xxssxx

Razmisli pa klikni

Predstavljamo projekte u kojima se Roda bavi sigurnim i odgovornim korištenjem interneta i elektroničkih uređaja te brojnih alata i servisa koji su danas dostupni roditeljima i djeci.

U 2014. godini, projektom Razmisli pa klikni, financiranom 2014.-2015. od Ministarstva socijalne politike i mladih, u području projekata prevencije nasilja nad i među djecom i mladima, Roda je započela intenzivnije bavljenje temom sigurnosti djece na internetu i načinima smanjenja nasilja nad djecom i među djecom, koje se sve češće događa na internetu.
Činile smo to (i nastavljamo) naglašavanjem važnosti roditeljske uloge u stvaranju sigurnog internetskog okruženja za djecu i osvješćivanja roditeljske ključne uloge u osnaživanju i educiranju djece za sigurno i odgovorno korištenje interneta, uključile smo se u ovu temu upravo kao predstavnice roditelja koje su osvijestile da odgoj djece za digitalno doba nikako ne smijemo prepustiti samo institucijama ili, najgore, djeci samoj. Nizom informativnih i edukativnih aktivnosti započele smo komunikaciju s roditeljima o temama neizbježnim svakom odgovornom roditelju u doba vrlo dostupnog interneta.

Već tijekom provedbe ovog projekta, počeli su nas kontaktirati roditelji, ali i stručnjaci predškolskog odgoja s komentarom da se rijetko tko bavi edukacijom djece i roditelja o ovim temama još od vrtića.

Godine 2015. Zajednički istraživački centar Europske komisije, objavio je studiju rađenu na 7 zemalja Europe o maloj djeci i digitalnim tehnologijama na temelju čijih se zaključaka može stvoriti vrlo realna slika o tome kako danas odrastaju djeca okružena tehnologijom (tzv. digital natives, digitalni domoroci).
Jedan od zaključaka studije je da se većina roditelja i stručnjaka ozbiljnije bavi temom sigurnosti djece na internetu tek kad djeca u starijoj dobi prijeđu na računala (s tableta i mobitela). Tada roditelji već, prema samoprocjeni, trebaju podršku i pomoć u kreiranju pravila i navika koje će usmjeriti dijete prema sigurnom i odgovornom korištenju interneta.

Kao roditelji, bavimo se sigurnošću naše djece kao korisnika interneta - prekasno.

Vodeći se preporukama stručnjaka iz područja sigurnosti djece na internetu, osmislile smo projekt koji se bavi djecom predškolske dobi kao korisnicima interneta, Razmisli pa klikni ide u vrtić.
Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se od studenog 2016. do kraja listopada 2017. godine u nekoliko istarskih vrtića. U okviru ovog projekta, u suradnji s odgojiteljima vrtića koji sudjeluju u projektu, provodit ćemo radionice za djecu i roditelje, na kojima će djeca učiti o načinu ophođenja prema drugima i prema sebi i o utjecaju koji naši postupci na internetu imaju u našem "pravom" životu na nas i druge, a roditelje ćemo osnažiti da aktivnije vode djecu kroz internet i da zajedno koriste edukativne i poticajne alate, ne prepuštajući djeci samu internetu i alatima koji sudjeci zanimljivi.

U 2017. godini, projekt Razmisli pa klikni od vrtića, financijski je podržao i Grad Zagreb. Time je osigurao veću dostupnost tiskanih materijala roditeljima predškolske djece Zagreba, te osigurao provođenje edukativne radionice za roditelje o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu u Zagrebu.

Projekt Razmisli pa klikni ide u vrtić Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odlučilo je financijski podržati i tijekom 2017.-2018. godine. U ovom će projektnom razdoblju biti nastavljene informativno-edukativne aktivnosti u Istri, a o temama sigurnog i odgovornog ponašanja na internetu, učit će i odgajateljice, roditelji i djeca Opatije i okolice  te odgajateljice s Cresa.

U 2018. godini, projekt Razmisli pa klikni od vrtića financijski je podržao Grad Zagreb te osigurao da se o ovim važnim temama educira i prva grupa odgojiteljica i odgojitelja iz Zagreba, te osigurao provođenje edukativne radionice za roditelje o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu u Zagrebu.

Razmisli pa klikni projekti koji se bave razvojem digitalnih kompetencija odgojitelja i ostalih stručnjaka koji se bave djecom, roditelja i predškolaraca, provode se do danas, 2021. godine, uz kontinuirani razvoj novih sadržaja i tema.

Objavljeno:
Napisao/la:

Aktivnosti