Video nadzor na Odjelu ginekologije i opstetricije Opće bolnice Šibenik

 

U zadnje vrijeme učestalo zaprimamo pritužbe i upite trudnica, rodilja i babinjača koje koriste zdravstvene usluge u Općoj bolnici Šibenik da se u ambulantama, rađaonicama i sobama na odjelu babinjača nalaze nadzorne kamere. Zabrinute zbog takvih praksi, zajedno s udrugom Politiscope 8. listopada 2020. uputile smo dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvu zdravstva, Pučkoj pravobraniteljici, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te Općoj bolnici Šibenik, u kojem tražimo očitovanje i hitnu reakciju na ovu nezakonitu praksu (tekst dopisa nalazi se u nastavku).

U međuvremenu, Opća bolnica Šibenik reagirala je dopisom u kojem navode da kamere nisu funkciji.
Čak i ako kamere nisu u funkciji, neprihvatljivo je da nisu stavili nekakvu obavijest o tome, ili barem prekrili objektiv  da je vidljivo kako je kamera van funkcije. To samo potvrđuje da se nitko ni na trenutak nije stavio u ulogu rodilja, da nitko nije promislio o dostojanstvu skoro 600 žena koje godišnje prođu kroz šibensko rodilište. Nitko nije razmislio o tome kako se osjeća žena koja usred poroda shvati da je kamera cijelo vrijeme uperena u nju. 
Ako nedavno instalirane kamere i jesu van funkcije, ostaje pitanje zašto su uopće postavljene u rađaonice i kako se to troše novci građana.

 

 

Poštovani, poštovane,

u zadnje vrijeme učestalo zaprimamo pritužbe i upite trudnica, rodilja i babinjača koje koriste zdravstvene usluge u Općoj bolnici Šibenik da se u ambulantama, rađaonicama i sobama na odjelu babinjača nalaze nadzorne kamere. Kamere su, kako nam navode, postavljene na način da primjerice, kad žena rađa, kamera direktno snima čin poroda, ili u sobi za babinjače, prati kako žena doji. Prilažemo fotografiju jedne takve kamere koju nam je poslala građanka. Prema našim saznanjima, kamere su postavljene u drugoj polovici 2019. godine.

Razvidno je kako se radi o kršenju najosnovnijih načela Opće uredbe o zaštiti podataka (dalje: “Uredba”): zakonitosti, poštenosti i transparentnosti.

Uvidom u službene stranice Opće bolnice Šibenik, konkretno u Pravilnik o prikupljanju, obradi i zaštiti osobnih podataka od 26. lipnja 2019. (dalje: “Pravilnik”), koje je moguće naći na službenim stranicama Opće bolnice Šibenik, članak 26. opisuje video nadzor, i između ostalog piše “Voditelj obrade koristi video nadzor samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine.” Hrvatski liječnički sindikat (HLS) je početkom 2019. godine zatražio od Vlade RH hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama kako bi se bolje zaštitilo zdravstvene radnike, te pretpostavljamo da je postavljanje video nadzora jedna od takvih mjera. Međutim, smatramo da se u ovom slučaju, snimanjem žene koja rađa ili doji, grubo krši njeno pravo na privatnost i narušava njeno dostojanstvo te tražimo da bolnica razmotri druge zaštitne mjere kojima će se štititi osobe i imovina ustanove.

Smatramo da bolnica nema zakonsku osnovu za obradu podataka u ovoj situaciji: u Pravilniku tvrde da imaju legitimni interes (“svrha nužna za zaštitu ljudi i imovine”) – takva vrsta pravne osnove zahtijeva i provođenje Procjene legitimnog interesa (dalje: “Procjena”). Procjena bi u svakom dijelu jasno pokazala da je riječ o suviše nametljivoj vrsti prikupljanja podataka koja nije proporcionalna svrsi te je nadjačavaju temeljna prava i slobode ispitanica.
Osim toga, ovakvim snimanjem se prikupljaju i obrađuju podaci koji se odnose na zdravlje, koji spadaju u posebnu kategoriju podataka – za koje legitimni interes ne može biti valjana pravna osnova obrade. Dakle, jasno je da je obrada osobnih podataka putem video nadzora u ovoj situaciji nezakonita. Za posebnu kategoriju podataka potrebne su i posebne tehničke i organizacijske mjere zaštite podataka: nije dovoljno u pravilniku samo napisati da mjere zaštite postoje, već i konkretnije objasniti koje su i kako se provode uz poštivanje integrirane zaštite podataka.

Nadalje, nije riječ o obradi koju bi ispitanice mogle razumno očekivati niti bi Voditelj obrade mogao objasniti zašto je neočekivana obrada opravdana – stoga se, prema Uredbi, radi o obradi koja nije poštena. Godišnje u šibenskom rodilištu rađa oko 600 žena, na ovaj način je grubo prekršeno pravo na zaštitu osobnih podataka, dostojanstva i ljudska prava najmanje 900 žena od uvođenja nadzora. Zato molimo žurnu reakciju i hitno uklanjanje svih kamera.


S poštovanjem,

udruga Roda


Na znanje:
1.    Opća bolnica Šibenik, gdpr@bolnica-sibenik.hr, ravnateljstvo@bolnica-sibenik.hr
2.    Ministarstvo zdravstva, vili.beros@miz.hr
3.    Pučka pravobraniteljica, info@ombudsman.hr
4.    Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ravnopravnost@prs.hr

 

 

Dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka
Dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka

VIDI PREUZMI

223.95 kB 0

Odgovor Opće bolnice Šibenik, 22. listopada 2020.
Odgovor Opće bolnice Šibenik, 22. listopada 2020.

VIDI PREUZMI

487.89 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: