Dojenje tijekom kriznih situacija

Pitanje: Kako dojenje spašava živote i sprečava oboljenja tijekom krizne situacije?

Odgovor: Dojenje štiti djecu od rizika vezanih uz opskrbu zagađenom vodom. Ono pruža zaštitu od bolesti dišnog sustava i proljeva – bolesti koje mogu biti smrtonosne za stanovništvo koje je iseljeno zbog katastrofe. Ovo je osobito važno za vrijeme prekida pružanja električnih, vodoopskrbnih i drugih usluga.

Dr. Lawrence M. Gartner, predsjednik Odjela za dojenje Američke pedijatrijske akademije i član Savjetodavnog vijeća za zdravstvo La Leche League International, izjavio je sljedeće:

Majčino mlijeko je vrijedan resurs koji ne samo da može zaštititi osjetljivo dojenče od bolesti, nego i poboljšati psihološko zdravlje i dobrobit za vrijeme stresnog razdoblja. Majčino mlijeko umanjuje bol i ubrzava ozdravljenje nakon ozljeda i infekcija.

Kao što su svjetske prirodne katastrofe zadnjih godina pokazale, mogućnost prijevoza i skladištenja vode, hrane i ostalih potrepština uvelike je smanjena za vrijeme i nakon katastrofalnih razaranja. Majčino je mlijeko odmah spremno i pruža dojenčetu sve što mu je potrebno u smislu prehrane. Štoviše, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji i ostalim zdravstvenim organizacijama diljem svijeta, isključivo dojenje - dojenje bez dodavanja bilo koje druge hrane ili vode je idealan način prehrane za svu djecu tijekom prvih 6 mjeseci života.

U posebnim okolnostima, kao na primjer kad namirnice za dohranu nisu dostupne, mnogo dojenčadi se hrani isključivo majčinim mlijekom i dulje od navršenih šest mjeseci.

Pitanje: Kako majka doji dijete tijekom ili nakon krizne situacije?

Odgovor: Osnove dojenja za vrijeme krizne situacije su jednake kao i u normalnim vremenima. Dojenjem djeteta kad god se čini da je ono gladno održava se majčina proizvodnja mlijeka i djetetu se pruža poznata utjeha. Mjere kojima se osigurava da je majka na sigurnome, uhranjena i zdrava pomoći će zaštititi njezino dijete i laktaciju (proizvodnju mlijeka).

Djeca ne sišu samo da bi se najela. Ako je dijete upravo završilo s dojenjem i želi još, to je u redu i to treba poticati. Otpuštanje hormona tijekom dojenja ublažuje stres i tjeskobu i djeluje umirujuće i na majku i na dijete. Dječje živote svakodnevno spašavaju majke koje ih doje usprkos prirodnim katastrofama.

Pitanje: Kako da majka započne s dojenjem ako je upravo rodila?

Odgovor: Čak i ako je prošlo pet dana od poroda, majka može brzo postići punu laktaciju tako da dijete odmah stavi na dojku i doji dijete svaka dva do tri sata ili češće. Dijete treba sisati 10 do 12 puta u 24 sata. Čestim dojenjem stimulira se proizvodnja mlijeka. Majka bi trebala piti dovoljno vode da utaži žeđ.

Pitanje: Što ako je dijete starije i nije bilo dojeno?

Odgovor: Ako majka nije nedavno rodila, ali nije prošlo više od šest mjeseci od poroda, majka može započeti relaktaciju (ponovo proizvoditi mlijeko čak i ako nikad prije nije dojila svoje dijete) stavljanjem djeteta na prsa ili izdajanjem, svaka dva sata. U početku će možda proizvoditi samo nekoliko kapi po danu. Općenito, što se više mlijeka izvuče iz dojke u jednom danu, majka će više proizvesti idućeg dana. Žene imaju različita iskustva vezano uz trajanje ovog procesa. Ako je dijete mlađe, proizvodnja mlijeka se brže povećava. Međutim, ima i starije dojenčadi pa čak i djece između jedne i tri godine koji su se vratili dojenju. Jedini način da saznate koliko mlijeka ćete proizvesti jest da pokušate.
(Detaljnije o relaktaciji vidjeti grafikon na dnu i potražiti podršku osobe educirane za pomoć u dojenju.)

Pitanje: Kako mogu znati dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka?

Odgovor: U dobi od tjedan dana, 5 jednokratnih ili 6-8 platnenih pelena u 24 sata i 3-5 stolica zlatne boje dnevno, znak su da dijete dobiva dovoljno mlijeka. Ako se osjećate nesigurno, posavjetujte se sa osobom educiranom za pomoć u dojenju (patronažna sestra, IBCLC savjetnica ili Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje), s liječnikom ili medicinskom sestrom koji imaju dovoljno znanje o dojenju.

Pitanje: Kako da potaknem dijete da počne dojiti?

Odgovor:

  • Udobno sjednite (nemojte se naginjati nad dijete).
  • Poduprite dojku tako da vam palac bude na vrhu, a ostali prsti ispod dojke. Držite prste iza areole (tamna koža oko bradavice). Možda ćete trebati pridržavati dojku tijekom cijelog podoja, naročito u prvim danima ili ako imate velike dojke.
  • Držite djetetovu glavicu u pregibu lakta druge ruke ili duž vaše podlaktice tako da je djetetov nosić u ravnini s vašom bradavicom. Privucite djetetove nožice k sebi, na stranu. Držite dijete u razini dojke.
  • Lice i tijelo djeteta trebaju biti okrenuti prema vama.
  • Podražite djetetovu donju usnu i čekajte da dijete širom otvori usta.
  • Nastojte da dijete uzme u usta i velik dio areole.
  • Držite dijete bliže sebi kada ste spremni staviti dijete na dojku kako biste počeli s podojem.

Više: Ispravan položaj pri dojenju

Pitanje: Kako izgleda jedan tipični podoj?

Odgovor: Mnoge majke doje na jednoj strani dok dijete ne uspori sa sisanjem. Onda skinu dijete s dojke tako da nježno stave prst u kut djetetovih usana. Zatim stave dijete da podrigne i promijene mu pelenu. Nakon toga stave dijete na drugu dojku dok dijete samo ne završi podoj i ispusti dojku. Ponekad djeca jedu tako da nekoliko puta izmjenjuju dojke. To je normalno i slobodno se potiče. Što više dijete siše, majka će proizvesti više mlijeka.

Pitanje: Boli li dojenje?

Odgovor: Dojenje ne bi trebalo biti bolno iako bradavice mogu biti osjetljive prvih nekoliko dana. Većinu bolova ćete spriječiti tako da dijete držite ispravno i provjeravate prihvaća li dijete dojku na ispravan način. Djetetova usta trebaju biti na areoli (tamnom području koje okružuje bradavicu) i dosta iza bradavice.

Kada se radi pravilno, dojenje ne boli. Ukoliko boli, skinite dijete s dojke i pokušajte ponovo. Možda dijete nije ispravno uhvatilo dojku. Prekinite vakuum tako da nježno stavite prst u kut njegovih/njezinih usana.

Ako se stvore ranice na bradavicama, prvo ponudite onu dojku koja manje boli. Izbjegavajte plastiku na bradavicama. Uvijek koristite samo običnu vodu za pranje dojki. Za dodatne prijedloge posavjetujte se sa stručnjak(inj)om za dojenje.

Pitanje: Na koji će način dojenje koristiti mojem djetetu kad krizna situacija završi?

Odgovor: Vaše mlijeko namijenjeno je upravo vašem djetetu. Majčino mlijeko sadržava žive stanice koje pomažu u zaštiti djeteta sada i nastavljaju mu koristiti tijekom cijelog života. Dojenje štiti od kroničnih bolesti uključujući dijabetes i neke vrste raka, dojenjem se štedi novac; dojenje spašava živote tako što sprečava bolesti ili umanjuje simptome te čak može štititi od sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS). Kod dojene se djece razvijaju bolje jezične sposobnosti i ta djeca imaju viši kvocijent inteligencije. Manja je mogućnost da će dojena djeca kasnije u životu biti pretila ili da će oboljeti od astme.

Dojenje ima koristan učinak i na majke. Nakon poroda, dojenje pospješuje stezanje maternice i pomaže u sprečavanju postpartalnog krvarenja. Osim toga majke koje doje prije se vraćaju na predtrudničku težinu. Koristi za cijeli život uključuju smanjeni rizik od raka dojke i jajnika te od osteoporoze.

Tijekom kriznih situacija majkama predstavlja olakšanje činjenica da uvijek imaju dovoljnu zalihu mlijeka za svoju djecu i da njihovo mlijeko ima posebna svojstva koja njihovu djecu štite od mnogih bolesti. 
Nije zanemariva ni činjenica da je dojenje ekonomski isplativije od hranjenja djeteta mliječnom formulom.

Dojenje u izvanrednim okolnostima
Dojenje u izvanrednim okolnostima

VIDI PREUZMI

246.49 kB 0

Prehrana dojenčadi u kriznim situacijama
PREUZMI

254.29 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: LLLI Prevela: Jasmina Bat Photo: ĐIvković/UNICEF Izvor: LLLI Prevela: Jasmina Bat Photo: ĐIvković/UNICEF