medicinski potpomognuta oplodnja xxssxx

Medicinski potpomognuta oplodnja

Program Medicinski potpomognuta oplodnja

U sklopu programa Medicinski potpomognute oplodnje, senzibiliziramo javnost na problem medicinski potpomognute oplodnje, informiramo i educiramo parove s problemom neplodnosti, vršimo pritisak na mjerodavne institucije za proširenje prava pacijenata suočenih s problemom neplodnosti, vršimo pritisak na zakonodavce za mijenjanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te rješavanje ostalih problema vezanih uz neplodnost.

 

Neplodnost se ne događa nekom drugom!

Neplodnost statistički pogađa svaki šesti par. Zbog toga se svatko može suočiti s neplodnošću – bilo osobno, bilo u svojoj bližoj okolini. Neplodnost je iznenađujuća i teška spoznaja. U trenutku te spoznaje smo izgubljeni, tužni, razočarani, ljuti, neinformirani... slomljeni. Ne znamo odakle bismo krenuli i kome se obratili. Kao i u suočavanju sa svakom drugom bolešću ili dijagnozom, trebamo pomoć, podršku i informacije.

U kontekstu neplodnosti parovima je dodatno teško što je riječ o pitanju koje zadire u njihovu intimu. Razgovor o tome, kao i liječenje te dijagnostika i medicinski postupci koji predstoje, zahvaćaju cijeli intimni svijet neplodnog para.

Pri liječenju neplodnosti potrebno se suočiti i s mogućim dugotrajnim liječenjem te s tim u vezi i eventualnom prilagodbom u načinu života - izostancima s posla, putovanjima, većim financijskim izdacima. Potrebno se upoznati i s procedurama te postupcima pri dijagnostici i liječenju. Moguća dugotrajnost liječenja donosi suočavanje s ponovljenim neuspjehom. Često je potrebno više od jednog postupka za postizanje trudnoće. U tim situacijama moramo znati da nas većina prolazi isto, da svaki nesupješni postupak donosi duboko razočaranje te emocije i stanja s kojima se teško nositi jer želja za roditeljstvom je iskonska ljudska želja i potreba te je prirodno da za mnoge tek ostvarenje roditeljstva znači potpuno ispunjenje.

Tako je reproduktivno pravo jedno od osnovnih prava svake žene i čovjeka. Upravo zbog toga je prije nešto više od pet godina, sa stupanjem na snagu Zakona o medicinskoj oplodnji, naš aktivistički rad evoluirao od samog zalaganja za poboljšanje uvjeta liječenja neplodnosti te poboljšanja zakonske regulative u oštar aktivizam i borbu za ukidanje tog i takvog zakona koji nije omogućavao svima kvalitetno liječenje i jednaku šansu za postizanje roditeljstva te je bio potencijalno štetan za zdravlje i život djece i budućih majki. Zbog toga smo u tom periodu najveći dio naših napora usmjerili na izmjenu postojećeg, odnosno donošenje novog, kvalitetnog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Nadamo se da ćete na ovim našim stranicama, kao i na našem forumu, naći odgovore na mnoga vaša pitanja, da ćete se osjećati sigurniji i snažniji na svom putu ka toliko željenom cilju te da ćemo svi zajedno imati kvalitetnu zakonsku regulative koja nam omogućava optimalno liječenje i ostvarivanje roditeljstva.


RESPECT

RESPECT

RESPECT projekt okuplja partnerske organizacije s ciljem doprinosa kulturi dostojanstvene skrbi…

Projekti