIDI PREUZMI

1.97 MB 0

Zajedničko spavanje i dojenje
Zajedničko spavanje i dojenje

Zajedničko spavanje s djetetom pomaže uspostavi i održanju dojenja. Znanstvena istraživanja potvrđuju dobrobiti spavanja dojenčeta uz majku, u zajedničkom krevetu koji prevazilaze olakšavanje dojenja. Ne postoje dokazi koji bi podržali rasprostranjeno mišljenje kako je zajedničko spavanje štetno za psihičko i fizičko zdravlje djece ili da je za njih ugrožavajuće, pod uvjetom da se pridržavate uputa o sigurnom zajedničkom spavanju.

VIDI PREUZMI

211.17 kB 0

Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju
Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju

VIDI PREUZMI

2.24 MB 0

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga
Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga nadgledanjem primjene Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. U tu svrhu zahtijevamo da: informacije koje dobivaju zdravstveni djelatnici bi morale biti utemeljene na znanstvenim podacima i činjenicama; sve informacije o umjetnoj prehrani, uključujući i etikete, trebale bi objasniti koristi dojenja i sve troškove i opasnosti povezane s prehranom mliječnim formulama i drugo. Zabranjeno je: reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko; davanje besplatnih uzorka nadomjestaka za majčino mlijeko; promidžba nadomjestaka za majčino mlijeko u zdravstvenim ustanovama, uključujući dijeljenje besplatnih ili jeftinih uzoraka i drugo. Situacija u Hrvatskoj je loša, jer iako je 1992. godine naša zemlja Pravilnik prihvatila, nikada ga nije ratificirala, a proizvođači nadomjesnog mlijeka Pravilnik nesmetano krše, uglavnom organiziranjem nagradnih igara za roditelje.

VIDI PREUZMI

777.8 kB 0

Brošura o babywearingu
Brošura o babywearingu

VIDI PREUZMI

425.88 kB 0

Platnene pelene
Platnene pelene

Platnene pelene su novi korak u evoluciji pelena. Od prirodnih materijala, jednostavne su za prematanje, iskrojene i sašivene u oblik koji odgovara djetetovu tijelu, s čičak trakom ili drukerima za pričvršćivanje. Jednostavne su i za održavanje, nije ih potrebno iskuhavati ili glačati. Ovakve pelene imaju brojne prednosti pred jednokratnima – djetetu su ugodnije i zdravije, sačuvat će okoliš od tisuću tona teško razgradivog otpada, a razlika u cijeni od čak 5 000 kuna neće završiti kao hrpa pelena na smeću, nego u vašem džepu. Razmislite, što biste radije nosili – pamučno rublje ili jednokratno rublje od sintetičkih vlakana – 24 sata, dvije i pol godine? Složit ćete se odgovor je jednostavan i jasan – platnene pelene!

VIDI PREUZMI

436.39 kB 0

Kako tražiti/naći posao nakon zatvora
Kako tražiti/naći posao nakon zatvora

VIDI PREUZMI

2.45 MB 0

Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi
Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi

Udruga Roda je neprofitna organizacija - nema vlasnika i ne može isplaćivati dobit. Sav prihod od prodaje proizvoda se koristi za osiguravanje funkcioniranja projekata i programa, društveno korisnih i besplatnih za krajnje korisnike. Znajte da su naši proizvodi kvalitetni te da se trudimo kontinuirano prilagođavati naše proizvode vašim potrebama. Osim toga, otvoreni smo za komunikaciju i dogovore, jamčimo vam funkcionalnost i mogućnost popravaka i zamjena. Također, kupnjom naših proizvoda pomažete druge Rodine projekte i programe, koji su društveno korisni i besplatni za korisnike. Tako sudjelujete u ispunjavanju naše misije, mijenjanju društva u odgovorno prema djeci, roditeljima i obiteljima, čak i ako niste aktivno uključeni u rad udruge. Svi proizvodi izrađeni su u Hrvatskoj, jer za proizvođače biramo socijalno odgovorna poduzeća ili udruge. Različite krojeve za vas i vašu bebu osmišljavaju Rodine volonterke, a kroje ih i šivaju žene u Zaštitnoj radionici u Varaždinu.

VIDI PREUZMI

1.82 MB 0

LETCI I PLAKATI

Pokazatelji uspješnog dojenja
Pokazatelji uspješnog dojenja

Pokazatelji uspješnoga dojenja imaju za cilj da vam olakšaju izazovne prve dane i tjedne - promatranjem djeteta naučit ćete prepoznati njegov napredak. Tako ćete moći prepoznati eventualna odstupanja i potražiti pomoć u zajednici. Ili se uvjeriti da je sve u redu, odagnati sumnje u vlastite sposobnosti i opustiti se. Sretno!

VIDI PREUZMI

472.98 kB 0

10 koraka za rodilišta - prijatelje majki
10 koraka za rodilišta - prijatelje majki

VIDI PREUZMI

1.14 MB 0

Pismo mami i sestri
Pismo mami i sestri

Ovdje možete pronaći početne informacije kako biste medicinskoj sestri poručili kako želite da se ophodi s vašim novorođenčetom. Recite joj da ne želite da vašoj bebi daje bočicu s formulom ili vodom te da joj ne stavlja dudu, jer ono što vaše novorođenče, ali i vi kao majka želite, jest (davati) majčino mlijeko. Ovim pismom poručite medicinskoj sestri kako dojite na zahtjev ili svakih 1-3 sata, danju i noću, te da ako je vaše novorođenče dobro prihvatilo bradavicu i ima dobar položaj na dojci, da vi nećete dobiti ragade. Prvih nekoliko dana nakon poroda, vi i vaše novorođenče učite komunicirati: ono počinje plakati, a u vama se, kao odgovor, javljaju fiziološke i emocionalne reakcije. Tako učite prepoznavati signale koje prethode plaču i vi i vaše novorođenče brzo razvijate komunikaciju. Zato budite svoje i pismom od medicinske sestre zahtijevajte ono što je prirodno i dobro za vas i vaše novorođenče.

VIDI PREUZMI

802.26 kB 0

Kako si olakšati i skratiti trajanje trudova?
Kako si olakšati i skratiti trajanje trudova?

VIDI PREUZMI

1.27 MB 0

Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (kraći letak)
Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (kraći letak)

S ciljem osvješćivanja zakonske obveze korištenja autosjedalica i kod stranih državljana, osmišljen je letak na stranim jezicima i distribuiran na granične prijelaze. Na letku je ukratko predstavljena zakonska obaveza i okviri koji su njome obuhvaćeni, te niz prijedloga kako olakšati djeci dulja putovanja u autosjedalicama.

VIDI PREUZMI

436.47 kB 0

Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (letak)
Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (letak)

Cilj ovog letka je podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. One, kada se pravilo koriste, umanjuju rizik smrti i ozljeda djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do čak 70 posto, no na žalost, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice u prijevozu svoje djece, izlažući ih tako velikoj opasnosti. Novo izdanje, 2019.

VIDI PREUZMI

5.98 MB 0

Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)
Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)

Cilj ovog letka je podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. One, kada se pravilo koriste, umanjuju rizik smrti i ozljeda djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do čak 70 posto, no na žalost, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice u prijevozu svoje djece, izlažući ih tako velikoj opasnosti. Najčešće zablude koje imaju roditelji koji odbijaju koristiti autosjedalice su: "Dijete mi je sigurno u krilu"; "Novorođenče mora biti na ravnom"; "Prestat će plakati ako nije u autosjedalici"; "Idemo samo do vrtića" i mnoge druge, a ne shvaćaju koliko su u krivu. Nadamo se da će ovaj informativni letak, koji je dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova RH, osvijesti sve roditelja o važnosti korištenja autosjedalica.

VIDI PREUZMI

220.06 kB 0

Ja na netu
Ja na netu

Objavljeno na internetu ostaje zauvijek pa posljedice nepromišljene objave možeš osjećati dugi niz godina. Neke poruke, slike, videozapise ili geolokacijske oznake dijeliš sam/a, neke tvoji prijatelji, a neke su umjesto tebe podijelile aplikacije koje koristiš. Znaš li da društvene mreže i aplikacije mogu s tvojim objavama, dokumentima i podacima raditi što žele? Nema stvarne anonimnosti na internetu, a ono što radiš može biti i kažnjivo. Ne čini ništa što bi moglo naštetiti drugima ili tebi.

VIDI PREUZMI

224.7 kB 0

Kako biti odgovoran roditelj u digitalno doba
Kako biti odgovoran roditelj u digitalno doba

Kvalitetnim, obrazovnim sadržajima na računalu i mobilnim uređajima možete dijete puno toga naučiti te naviknuti da digitalnu tehnologiju koristi kao sredstvo stvaranja, izražavanja i učenja. Uvijek obraćajte pažnju na aplikacije i računalne programe dostupne djetetu – oni moraju biti osmišljeni baš za uzrast vašeg djeteta.

VIDI PREUZMI

417.33 kB 0

Roditeljstvo u digitalno doba
Roditeljstvo u digitalno doba

Biti podrška djeci koja odrastaju u ovo digitalno doba je izazovno, složeno, ali ne i nemoguće. Osnovni savjeti kojih se trebamo držati jesu: upotrijebi zdrav razum, promisli i pitaj. Bez obzira na razvoj tehnologije i znanje koje imamo o tehnologiji, pružiti podršku djeci uvijek znači razgovarati s njima.

VIDI PREUZMI

227.74 kB 0

VIDI PREUZMI

279.26 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: