Knjiga Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci

Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci je knjiga o trudnoći, porodu i babinju udruge Roda. Na izradi knjige sudjelovala je široka skupina stručnjakinja, koje su i same imale različita iskustva u svojim putovima do majčinstva. Zajedno nude novi pristup trudnoći, porodu i babinju, uz informacije koje su pristupačne, jednostavne i razumljive. Knjiga je dostupna u tiskanom obliku (isključivo u knjižnicama), kao elektronička knjiga te kao zvučna knjiga - više na kraju ovog teksta.

 

Na koji način obrađuje teme?
Knjiga je namijenjena čitanju od korica do korica za vrijeme planiranja trudnoće ili u očekivanju djeteta. Teme obuhvaćaju razdoblje od početka trudnoće do babinja, s time da se najprije daje uvid u ono što je za taj period uobičajeno, a onda se razrađuju ostale mogućnosti i odabiri. Većina se tema veže uz određeni tjedan ili mjesec trudnoće, no s nekim se temama (kao što je babinje) najbolje upoznati ranije, a zatim im se vratiti po potrebi.

Autorica i suradnice potrudile su se sve objasniti jednostavnim jezikom i s osmijehom, a najvažnije i najsloženije teme popraćene su informativnim ilustracijama. 


Što čini ovu knjigu posebnom ili drukčijom?

Prvo, napisana je razumljivim jezikom i otvoreno govori o svim opcijama poroda, navodeći prednosti i nedostatke svake - informacije koje nećete dobiti nigdje drugdje. Drugo, ima prekrasne, upečatljive ilustracije. Treće, u potpunosti je pisana u ženskom rodu. A četvrto, i možda najvažnije, suradnice na projektu nemaju nikakve komercijalne interese - knjiga je u potpunosti financirana javnim sredstvima pa zato je i za čitateljice potpuno besplatna.


Koje se teme obrađuju u knjizi?

U knjizi se obrađuje cijeli period od trudnoće do poroda i prvih nekoliko tjedana babinja, primjerice: 

  • Prehrana i kretanje u trudnoći
  • Simptomi trudnoće
  • Što se događa s tijelom žene za vrijeme trudnoće
  • Mentalno zdravlje trudnica i babinjača
  • Pregledi i rutinski testovi u trudnoći
  • Fiziologija poroda i babinja
  • Što se događa s tijelom žene za vrijeme babinja
  • Prvi tjedni babinja i dojenja
  • Kako pripremiti plan poroda, ali i plan babinja

Uz najvažnije teme nalaze se prekrasne ilustracije koje sadržaj knjige približavaju čitateljicama i pripremaju ih za ovo intenzivno i osjetljivo životno razdoblje.

 

Može li se knjiga kupiti?

Ne, knjiga je isključivo dostupna u knjižnicama u tiskanom izdanju (raspitajte se u lokalnoj knjižnici), kao elektronička, ali i zvučna knjiga. Ako vam se knjiga toliko sviđala da se želite “odužiti” Rodi, ovdje imate upute kako uplatiti donaciju preko računa ili PayPal-om. U opis uplate upišite “Porodi”.

 

Želite li knjigu pročitati ili poslušati? Možete je naći na kraju ovog teksta u elektroničkom obliku, na SoundCloudu u obliku zvučne knjige ili u najbližoj knjižnici u tiskanom izdanju. I obavezno, javite nam dojmove i koristite hashtag #TrudnaSaveznica :)

 

Mogu li napisati recenziju ili osvrt?

Knjigu smo napisale zbog vas, naših čitateljica, i važno nam je od vas dobiti povratne informacije - zato u objavama na društvenim mrežama označite udrugu Roda i upotrijebite hashtag #TrudnaSaveznica. Uvijek smo otvorene za komentare. Osvrt ili komentar možete nam poslati ovdje; ako o knjizi  napištete članak na blogu, poveznicu nam možete poslati preko obrasca.


Treba vam još? Pročitajte što druge kažu o knjizi:

Napokon knjiga koja smanjuje strah od poroda i majčinstva. Pisana razumljivo i jednostavno, prepuna korisnih informacija, potiče žene da vjeruju u ljepotu i sposobnost rađanja i dojenja. Taj pristup je vrlo blizak primaljskoj skrbi, skrbi koja bi trebala biti ravnopravna s ostalim modelima skrbi u zdravstvenoj zaštiti reproduktivnog zdravlja žena. Ova knjiga jača i popularizira primaljsku skrb, i ja je kao primalja toplo preporučam.

Slobodka Arsova, primalja, bacc. obs. (Pula)

 

Ova knjiga je odličan primjer kako na razumljiv i jednostavan način približiti ženama što se događa tijekom trudnoće i poroda s njihovim tijelom. Stavlja veliki naglasak na mentalno zdravlje i emocije o kojima je jednako bitno voditi računa kako bi trudnoća i porođaj bili mirno i osnažujuće iskustvo. Uvjerena sam kako će čitanje ove knjige pomoći ženama da vjeruju svom tijelu koje je savršeno programirano donijeti dijete na svijet. Preporučila bih ovu knjigu svim budućim roditeljima kao dobar vodič kroz uzbudljivo i neizvjesno razdoblje u njihovim životima. Vjerujem da će smanjiti napetost iščekivanja, pomoći im da prihvate promjene te u potpunosti uživaju u iskustvu trudnoće i porođaja.

Jelena Zovak, primalja (Zagreb)

 

Knjiga kakva je nedostajala za naše govorno područje. Puna naučno zasnovanih savjeta za novopečene roditelje ali istovremeno realistična i svjesna da se život ne može živjeti bezgrešno po receptima te je ove savjete upakovala u celofan nježnosti i blagosti. Kroz čitavu knjigu se osjeća diskurs o brizi za mentalno zdravlje i za afirmativan i aktivan odnos prema sebi, svojoj trudnoći i porodu. Opet, na jedan mudar, blag i nježan način. Trudnici dodjeljuje zasluženi pijedastal u ovom svetom razbolju bez pardona prema svim mitovima i stereotipima prisutnim u društvu (pa čak i u stručnim zajednicama). Preporuka za sve buduće mame ma koji put da se pripremaju za porod!

dr. Amira Ćerimagić, liječnica, doula i majka (Sarajevo, BiH)

 

Autorice knjige mudrošću i s izvjesnom dozom humora vode trudnice kroz trudnoću, porođaj i babinje, daju savjete temeljene na znanstvenim dokazima, pomažu da se istaknu izazovi i radosti trudnoće i roditeljstva. Danas, kada žene kod nas rađaju u rodilištima u kojima je rađanje potpomognuto obiljem lijekova i medicinskih intervencija, a bez temeljitih znanstvenih dokaza za njihovu nužnost, ova je knjiga pravo osvježenje koje ženu stavlja u središte pažnje i koja će sigurno izmijeniti način na koji žene danas razmišljaju o porođaju te im pomoći u donošenju odluke o odabiru pratnje, načina i mjesta porođaja. Knjiga, koju bi trebala pročitati svaka žena koja je trudna ili to namjerava biti, svaka primalja, medicinska sestra, doula, liječnica... svi koji pomažu ženi u trudnoći, porođaju, babinjama te u njezi novorođenčeta.

Erika Spirić, prvostupnica primaljstva (Varaždin)

 

Sadržajno prilagođena knjiga, jednostavnog, prihvatljivog stila pisanja, razumljiva i prilagođena prosječnoj obitelji. Posebno moram istaknuti tematsku raspodjelu koja odgovara na pitanja i potrebe većine trudnica. Iskrene čestitke autorima što su prepoznali senzibilitet i potrebu potencijalnih čitateljica. Raduje me saznanje o dostupnosti, te smatram kako će knjiga olakšati i učiniti znatno ugodnijim razdoblje iščekivanja novog člana u obitelji. Spremno će uputiti buduće roditelje na dostupnost i svjedočiti o kvaliteti sadržaja.

Alena Lazarušić, izvršna direktorica Kluba trudnica i roditelja Split

 

"Trudna" je cjeloviti vodič kroz trudnoću, porod i babinje za sve osobe kojima je ta tema bliska (za parove koji već čekaju dijete, za parove koji tek planiraju roditeljstvo ali i za osobe koje se profesionalno bave temom začeća, trudnoće i poroda). Autorice nas iskustveno, mudro i nježno, oslanjajući se na znanstveno utemeljene činjenice i preporuke WHO, vode kroz fizičke i emotivne aspekte ulaska u roditeljstvo. Ova knjiga pomaže ženama vratiti povjerenje u sebe i u svoje tijelo.

Doula Tatjana Ljuština-Milaković (Rijeka)

 

Sveobuhvatna, jasna, jednostavna, podržavajuća...pisana s puno ljubavi i brige...da je barem TRUDNA bila moja saveznica kad sam prvi put bila trudna.

Ivana Pojatina, doula, porođajna edukatorica i integrativno tjelesno orijentirana praktičarka (Zagreb)

 

Ova predivna knjiga čita se s takvom lakoćom, a kao što joj i naslov kaže, ona uistinu je tvoja saveznica u trudnoći. Ono što me se posebno dojmilo je što kontinuirano podsjeća ženu na njezinu moć u trudnoći, na porodu i nakon poroda. Ova knjiga je definitivno odličan početak za stvaranje predivnog poroda svake žene. Dotaknute su sve teme i ono što je divno je da nas podsjeća da imamo pravo na svoj izbor. Iskreno se nadam da će ova knjiga doći u ruke svih žena i da će promijeniti sliku trudnoće i poroda. Sretna sam i ponosna jer smo konačno i kod nas u Hrvatskoj dobile ovakvu knjigu. Hvala svim ženama koje su sudjelovale u stvaranju ovako predivne knjige.

Dora Kolačko, doula i porođajna edukatorica (Koprivnica)

 

Želite li knjigu pročitati ili poslušati? Možete je naći na kraju ovog teksta u elektroničkom obliku, na SoundCloudu u obliku zvučne knjige, ili u najbližoj knjižnici u tiskanom izdanju. I obavezno, javite nam dojmove i koristite hashtag #TrudnaSaveznica :)

 

Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci (PDF)
Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci (PDF)

VIDI PREUZMI

7.58 MB 5350

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izrada ove knjige te autorica i suradnice nisu financirane sredstvima i podrškom tvrtki koje proizvode, distribuiraju ili prodaju nadomjeske za majčino mlijeko i farmaceutskih tvrtki. Autorice i suradnice smatraju da je jako važno da žene imaju informacije koje su im potrebne kako bi odabrale što je za njih najbolje i u tome nemaju nikakav komercijalni interes.
Informacije u ovoj knjizi informativnog su karaktera te nisu zamjena za stručan primaljski, liječnički ili drugi savjet, uslugu ili postupak. Autorice i s njima povezane ustanove i organizacije ne preuzimaju odgovornost za rezultate ili posljedice pokušaja korištenja ili primjene informacija iz ove publikacije.
Izrada ove knjige te autorica i suradnice nisu financirane sredstvima i podrškom tvrtki koje proizvode, distribuiraju ili prodaju nadomjeske za majčino mlijeko i farmaceutskih tvrtki. Autorice i suradnice smatraju da je jako važno da žene imaju informacije koje su im potrebne kako bi odabrale što je za njih najbolje i u tome nemaju nikakav komercijalni interes.
Informacije u ovoj knjizi informativnog su karaktera te nisu zamjena za stručan primaljski, liječnički ili drugi savjet, uslugu ili postupak. Autorice i s njima povezane ustanove i organizacije ne preuzimaju odgovornost za rezultate ili posljedice pokušaja korištenja ili primjene informacija iz ove publikacije.