odgovorno roditeljstvo xxssxx

Sigurno u autosjedalici

Projekt Sigurno u autosjedalici

Stradanje djece u prometu vodeći je pojedinačni uzrok smrti djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj, a unutar ove kategorije, stradavanje u svojstvu putnika najčešći je uzrok smrti i ozljeda.

Cilj projekta Sigurno u prometu je podići svijest među roditeljima i u javnosti općenito o važnosti dječjih autosjedalica i u njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika uslijed prometnih nesreća, te pružiti roditeljima relevantne, pravilne informacije o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i konkretne savjete o njihovom pravilnom korištenju, kroz edukaciju roditelja i osoba u čijem je profesionalnom interesu zaštita zdravlja djece.

Dječje autosjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70%, te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Drugim riječima, od desetoro djece koja su smrtno nastradala kao putnici u osobnom vozilu uslijed prometne nesreće, a koja nisu bila pravilno vezana u dječju autosjedalicu, sedmero njih bi vrlo vjerojatno još uvijek bilo s nama.

Usprkos činjenicama i nebrojenim studijama koje potvrđuju važnost dječjih auto - sjedalica u očuvanju života naših najmlađih, pa i hrvatskim zakonskim odredbama koje obvezuju vozače na uporabu dječjih autosjedalica pri prijevozu djece do pet godina starosti, na hrvatskim se cestama nažalost još uvijek preveliki broj djece vozi bez zaštite koju smo im, kao roditelji, dužni osigurati.

Najvažnije aktivnosti unutar programa su:

  • edukacija javnosti o važnosti autosjedalica,
  • pružanje informacija i pomoći roditeljima kod korištenja sjedalica,
  • suradnja sa zakonodavnim i zdravstvenim institucijama,
  • suradnja s drugim institucijama i pojedincima koji skrbe o zaštiti dječjeg zdravlja.