Termin poroda u doba koronavirusa

Biti trudnica u vrijeme kad je svaka vijest ona o koronavirusu je teško, a biti trudnica u terminu u vrijeme globalne pandemije i očekivanja rasta broja zaraženih u zemlji, još je teže. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se lakše nositi s izazovima koje nosi termin baš u ovo vrijeme.

 

Važno: ovaj tekst je namijenjen zdravim trudnicama. Ako sumnjate da imate koronavirus ili imate pozitivan nalaz na taj virus, pratite i držite se smjernica za trudnice koje su zaražene ili pod sumnjom da su zaražene.

 

Što raditi sada, prije poroda?

Vjerojatno znate, trudnice su nešto sklonije respiratornim infekcijama od ostatka populacije. Kao i u svemu tijekom trudnoće, tako se i kod respiratornih i infekcija uvijek naglašava da je potrebno slijediti nekoliko mjera predostrožnosti. Više o mjerama pročitajte ovdje.

 

Pripremite plan poroda - što više informacija imate, to će vam lakše biti planirati porod i babinje. Zapamtite, planovi su ništa, ali planiranje je sve! Što više znate to ćete se lakše nositi s izazovima kraja trudnoće, poroda i babinja. Mi vam nudimo neka od mjesta gdje možete naći kvalitetne informacije o trudnoći, porodu i babinjama su:

Čak i ako u ovim vanrednim uvjetima osoblje rodilišta ne bude moglo ispoštovati sve vaše zahtjeve i želje, kroz njih će vas bolje upoznati, kao i skrb koju želite tijekom poroda i neposredno nakon poroda.

Pripremite plan babinja - što više informacija o dojenju posjedujete sada, to će vam biti lakše uspostaviti dojenje nakon poroda. Neka od mjesta gdje možete naći kvalitetne informacije o dojenju su:


Korisno je i nazvati lokanu patronažnu službu te se raspitati o načinu rada patronažne službe tijekom pandemije i posebno proglašenih mjera. Ako je moguće, zamolite da vas patronažna sestra obiđe još u trudnoći. Tako ćete imati priliku postaviti pitanja o temama koje vas zanimaju. Imat ćete priliku upoznati se, ali i najaviti da ćete, možda, iz rodilišta doći ranije. Time će i služba biti upoznata i spremna.

Ako niste do sad, razmislite o korištenju platnenih pelena za dijete, ali i platnenih uložaka nakon poroda. Dobro je za okoliš, a značit će da ne morate toliko često odlaziti u trgovinu. Danas ima i dosta hrvatskih proizvođača koje možete podržati odabirom platnenih pelena. Ne, nisu to one pelene koje su koristile naše bake. Više o pelenama pročitajte ovdje, a o platnenim ulošcima ovdje.

Ako ne planirate koristiti platnene pelene i/ili uloške, svakako nabavite dovoljnu količinu i jednokratnih, dovoljno za 2-3 tjedna. U nabavu pošaljite nekoga već sada! No, pripazite na veličine! Kako za uloške, tako i za pelene postoje različite veličine (za pelene - nabavite jedan paket broja za novorođenčad i jedan broja jedan; za uloške - nabavite noćne za poslije poroda i obične za kasnije). 

 

Kako otići na preglede?

Pregledi u terminu se najčešće odvijaju u rodilištima i bolnicama, u kojima se, trenutno, provode dodatne stroge mjere zaštite od zaraze. Svi će zdravstveni djelatnici, vjerojatno, nositi maske i drugu zaštitnu opremu, kako bi vas i druge zaštitili od mogućih virusa koje oni mogu prenijeti. 

Sukladno tome:

 • Telefonski provjerite proceduru dolazaka na kontrolne preglede u vašoj odabranoj ambulanti ili rodilištu. Pitajte i je li gužva i obavezno tražite upute o najpovoljnijem vremenu dolaska, s obzirom na situaciju, kako biste izbjegli duža čekanja u punim čekaonicama.
 • Nema potrebe nositi maske u ambulanti, rodilištu i/ili bolnici, osim ako sumnjate da imate koronavirus. U tom slučaju, postupajte u skladu s ovim preporukama.
 • Temeljito operite ruke prije dolaska na pregled. Nemojte se rukovati ni grliti druge osobe! Izbjegavajte diranje dugmadi dizala i/ili kvaka dlanovima (primjerice, koristite zglob prsta ili lakat kad god je to moguće). Operite ruke i/ili ih dezinficirajte alkoholnim sredstvom za ruke nakon pregleda.
 • Ako je moguće, dio vremena čekanja provedite vani. U čekaonicama držite razmak između sebe i drugih od barem jednog metra (optimalno je 4,5 m).
 • Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima o trudnoći i ako sve napreduje kako treba, izbjegavajte nepotrebne preglede! Primjerice, ako ste inače dolazili svaki tjedan, dogovorite dolazak svaka dva tjedna. Ako ste inače dolazili svaki treći dan, dogovorite da dođete jednom tjedno. 
 • Zamolite zdravstveno osoblje da vam da broj telefona koji možete kontaktirati u bilo koje doba dana ukoliko imate pitanja između pregleda.
 • Recite ne hospitalizaciji ako nije neophodno - raspitajte se o mogućnostima dnevne bolnice ili češćih pregleda. Ovo svakako predstavlja manji rizik od infekcije od toga da ste u bolnici 24 sata dnevno. Lakše će vam biti podnijeti izazove poroda bez pratnje i posjeta ako ste prije toga kod kuće. 
 
Može li koronavirus utjecati na način poroda?

Trenutno nema dokaza koji bi upućivali na to da ne možete roditi vaginalno ili da bi bilo sigurnije roditi carskim rezom, u slučaju da se sumnja na infekciju koronavirusom ili da je dijagnoza potvrđena. Stoga bi se vaš plan poroda trebao poštovati koliko god je to moguće, u skladu s vašim željama.

Međutim, ako se na temelju vašeg respiratornog stanja (disanja) zaključi da bi se porod trebao ubrzati, moguće je da se preporuči carski rez.

Nema dokaza koji bi upućivali da žene kod kojih se sumnja na koronavirus ili kod kojih je ta dijagnoza potvrđena ne mogu primiti epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Međutim, korištenje dušikovog oksida, koji je mješavina zraka i plina (tzv. "rajski plin"), može povećati raspršivanje i širenje virusa. Medicinsko će osoblje razgovarati s vama o svim opcijama u ranim fazama poroda kako biste bili upoznati sa svim mogućnostima smanjivanja boli koje su dostupne.

 

Što kad krenu trudovi?

Nažalost, većina je rodilišta u Hrvatskoj već zabranila pratnju na porodu zbog mogućnost širenje virusa. Za mnoge trudnice to je činjenica koja izaziva anksioznost jer će, u tom važnom trenutku, biti bez bliske osobe. 

Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta vezanih uz početak poroda:

 • Ostanite kod kuće što je duže moguće, odnosno prvu fazu poroda odradite kod kuće.
  Poslužite se pravilom 5-1-1 ili 4-1-1 (ovisno o tome koliko udaljeno živite od bolnice). To znači da krenete prema rodilištu kad je razmak između trudova (od početka jednog do početka sljedećeg truda) pet odnosno četiri minute i kad trudovi traju barem jednu minutu tijekom jednog sata (tj. trudovi su redoviti unutar zadnjeg sata).
 • Kod jedne od tri trudnice, porod kreće s plodovom vodom.
  Ako vam pukne vodenjak ili sumnjate da vam curi plodova voda, nazovite rodilište i opišite boju, miris i količinu plodove vode. Dogovorite kad bi bilo najbolje krenuti u rodilište na temelju toga.
 • Prije odlaska u rodilište dopunite sadržaj torbe za rađaonicu – obavezno dodajte bocu ili dvije vode, čokoladice, balzam za usne, gazu koju možete namočiti i staviti na čelo. Stavite to sve u posebnu vrećicu koju možete imati na dohvat ruke u rađaonici.
 • "Odradite" trudove na parkiralištu rodilišta s partnerom ili šetajte oko rodilišta dok trudovi nisu redoviti i tek onda uđite u rodilište!
 • Ako živite u mjestu s malim rodilištem (npr. Sinj, Metković, neki otoci) raspitajte se o mogućnosti poroda u tom mjestu bez odlaska u najbliže veće rodilište. Jednako ćete biti u dobrim rukama, a udaljeniji od mogućih izvora zaraze (ne samo koronavirusa).

Neke su trudnice pitale postoji li mogućnost da se pratnja ipak omogući uz određene zdravstvene nalaze, no za sada nemamo informacija o tome. Raspitajte se u rodilištu, ali imajte na umu da se upute mogu promijeniti od trenutka kad se raspitate do trenutka poroda.

 

Što raditi u rodilištu?

Dojenje je uvijek važno, a od iznimne je važnosti sada kada kruži novi virus. Dojenje počinje u trenutku rođenja djeteta. Važno je, pogotovo sad, da što više boravite uz dijete. Dajte sve od sebe i tražite pomoć od primalja i medicinskih sestara dok ste u rodilištu. Uvjerite se da je dijete dobro krenulo dojiti prije otpusta iz bolnice. Više o dojenju u doba epidemije koronavirusa možete pročitati ovdje.  

Dok ste smješteni u rodilištu, tražite da budete u sobi koja nije previše natrpana - umjesto tri trudnice u maloj sobi, trebale bi biti maksimalno dvije s dovoljnim razmakom između njih. Ako vam takve uvjete ne mogu osigurati, razgovarajte o alternativama (soba na odjelu gdje ima više mjesta).

Zbog mogućnosti zaraze posjete su strogo zabranjene u svim rodilištima u Hrvatskoj. To će mnogim ženama teško pasti jer postoji velika mogućnost da njihovi partneri neće vidjeti ni njih ni dijete, dok ne dođu kući. Kad god je moguće, razgovarajte s partnerom i drugim voljenim osobama preko video poziva. Normalna je navala hormona nakon poroda, a u ovakvim su situacijama stvari još i teže - normalno je da ćete osjećati tjeskobu, možda i strah. Podijelite to s osobom koja vas može umiriti - partner, mama, sestra, prijateljica, doula, cimerica, medicinsko osoblje, netko.

 • Nakon vaginalnog poroda, ako se osjećate dobro, tražite da vas otpuste nakon 48 sata, odnosno nakon uzimanje uzoraka za testiranje na metabolički probir (krv iz pete). Time će se smanjiti mogućnost zaraze. 
 • Nakon carskog reza, ako se osjećate dobro, tražite da vas otpuste nakon dva ili tri dana. Možete dogovoriti da vam šavove izvadi liječnik opće prakse. Neophodna će vam biti podrška i pomoć kod kuće pa dogovorite da partner ili jedan od roditelja bude uz vas.

U nekim je krajevima Hrvatske običaj da tata, ali i cijela obitelj, organizira proslavu nakon rođenja djeteta. U ovom trenutku nešto takvo nije mudro. Najbolje bi bilo sve odgoditi! Kratka proslava ili čestitanje u užem krugu obitelji smanjuje mogućnosti da se zaraza raširi među vašim najmilijima koji će vam pružati podršku po dolasku kući. Vremena za slavlje će biti na pretek kad se smanji širenje epidemije, stoga je bolje pričekati.

Za povratak kući, po mogućnosti, koristite osobni automobil ili taksi - izbjegavajte javni prijevoz. Dijete obavezno smjestite u primjerenu autosjedalicu (tzv. jaje); dijete i sjedalicu ispravno vežite. Informacije o autosjedalicama možete pronaći u rodinoj brošuri o autosjedalicama. Više o tome kako ispravno vezati bebu i autosjedalicu pogledajte ovdje.

 

Što nakon dolaska kući?

Iako ste možda planirali da vam bake i djedovi pomažu s djetetom nakon poroda, razmislite je li to najmudriji potez. Ako oni imaju više od 60 godina treba razmišljati i o njima i njihovom zdravlju - podsjećati ih da se pridržavaju preporuka o temeljitom i redovitom pranju ruku, izbjegavanju javnih prostora i velikih gužvi.

Dopustite samo najnužnije posjete. Podsjetite goste da prije ulaska u prostor vašeg doma izuju cipele, a ruke temeljito operu po ulasku u vaš dom. Zamolite prehlađene i bolesne goste da odgode dolazak dok potpuno ne ozdrave.

Čuvajte svoje fizičko i mentalno zdravlje. Svakako, ako je lijepo vrijeme, izađite na zrak s djetetom, izbjegavajući pritom gužve. Najsigurnije je držati se dalje od ostalih ljudi. Proslave za rođenje djeteta, krstitke i druga slavlja valja odgoditi barem do ljeta ili jeseni! Najbolje dok ne prođe epidemija, bit će vremena za sve.

Nosite svoje dijete. Vaša bliskost, ljubav i osjećaj sigurnosti će dijete umiriti, ali i vas! Vama će, u ovim izazovnim vremenima, to olakšati brigu o djetetu posebice sad kad morate izbjegavati izlaske i javne prostore. Rodin letak o nošenju djece ima puno informacija.

Dojite, dojite, dojite! Svaka je kap mlijeka važna i dragocjena. Isplati se potruditi malo više ili zatražiti pomoć - savjete možete dobiti u Rodinoj SOS grupi za dojenje ili na SOS telefonu. Dojenje je iznimno važno u kriznim situacijama i osim što je mlijeko uvijek dostupno, spremno i besplatno, dojenčetu je od velike važnosti za imunitet i zdravlje.

Ako pak ne dojite, strogo slijedite upute za sterilizaciju opreme i pripremajte pripravak s vrućom vodom. Imajte dovoljno pripravka za 2-3 tjedana i pazite na rok trajanja.

 

A tate?

Tatina je uloga od iznimne važnosti, pogotovo u izazovnim okolnostima. Prvo, dok je partnerica u rodilištu, valja se čuvati od zaraze - izbjegavati zatvorene prostore i velike skupine ljudi. Slaviti djetetovo rođenje možete nekom drugom prilikom. Prije dolaska kući, dom prozračite, očistite i pripremite sve što treba tako da ne morate previše izlaziti nakon što vaša partnerica stigne kući.

 

Ovo su izazovna vremena i po svemu sudeći trajat će nekoliko tjedana. No, uz malo pripreme, podrške i dobre volje, prebrodit ćete i ovaj izazov. Sretno svima! Za sve ostale informacije stojimo na usluzi.

 

 Revidirano 19. ožujka 2020.

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: