Skrb za trudnice oboljele od koronavirusa

Razmjeri epidemije koronavirusa u Hrvatskoj su sve veći pa je tako i sve veći broj trudnica, što u ranijim tjednima trudnoće, što u terminu, pozitivno. Srećom, u Hrvatskoj su dosada trudnice uglavnom dobro podnosile bolest, bez ozbiljnih posljedica za njih i njihovu djecu.
U ovom tekstu opisat ćemo vam tijek skrbi za trudnice koje su pozitivne na koronavirus.

Jako je važno da nazovete prije nego odete na pregled kod ginekologa ili u rodilište, ili pak ako morate zbog poroda ili hitnih intervencija:

  • ako ste u posljednjih deset dana bile u kontaktu s nekim tko ima koronavirus;
  • ako imate simptome ili sumnjate da ste možda pozitivni;
  • ako imate pozitivan test na koronavirus (i nije prošlo više od deset dana od testiranja).

Ako pak nije moguće dobiti zdravstvene djelatnike telefonom, stavite masku i upozorite ih na samom ulazu u zgradu, kako bi se stigli pripremiti.

 

Ambulanta odnosno rodilište se mora pripremiti prije no što dođete, kako bi zaštitili vas, zdravstvene djelatnike i druge pacijentice. Ništa loše se neće dogoditi ako upozorite zdravstvene djelatnike na vrijeme, a u slučaju da ulazite u rodilište ionako će vas testirati i saznati jeste li pozitivni na koronavirus. Zato je važno da ste iskreni – time štitite sebe, a i druge.

 

Kako izgleda pregled kod trudnica pozitivnih na koronavirus

Kao što smo navele, važno je nazvati prije dolaska u zdravstvenu ustanovu i dati informacije o stanju (ili sumnji) unaprijed. Iz dosadašnjih iskustava, pregled trudnice koja je pozitivna na koronavirus ili sumnja da je zaražena, otprilike izgleda ovako:

  • vjerojatno će vas naručiti pred kraj radnog vremena, nakon što se isprazni čekaonica;
  • na pregled ćete čekati vani ili u automobilu, pozvat će vas unutra kad su spremni; možda ćete ulaziti na poseban ulaz;
  • liječnik/ca i primalja napravit će pregled u punoj zaštitnoj opremi (bijelo odijelo, maska, vizir);
  • nakon pregleda će se prostorije dezinficirati i provjetriti.

U slučaju da je pregled hitan, najavite se telefonom ili barem na ulazu u ambulantu ili kliniku pa pričekajte vani dok se zdravstvene djelatnice i djelatnici ne pripreme te dok se čekaonica ne isprazni. Obavezno se držite dalje od drugih ljudi i ispravno nosite masku.

Više informacija o trudnoći i koronavirusu možete pročitati ovdje, i u našem tekstu o trudnoći u vrijeme koronavirusa.

 

Ako vam treba organizirati prijevoz na pregled, a pozitivni ste na koronavirus (ili imate simptome), zatražite savjet od službe u koju odlazite. U nekim županijama se koristi sanitetni prijevoz ili druga vrsta prijevoza - u slučaju da ste pozitivni ili imate simptome koronavirusa nipošto nemojte koristiti javni prijevoz niti taksi službu.

 

 

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: