Peticija za osiguranje prava djece na neodvajanje od roditelja tijekom bolničkog liječenja

 Napomena: Radi čitljivosti, u tekstu i zahtjevima spominju se roditelji, ali se ta imenica jednako odnosi na skrbnike i druge djetetu bliske odrasle osobe.

 

Svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice odlučuju zatvoriti svoja vrata za posjete. Naš zdravstveni sustav ponovo propušta prepoznati potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece, te ona opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka uz njih jedan od roditelja, pa čak i da im dolazi u kratki posjet.
Peticijom koju je Roda pokrenula danas, 29. lipnja 2020. zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže!
Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje odrasle osobe od povjerenja u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo.

Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima uskraćuje se pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta. 

Poštujući epidemiološku situaciju, smatramo da je boravak roditelja uz dijete prilikom hospitalizacije moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere propisane tijekom pandemije, kao što se to radi u drugim europskim zemljama. Zbog toga tražimo od nadležnih da u svim okolnostima osiguraju ostvarenje prava djece pacijenata na pratnju roditelja ili druge odrasle osobe od djetetovog povjerenja tijekom svih bolničkih postupaka i prilikom hospitalizacije u svim bolnicama u Hrvatskoj.

Zahtijevamo da se na boravak roditelja uz dijete prilikom hospitalizacije prestane gledati kao na luksuz ili nadstandard, pa i opasnost. Boravak bliske osobe uz dijete u stresnom periodu liječenja, za dijete je potreba i doprinosi pozitivnim ishodima liječenja.   

 

Stoga peticijom hitno tražimo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj:

  1. Ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju i/ili pregledu te žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete tijekom bolničkog liječenja

  2. Proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta 


Odmah po izglasavanju povjerenja novoj vladi tražimo:

  1. Izmjene Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju kojima bi svi roditelji/skrbnici nedvosmisleno dobili pravo na boravak uz hospitalizirano dijete te pravo na bolovanje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta

  2. Oformljavanje radne skupine u kojoj će ravnopravno sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja čiji zadatak će biti:

    • Utvrditi minimalne kriterije koji označuju pojam “odgovarajući smještajni kapacitet” i njihovo provođenje na svim dječjim odjelima u RH
    • Osigurati provođenje Povelje o pravima hospitaliziranog djeteta u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj
    • Definirati standard obnove i izgradnje bolnica na način da objekti moraju imati  osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.U interesu svih je da djeca budu što kraće hospitalizirana, a to bi upravo sad trebao biti imperativ. Nezaraženi roditelji nisu prijetnja zdravlju svoje djece (i ostalih pacijenata) već nužan preduvjet da se zdravstveno stanje djeteta što prije popravi kako bi prestali razlozi njegove hospitalizacije. 

 

Hvala što ćete naše i zahtjeve mnogih roditelja podržati potpisivanjem peticije!

Nakon potpisivanja peticije, ne zaboravite potvrditi potpis u mailu koji ćete primiti (ako ga ne primite, sigurno je zalutao u Junk mail, provjerite).

 

Što još možete učiniti?

Upoznajte se s Poveljom o pravima hospitaliziranog djeteta, te se zajedno s drugim roditeljima nastavite boriti za svoja i djetetova prava na humani boravak u bolnici, dijeleći naše informativne i edukativne materijale (koristite oznake akcije #BolesniASami #ZajednoUBolnici #DijeteTrebaPratnju). Dignite glas u ime roditelja i djece koji upravo vode teške životne i emotivne bitke unutar bolničkih zidova i ispred zatvorenih bolničkih vrata.

Ako je ovo Vaš prvi susret s Rodom, zadržite se malo na našem portalu i upoznajte se s našim dosadašnjim radom. Možda nam se poželite pridružiti.
Svakako ostanimo u kontaktu! Pratite nas na društvenim mrežama (FacebookInstagramTwitter) za vijesti o daljnjim koracima.

COVID19,koronavirus
NOT PUBLISHED
Napisao/la: