xxssxx

Roditeljstvo+ Obrazovanje i podrška za pozitivno roditeljstvo

Naziv projekta na hrvatskom: Obrazovanje i podrška za pozitivno roditeljstvo (Roditeljstvo+)

Naziv projekta na engleskom: Education and Support for Positive Parenting (Parenting+)

Projekt financira: Erasmus+

Trajanje projekta: rujan 2019. – kolovoz 2022.

Referentni broj: 2019-1-HR01-KA204-060964

Odobren iznos podrške: 286.641,00 EUR

Partneri: 

Roda - Roditelji u akciji (Hrvatska)

APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství, z.s. (Češka)

Kapcsolódó Nevelés Egyesület (Mađarska)

ADRESAM - Asociación por los Derechos Reproductivos y Salud Maternoinfantil (Španjolska)

Rumina (Slovenija)

 

Opći cilj

Cilj projekta Roditeljstvo+ je povećati roditeljske kompetencije koristeći inovativan model podrške i edukacije koji se temelji na principima informiranog odabira i pozitivnog roditeljstva, gdje se roditeljima pruža edukacija i podrška od trudnoće kroz prve tri godine djetetovog života.

 

Specifični ciljevi

  1. napraviti inovativne kurikulume temeljene na principima obrazovanja odraslih i provjerenim informacijama za podršku roditeljima u babinju i u ranom roditeljstvu
  2. obrazovati jednu generaciju edukatorica koje će podršku za roditelje pružati u svojim zajednicama
  3. pružati roditeljima informacije i podršku koristeći različite medije i metode s ciljem da obuhvatimo što veći broj ljudi, uključujući one sa manjim mogućnostima
  4. povećati kompetencije partnerskih organizacija za pružanje programe obrazovanja odraslih i u implementaciji međunarodnih projekata.

 

Opis projekta

Dok su provodili projekt Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje (3P+), projektni partneri uvidjeli su da je roditeljima potrebna podrška i nakon rođenja djeteta. Dogovorile smo suradnju s pet organizacija iz zemalja Europske unije, svaku sa svojom ekspertizom u određenim područjima.
Konkretne zemlje su odabrane jer:

1. Većina roditelja je odrasla u mediteranskim, odnosno srednje europskim kulturama, koje tradicionalno koriste metode autoritativnog roditeljstva, što uključuje fizičko i verbalno kažnjavanje. Te metode se koriste generacijama, prihvaćene su i legitimne u ovim prostorima.

2. Korisnici u tim zemljama postaju roditelj u razdoblju kada su informacije, pristupi, tehnologije i mediji sveprisutni, i najčešće promoviraju mit da postoje samo dvije metode odgoja - ona stroga, autoritativna, i ona (pre)labava, permisivna - kao da ne postoji ništa između. Roditelji se teško snalaze u moru različitih preporuka i postaju otvoreni prema neprovjerenim informacijama ili pak sumnjaju u dobrobiti “modernijih” načina odgoja.

3. Roditelji kažu da su zbunjeni, preplavljeni informacijama i da im treba sigurno mjesto gdje mogu raditi na svojim roditeljskim kompetencijama; također, potrebne su im veće kompetencije za roditeljstvo u digitalno doba.

Istraživanja pokazuju da roditelji kreiraju svoje stavove o roditeljstvu prije rođenja djeteta, i iz tog razloga je važno krenuti raditi s njima čim postanu otvoreni prema informacijama o roditeljstvu - odnosno u trudnoći. Jednako važno je doći do roditelja tamo gdje oni jesu - na mobilnim uređajima, ali i u lokalnim zajednicama.

 Zbog ovoga, projekt će pripremiti dva nova, inovativna programa za obrazovanje odraslih osoba koji će roditeljima pružati podršku u babinju odnosno do djetetove treće godine, educirati 25 novih edukatorica iz svih partnerskih zemalja za pružanje ove vrste podrške, stvoriti nov, inovativan digitalni alat za podršku roditeljima djece do tri godine starosti.

Kroz projekt, korisnici (roditelji, stručnjaci, edukatori, partneri i drugi dionici) će biti osnaženi, poboljšat će svoje roditeljske kompetencije, svoje znanje o skrbi za trudnice, babinjače, malu djecu, o roditeljstvu i potrebama roditelja, s kranjim ciljem utjecanja na transformiranje paradigme kvalitetnog roditeljstva i podizanja kvalitete života obitelji i djece.

 

Objavljeno:
Napisao/la:
Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+
Ova internetska stranica odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Aktivnosti