Odvajanje novorođenčadi od COVID-19 majki u KB Merkur i OB Bjelovar

Majke koje su rodile u listopadu i studenom 2020. u KB Merkur u Zagrebu i u OB Bjelovar javile su se udruzi Roda s informacijom da su odvajane od svoje novorođenčadi odmah nakon poroda. Te su majke ili bile zaražene virusom SARS-CoV-2 ili su čekale rezultate testa napravljenog pri prijemu u rodilište, a rodile su prije nego su rezultati testiranja bili dostupni.

U međuvremenu, jedna nam je rodilja ustupila kopiju maila iz KB Merkur u kojemu je potvrđeno da se u tom rodilištu provodi praksa odvajanja novorođenčadi od majki. Potvrdu za OB Bjelovar dobile smo u subotu 14. i subotu 21. studenoga 2020., tijekom gostovanja predstavnika rodilišta u emisiji Zdrav život na HRT-u, koji je tom prilikom izjavio “Mi u Hrvatskoj imamo stav da treba odvojiti dijete na 10 do 14 dana, ali nastaviti s dojenjem tako da se majka izdaja.” (emisija je dostupna preko servisa HRTi). 

Prakse koje provode ova rodilišta nisu u skladu ni s hrvatskim, ni s inozemnim smjernicama, i prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, ne provode se ni u jednom drugom rodilištu u Hrvatskoj.

Stoga je udruga Roda zatražila reakciju od KB Merkur i OB Bjelovar kao i Ministarstva zdravstva, Nacionalnog povjerenstva za dojenje, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Pravobraniteljice za djecu.  Pismo donosimo u nastavku.

 

 

 

Roditelji u akciji - Roda

Žerjavićeva 10, 10000 Zagreb

www.roda.hr / roda@roda.hr

 

Zagreb, 30. studenoga 2020.

 

Ministar zdravstvakabinet@miz.hr

KB Merkurravnateljstvo@kb-merkur.hrzeljko.duic@kb-merkur.hr

OB Bjelovarravnateljstvo@obbj.hr

UNICEF ured za Hrvatskuinfo@unicef.hr

Nacionalno povjerenstvo za dojenje MZ, članovima - svima

Pravobraniteljica za djecuinfo@dijete.hr

 

 

Predmet: odvajanje novorođenčadi od majki u KB Merkur i OB Bjelovar

 

Poštovani, poštovane,

posljednjih dana nekoliko majki koje su rodile u KB Merkur u Zagrebu i u OB Bjelovar javilo se udruzi Roda s informacijom da su odvojene od svoje novorođenčadi odmah nakon poroda. Te su majke ili bile zaražene virusom SARS-CoV-2 ili su čekale rezultate testa napravljenog pri prijemu u rodilište, a rodile su prije nego su rezultati testiranja bili dostupni.

U međuvremenu jedna nam je rodilja ustupila kopiju maila iz KB Merkur, koji dostavljamo u prilogu dopisu, u kojem je potvrđeno da se u tom rodilištu provodi praksa odvajanja. Potvrdu za OB Bjelovar dobile smo u subotu 21. studenoga 2020., tijekom gostovanja predstavnika rodilišta u emisiji Zdrav život na HRT-u, koji je tom prilikom izjavio “Mi u Hrvatskoj imamo stav da treba odvojiti dijete na 10 do 14 dana, ali nastaviti s dojenjem tako da se majka izdaja.” (emisija je dostupna preko servisa HRTi).

Prakse koje provode ova rodilišta nisu u skladu ni s hrvatskim, ni s inozemnim smjernicama, i prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, ne provode se u nijednom drugom rodilištu u Hrvatskoj.

Podsjećamo da je dojenje iznimno važna epidemiološka mjera u vrijeme bilo koje pandemije, pa i ove, i da se odvajanjem novorođenčeta od majke nakon poroda loše utječe na uspostavu dojenja. Ujedno je i u suprotnosti sa znanstvenim dokazima koji su, od početka pandemije  koronavirusa COVID-19, ukazali na važnost da majka i dijete budu neprekidno zajedno nakon poroda.

 

Molimo vas da nas informirate o koracima koje ćete poduzeti da se ove štetne prakse hitno ukinu.

 

S poštovanjem,

Roda

Dopis udruge Roda o odvajanju novorođenčadi i majki u KB Merkur i OB Bjelovar
Dopis udruge Roda o odvajanju novorođenčadi i majki u KB Merkur i OB Bjelovar

VIDI PREUZMI

398.74 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: