Godinu dana nakon akcije Prekinimo šutnju

Godinu dana je prošlo otkad smo akcijom #PrekinimoSutnju osvijestile u javnosti činjenicu da žene u Hrvatskoj svakodnevno doživljavaju nasilje tijekom njihovih najranjivijih trenutaka - dok rađaju djecu.

S prikupljenim smo se iskustvima obratile i CEDAW-u koji je državi poručio da se izvole srediti i urediti pitanja u kojima se još uvijek grubo krše ljudska ženska prava, pisale smo nebrojeno dopisa i sustavno ukazujemo na pogreške i propuste, ali od 4 obećanja koje nam je dalo Ministarstvo zdravlja ostvarili (ni)su sljedeće:

  1. Inspekcijski nadzor - nemamo još službeno izvješće, ali ono što znamo nije bajno, unatoč tome što nismo zadovoljne što su inspekcijski nadzori najavljivani i bilo je lako urediti da stanje izgleda bolje od realnog
  2. Komunikacijski tečajevi za osoblje - nula bodova i čista jedinica Ministarstvu
  3. Inicijativa "Bolnice - prijatelji majki" - nešto se (nedovoljno!) malo pokrenulo, imamo INO partnere (zahvaljujući angažmanu i statusu nevladinih organizacija, uključujući i Rodu, a ne zbog angažmana Ministarstva) i prijavile smo jedan EU projekt na temu. Nastavit ćemo prijavljivati nešto dok ne upali ili Ministarstvo ne preuzme odgovornost i ne pronađe sredstva za realizaciju ove točke, i
  4. Edukacijski materijal osiguran za sve trudnice i rodilje - također nula bodova, na tome moramo raditi i vidjeti što i kako dalje. Plan Ministarstva je bio dobiti novac iz EU fondova, ali ponovo na način da se u potpunosti angažiraju nevladine organizacije, a Ministarstvo supotpiše materijal - ovakvo je rješenje klimavo i polovično, mi želimo i trebamo trajno osigurano rješenje koje će materijale učiniti dostupnima svakoj trudnici, svake godine.

Situacija je i više nego alarmantna. Želje korisnica zdravstvenog sustava se ne uvažavaju, ženska se ljudska prava u porodu i dalje sustavno krše.

nasilje na porodu
NOT PUBLISHED
Napisao/la: