xxssxx

Dojenje i zaštita dojenja

Program Dojenje i zaštita dojenja

Dojenje je prirodan način prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj. Gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.

Kao trudnice i majke, i same smo uvidjele kako je podrška zajednice važna za uspjeh dojenja: ne doji samo žena, doji cijelo društvo. Iz tog razloga pokrenule smo u ovih 14  godina niz projekata i aktivnosti s ciljem stvaranja zajednice koja dojenju pruža podršku.

Želimo dojenju vratiti pozitivan društveni status, povećati stopu dojene djece, osobito u prvim mjesecima života, te porast ukupnog trajanja dojenja.

Planirani ciljevi:

  1. Osnažiti i educirati trudnice i roditelje o dojenju. 
  2. Informirati i educirati zdravstvene djelatnike o dojenju. 
  3. Pružiti majkama konkretnu pomoć i podršku kod problema dojenja. 
  4. Osigurati mehanizme zaštite dojenja.

 

U Rodi smo vrlo rano prepoznali da društvo i institucije koje skrbe o djeci daju nedovoljnu pažnju dojenju - jedinom prirodnom načinu prehrane djece. Zbog višestrukih koristi koje nosi, i djetetu, majci i obitelji, jedna od primarnih djelatnosti Rode upravo je promicanje i podrška dojenju
Već više od 10 godina neprekidno dajemo podršku i savjete oko dojenja na Rodinom SOS telefonu za dojenje, te redovito mjesečno održavanje radionica poznatih pod nazivom Mala škola dojenja, a majke osnažujemo i podržavamo na Grupama za potporu dojenju. Od 2002. godine javnim akcijama obilježavamo Svjetski tjedan dojenja. Od 2007. godine svakoga listopada održavamo Rodinu mliječnu konferenciju.  Kroz organiziranje Rodinih mliječnih konferencija nastojimo povezati vodeće strane stručnjake iz područja dojenja s domaćim stručnjacima i zainteresiranom javnošću. Dosad smo održale osam Mliječnih konferencija na kojima je sudjelovalo preko 1.000 sudionica i sudionika. Tiskale smo i distribuirale više desetaka tisuća različitih brošura o dojenju, a u suradnji s UNICEF-om snimile DVD Mliječna staza – put do uspješnog dojenja. DVD je distribuiran u 35 tisuća primjeraka. Kroz sudjelovanje u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje, doprinosimo kreiraju nacionalne politike dojenja.

U području aktivnosti zaštite dojenja, nadziremo poštivanje Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko i implementiranje Pravilnika u hrvatske zakone. Sudjelujemo u programskom i ocjenjivačkom timu UNICEF-ove inicijative "Rodilišta – prijatelji djece", gdje vidimo prve pomake ka ostvarenju preduvjeta institucionalne zaštite dojenja u Hrvatskoj.