rodine brošure xxssxx

Rodine brošure, letci, slikovnice

Rodino izdavaštvo

Kako biste što brže i lakše došli do informativnih i edukativnih materijala koje su naše volonterke pripremile u obliku letaka i/ili brošura, pripremili smo ih za vas u pdf i issu formatu, za čitanje na računalu. 

Rodine brošure i letke inače možete preuzeti na štandovima i događanjima koje RODA organizira periodično u različitim hrvatskim gradovima ili u Rodinu gnijezdu.
Ukoliko želite da vam letke i brošure pošaljemo poštom, molimo vas da uzmete u obzir da se gotovo sve bazne aktivnosti Rode provode isključivo na volonterskoj osnovi i da najčešće nemamo na raspolaganju nenamjenskih sredstava koje bismo mogli slobodno trošiti (između ostalog i na poštarinu) te vas molimo da uplatite simboličan iznos donacije (IBAN HR1624840081100197341) koji ćemo iskoristiti za plaćanje poštarine.

 Brošure se nalaze u nastavku.

 

Boje mojega doma
Boje mojega doma

Predstavljamo slikovnicu Boje mojega doma, namijenjenu djeci predškolskoga uzrasta, njihovim roditeljima i odgajateljima. Djeca upoznaju Zeinab, djevojčicu iz Sirije koja priča o životnim okolnostima uslijed kojih se njena obitelj našla u Hrvatskoj gdje započinje novi život, stječe nove prijatelje, uči novi jezik. Na kraju slikovnice, nalaze se smjernice namijenjene odraslima, o tome kako i zašto s djecom razgovarati o izbjeglištvu i na koji način djeca mogu pomoći djeci koja su dobila međunarodnu zaštitu.

VIDI PREUZMI

3.36 MB 0

Djeca u digitalnom okruženju - Vodič za roditelje predškolaraca
Djeca u digitalnom okruženju - Vodič za roditelje predškolaraca

Brošura je nastala kao odgovor na stalno postavljana pitanja i nedoumice koje roditelji dijele s nama od naših početaka bavljenja temama digitalnog odrastanja i roditeljstva. Osmišljena je na način da roditeljima i drugim odraslim osobama uz koje djeca odrastaju pruži osnovne informacije i smjernice na kojima se temelji sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja i uređaja.

VIDI PREUZMI

3.96 MB 0

Roda kojoj je trebala pomoć - bojanka
Roda kojoj je trebala pomoć - bojanka

Zabava i edukacija uz Rodu koja je trebala pomoć. Bojanka za najmlađe uz koju mogu naučiti kako su začeta djeca pomoću potpomognute oplodnje.

VIDI PREUZMI

2.23 MB 0

Roda kojoj je trebala pomoć
Roda kojoj je trebala pomoć

Slikovnica "Roda kojoj je trebala pomoć" namijenjena je svoj djeci predškolske dobi i predstavlja koncept medicinski potpomognute oplodnje djeci.

VIDI PREUZMI

7.3 MB 0

Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (letak)
Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (letak)

Cilj ovog letka je podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. One, kada se pravilo koriste, umanjuju rizik smrti i ozljeda djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do čak 70 posto, no na žalost, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice u prijevozu svoje djece, izlažući ih tako velikoj opasnosti. Novo izdanje, 2019.

VIDI PREUZMI

5.98 MB 0

Klik i krećemo - bojanka
Klik i krećemo - bojanka

Kroz igru i zabavu, upoznajte djecu s osnovama sigurne vožnje u automobilu.

VIDI PREUZMI

1.13 MB 0

Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (kraći letak)
Autosjedalica - uvijek i bez iznimke (kraći letak)

S ciljem osvješćivanja zakonske obveze korištenja autosjedalica i kod stranih državljana, osmišljen je letak na stranim jezicima i distribuiran na granične prijelaze. Na letku je ukratko predstavljena zakonska obaveza i okviri koji su njome obuhvaćeni, te niz prijedloga kako olakšati djeci dulja putovanja u autosjedalicama.

VIDI PREUZMI

436.47 kB 0

Budi tata i rasti s djetetom
Budi tata i rasti s djetetom

Tijekom svog života 80% muškaraca i mladića postat će očevi. Njihovi postupci i odnos prema majci djeteta od trudnoće nadalje te odnos koji njeguju s djetetom od rođenja, značajno utječu na živote njihove djece i njihove obitelji, ali i na cijelu zajednicu. Želimo vas ohrabriti na preuzimanje aktivne uloge u životu obitelji koju gradite sa svojom partnericom i djetetom koje možda tek očekujete ili već imate. Prisutan i aktivno uključen tata važan je u odrastanju svoga djeteta čak i ako se njegov životni put raziđe s majčinim i dijete više ne živi s tatom ili živi s njim dio vremena. Brošura je nastala u okviru projekata Budi tata i rasti s djetetom kojeg financira Grad Zagreb i Budi tata kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

VIDI PREUZMI

2.31 MB 0

Slavimo brižno roditeljstvo, brošura za tate
Slavimo brižno roditeljstvo, brošura za tate

Mnogi današnji očevi utiru put novoj ulozi oca - onoj angažiranoj, ravnopravno prisutnoj u obitelji. Uzore rijetko imaju u svojim očevima ili djedovima jer, očinska se uloga tek počela mijenjati na ovim prostorima, oni su pioniri u osmišljavanju ravnopravne, angažirane očinske uloge. Oni osjećaju i žele biti drugačiji tate, žele preuzeti dio onoga što su bili njihovi očevi, ali žele biti privrženiji, emocionalno povezaniji s djecom, brinuti o djeci ravnopravno s partnericom. Zašto su baš takvi tate važni, kakav utjecaj i koje dobrobiti donose svojom angažiranošću i brižnošću djeci, obitelji, ali i partnerici i sebi, možete saznati u ovoj brošuri osmišljenoj od roditelja za buduće i nove tate. U brošuri ćete pronaći i ideje kako se povezati s djetetom onda kad izgleda da u djetetovom životu postoji samo jedna veza, ona s majčinom dojkom, kako se igrati, kako biti aktivan i angažiran tata od plusa na testu trudnoće pa sve do prvih djetetovih koraka. Ova brošura, nastala u okviru Festivala tata koji je Roda provodila u ožujku i travnju 2018. u partnerstvu s Veleposlanstvom Švedske u Hrvatskoj i Organizacijom Status M, će vas, nadamo se ohrabriti i da iskoristite očinski dopust i iskusite intenzitet skrbi o djetetu u najranijem djetinjstvu koji sa sobom nosi i priliku stvaranja snažne povezanosti s djetetom koja će biti izvrstan temelj za vaš cjeloživotni odnos.

VIDI PREUZMI

863.59 kB 0

Autosjedalica uvijek i bez iznimke!
Autosjedalica uvijek i bez iznimke!

Kako je vožnja kući iz rodilišta veseo i radostan događaj, roditeljska odgovornost nalaže nam da bude i sigurna. Sigurno i odgovorno voziti dijete od prvoga dana jedini je prihvatljiv način. Nemojmo dopustiti da nam djeca ne budu sigurna u prometu. Samo ispravno pričvršćena autosjedalica te ispravno vezano dijete u njoj siguran su način za prvu i za sve sljedeće vožnje Vašeg djeteta.

VIDI PREUZMI

5.28 MB 0

Antidiskriminacijski vodič za trudnice i majke na tržištu rada
Antidiskriminacijski vodič za trudnice i majke na tržištu rada

Podaci govore o tome da je 40 % zaposlenih žena u Hrvatskoj žrtva nekog oblika spolne diskriminacije na temelju trudnoće ili majčinstva. Možda ste i vi bili kažnjeni gubitkom posla ili na neki drugi način samo zato što ste htjeli raditi i biti majka? Ili ste odustali od majčinstva ili većeg broja djece zbog neosjetljivosti svojeg radnog okruženja, ekonomske nesigurnosti, niskih rodiljnih naknada? Ako jeste, ovaj vam vodič može vam pomoći u zaštiti vaših prava. Ako niste bili žrtva diskriminacije, ovaj vam vodič može pomoći da to ni ne postanete.

VIDI PREUZMI

1.23 MB 0

Antidiskriminacijski vodič za poslodavce
Antidiskriminacijski vodič za poslodavce

Nepoštivanje prava drugih nije uvijek namjerno i s predumišljajem. Želimo vjerovati da se u Hrvatskoj u 21. stoljeću prava trudnica i majki na tržištu rada ne krše namjerno, već zbog nedovoljne osjetljivosti cijelog društva na njihove potrebe i nepoznavanja promjena koje se događaju ženama u trudnoći i majčinstvu. Informiranje može spriječiti moguću ili popraviti nastalu štetu. Ovaj vodič namijenjen je poslodavcima koji se žele informirati o tome što je diskriminacija trudnica i majki male djece na tržištu rada kako i sami ne bi sudjelovali u njoj. Vodič nudi primjere dobre prakse i preporuke te popis prava koja proizlaze iz zakona koji štite trudnoću i majčinstvo i koji može poslužiti kao podsjetnik.

VIDI PREUZMI

1.37 MB 0

Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka
Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Biti roditelj je najizazovniji i najnagrađivaniji posao koji odrasla osoba ikada u životu radi. Ova je brošura namijenjena roditeljima koji odlaze na izdržavanje zatvorske kazne ili već služe kaznu zatvora, a pomože razumjeti kako boravak roditelja na izdržavanju kazne utječe na djecu. Ponudit će ideje o tome kako održavati kvalitetan odnos s djecom i osobama koje brinu o djeci, ideje o tome kako riješiti neke od problema koji se mogu pojaviti.

VIDI PREUZMI

865.51 kB 0

Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama - priručnik
Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama - priručnik

Za vrijeme prirodno ili politički uzrokovanih kriza, manjak sigurne hrane i vode ljude dovodi u visok rizik od ugrožavanja zdravlja, pa i života. Djeca mlađa od pet godina posebno su u riziku, a najranjivija su djeca mlađa od jedne godine. Od ukupne smrtnosti ljudi zbog neodgovarajuće prehrane čak polovica se odnosi na dojenčad. Većina smrtnih slučajeva uzrokovana je proljevom, dehidracijom i pothranjenošću. Na temelju iskustava stečenih tijekom trajanja migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj, Roda je napravila priručnik koji nadležnim institucijama i organizacijama koje su uključene u pružanje pomoći u kriznim situacijama nudi operativne smjernice osiguranja optimalne prehrane najmlađe djece.

VIDI PREUZMI

6.76 MB 0

Zbornik radova prePOROD 2013.
Zbornik radova prePOROD 2013.

Cijeli zapadni svijet traži promjene u sustavu materalne skrbi, a Hrvatska i susjedne zemlje su sudionice u ovom pokretu. Sve je očitije da se nemogućnost odabira različitih modela skrbi, povećanje stope carskih rezova, nedostatak skrbi orijentirane na majku i obitelj, mobbing kojeg trpe zdravstveni djelatnici sustava koji žele uvesti nove politike rada, mora napustiti. Nije važno preuređivanje i ukrašavanje porodnih odjela, važna je promjena modela i okvira skrbi u ovoj i susjednim zemljama. Potrebno je uključiti majke u donošenje odluka, temeljenih na dokazima. Umjesto dosadašnjih kulturno uvjetovanih i ustaljenih praksa, potrebno je poštivati majčina ljudskih prava i dozvoliti joj da odabere način i okolnosti u kojima želi roditi, potrebna je implementacija postojeće legislative o pravima pacijenata, potrebno je reći “ne“ nasilju u porodu, mitu i vezama i najvažnije - ne dozvoliti nasilnicima u sustavu da određuju politiku materalne skrbi.

VIDI PREUZMI

2.72 MB 0

Naše obitelji
Naše obitelji

Obilazeći u smiraj dana gradske prozore, znatiželjni leptirić Srećko uči o različitim vrstama obitelji. Tako Srećko susreće jednoroditeljske, posvojiteljske, obitelji životnih partner(ic)a i obitelji s roditeljima s invaliditetom i iako izrijekom ne zaključuje kakve je obitelji upoznao, prepoznaje zajedničku notu u svim obiteljima - ljubav koja povezuje njene članove i članice, te zaključuje da je „obitelj tamo gdje osjećam da pripadam". Autori slikovnice su Roda i Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Guljašević-Kuman, uvijek dobro dočekan i prihvaćen od publike kojoj se najčešće obraćaju - od djece, ali i od odraslih. Slikovnica Naše obitelji tiskana je u 600 primjeraka, a govori o različitim tipovima obitelji koji postoje u svakom, tako i u hrvatskom društvu. Slikovnica je objavljena u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, kojeg Roda provodi s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja i suradnikom Zagreb Pride.

VIDI PREUZMI

7.33 MB 0

Neobična želja
Neobična želja

Prolistajte Rodinu edukativnu slikovnicu pod nazivom "Neobična želja", koja govori o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. Pročitajte priču o nesmotrenom Djedu Mrazu koji je zaboravio vezati sebe i darove na saonicama te je time umalo upropastio Božić svoj djeci na svijetu. Tekst slikovnice osmislila je Rodina savjetnica Ivanka Vusić, koja je ujedno i preventivna policajka, dok je za ilustracije zaslužan Hrvoje Orlović. Tiskanje slikovnice je financirano u sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a tiskana je u 4 000 primjeraka, čiji je već dio poslan je svim policijskim upravama čiji će prometni policajci u sklopu preventivnih akcija odnijeti primjerke u sve vrtiće Republike Hrvatske.

VIDI PREUZMI

9.16 MB 0

Neplodnost
Neplodnost

Ovom brošurom želimo ukazati da je neplodnost bolest i da o njoj treba progovoriti. Svrha brošure je osigurati kvalitetan, točan i lako dostupan sadržaj za osobe koje se prvi put susreću s neplodnošću te često ne znaju u kojem smjeru krenuti i kome se u sljedećem koraku obratiti. Ova brošura je i za sve one koji se s neplodnošću bore već neko vrijeme, jer možda još uvijek imaju nekih nedoumica i pitanja. Želimo ohrabriti parove da na vrijeme potraže pomoć – čim posumnjaju na problem – jer je cilj ostvarivanja trudnoće i rođenje djeteta mnogo lakše postići u ranijoj reproduktivnoj dobi kada se neplodnost na vrijeme detektira. Brošurom "Neplodnost" želimo senzibilizirati ljude koji nemaju problema s neplodnošću, kako bi s humanog gledišta pokušali razumjeti osjećaje, bol i patnju neplodnih osoba te da pokažu empatiju putem javne podrške prava na optimalno liječenje, kao i ostvarivanja boljih uvjeta liječenja danas u Hrvatskoj.

VIDI PREUZMI

2.09 MB 0

Neplodnost - niste sami
Neplodnost - niste sami

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu postoji 60 do 80 milijuna neplodnih parova. U Hrvatskoj se također svaki šesti par u reproduktivnoj dobi suočava sa smanjenom plodnosti ili neplodnosti i potreban mu je neki oblik pomoći pri reprodukciji. Svjetska zdravstvena organizacija neplodnost je klasificirala kao bolest prije dvadeset godina, a prema zaključcima Parlamenta Europske unije ovakva učestalost neplodnosti značajan je čimbenik demografske krize. Nemogućnost ostvarivanja roditeljstva i neuspjesi u liječenju neplodnosti mogu biti emocionalno i psihološki vrlo negativna i neugodna iskustva, zato pročitajte ovaj Rodin letak, u kojem možete pronaći informacije o tome kako razgovarati s partnerom o ovom problemu, a je namijenjen i članovima obitelji parova koji se bore s neplodnošću.

VIDI PREUZMI

940.63 kB 0

Trudnoća i porod
Trudnoća i porod

Tijelo se u trudnoći svakodnevno mijenja, a razine hormona koje njime kolaju znatno su veće od uobičajenih. Zahvaljujući hormonima i veselom iščekivanju susreta s djetetom, trudnice često preplavljuju osjećaji blaženstva i ushita, ali ih očekuju i poneke trudničke tegobe poput mučnine, probavnih smetnji, nervoze, promjene raspoloženja pa čak i depresije. Tijekom trudnoće možete sastaviti plan porođaja koji sadrži vaše želje vezane za tijek porođaja. Brošura "Trudnoća i porod" vam nudi pregršt informacija o tome kako ostati zdrave tijekom trudnoće, kao i o tome koji su postupci u porodu prihvatljivi, a koji uistinu nepotrebni i rizični. Informirajte se na vrijeme i provedite čarobnih devet mjeseci te imajte porod kakvog želite i kakvog svaka žena zaslužuje.

VIDI PREUZMI

1.54 MB 0

Moja prava u trudnoći i porođaju
Moja prava u trudnoći i porođaju

Trudni ste i polako počinjete s pripremama za porođaj. Pred vama je letak koji vam u tome može pomoći. Možda se do sada niste imale prilike upoznati s pravima pacijenata, ali budući da ste kao trudnica preko noći postali pacijentica, ta se prava odjednom odnose i na vas. Ovaj vam letak može pomoći da se upoznate sa svojim pravima koja proizlaze iz Zakona o zaštiti prava pacijenata i da ih lakše protumačite svojoj pratnji pri porođaju i zdravstvenom osoblju koje skrbi o vama u trudnoći, tijekom porođaja i na odjelu babinjača. Ovaj letak vam također može poslužiti i kao kompas u orijentaciji kome se i kako obratiti u slučaju kada su vaša prava kao pacijentice ugrožena ili prekršena.

VIDI PREUZMI

828.62 kB 0

Pismo mami i sestri
Pismo mami i sestri

Ovdje možete pronaći početne informacije kako biste medicinskoj sestri poručili kako želite da se ophodi s vašim novorođenčetom. Recite joj da ne želite da vašoj bebi daje bočicu s formulom ili vodom te da joj ne stavlja dudu, jer ono što vaše novorođenče, ali i vi kao majka želite, jest (davati) majčino mlijeko. Ovim pismom poručite medicinskoj sestri kako dojite na zahtjev ili svakih 1-3 sata, danju i noću, te da ako je vaše novorođenče dobro prihvatilo bradavicu i ima dobar položaj na dojci, da vi nećete dobiti ragade. Prvih nekoliko dana nakon poroda, vi i vaše novorođenče učite komunicirati: ono počinje plakati, a u vama se, kao odgovor, javljaju fiziološke i emocionalne reakcije. Tako učite prepoznavati signale koje prethode plaču i vi i vaše novorođenče brzo razvijate komunikaciju. Zato budite svoje i pismom od medicinske sestre zahtijevajte ono što je prirodno i dobro za vas i vaše novorođenče.

VIDI PREUZMI

802.26 kB 0

Dojenje
Dojenje

Počeli ste dojiti i našli ste na neke probleme zbog kojih se pitate, zašto za nešto tako prirodno kao što je dojenje, trebaju postojati priručnici, tečajevi, filmovi, i knjige o dojenju. Razloga za to ima mnogo i trebalo bi nam puno više prostora od ove brošure da ih sve nabrojimo. Ipak, neki od najvažnijih mogu se objasniti time da se podrška dojenju kao i konkretna pomoć kada do problema dođe, s godinama izgubila, postala nedovoljna. Ovom brošurom nastojat ćemo vam dati smjernice o tome kako ispravno dojiti, ali i ponuditi rješenja za probleme s kojima ćete se možda suočiti. Koliko god oni bili neugodni i zabrinjavajući, rješivi su! Uz znanje i potporu, sigurno ćete ih prevladati. Brošura "Dojenje", na 64 stranice, objasnit će vam zašto je dojenje poseban odnos, mnogo više od hranjenja; dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je NAJBOLJI POČETAK!

VIDI PREUZMI

1.26 MB 0

Prvi sat za prvi podoj
Prvi sat za prvi podoj

Ova brošura vam daje odgovor na pitanje zašto su kontakt koža na kožu i prvi podoj unutar sat vremena nakon rođenja toliko važni. Naime, dijete se nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Kad se ono neposredno nakon poroda odvoji od majke, izloženo je različitim drugim bakterijama iz okoline i s bolničkog osoblja, koje su potencijalno puno opasnije za novorođenče i izlažu ga većem riziku od infekcije. No u svom prvom podoju novorođenče prima kolostrum, koji sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom, već i lijekom, odnosno djetetovim prvim cjepivom! Kontakt koža na kožu je bitan jer majčino tijelo pomaže zadržati toplinu novorođenčeta – ona je najbolji grijač za svoje dijete – što je važno kod prerano rođene djece ili one s malom porođajnom težinom.

VIDI PREUZMI

1.97 MB 0

Zajedničko spavanje i dojenje
Zajedničko spavanje i dojenje

Zajedničko spavanje s djetetom pomaže uspostavi i održanju dojenja. Znanstvena istraživanja potvrđuju dobrobiti spavanja dojenčeta uz majku, u zajedničkom krevetu koji prevazilaze olakšavanje dojenja. Ne postoje dokazi koji bi podržali rasprostranjeno mišljenje kako je zajedničko spavanje štetno za psihičko i fizičko zdravlje djece ili da je za njih ugrožavajuće, pod uvjetom da se pridržavate uputa o sigurnom zajedničkom spavanju.

VIDI PREUZMI

211.17 kB 0

Pokazatelji uspješnog dojenja
Pokazatelji uspješnog dojenja

Pokazatelji uspješnoga dojenja imaju za cilj da vam olakšaju izazovne prve dane i tjedne - promatranjem djeteta naučit ćete prepoznati njegov napredak. Tako ćete moći prepoznati eventualna odstupanja i potražiti pomoć u zajednici. Ili se uvjeriti da je sve u redu, odagnati sumnje u vlastite sposobnosti i opustiti se. Sretno!

VIDI PREUZMI

472.98 kB 0

Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju
Kako pripremiti dijete za liječnički pregled ili hospitalizaciju

VIDI PREUZMI

2.24 MB 0

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga
Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga nadgledanjem primjene Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. U tu svrhu zahtijevamo da: informacije koje dobivaju zdravstveni djelatnici bi morale biti utemeljene na znanstvenim podacima i činjenicama; sve informacije o umjetnoj prehrani, uključujući i etikete, trebale bi objasniti koristi dojenja i sve troškove i opasnosti povezane s prehranom mliječnim formulama i drugo. Zabranjeno je: reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko; davanje besplatnih uzorka nadomjestaka za majčino mlijeko; promidžba nadomjestaka za majčino mlijeko u zdravstvenim ustanovama, uključujući dijeljenje besplatnih ili jeftinih uzoraka i drugo. Situacija u Hrvatskoj je loša, jer iako je 1992. godine naša zemlja Pravilnik prihvatila, nikada ga nije ratificirala, a proizvođači nadomjesnog mlijeka Pravilnik nesmetano krše, uglavnom organiziranjem nagradnih igara za roditelje.

VIDI PREUZMI

777.8 kB 0

10 koraka za rodilišta - prijatelje majki
10 koraka za rodilišta - prijatelje majki

VIDI PREUZMI

1.14 MB 0

Kako si olakšati i skratiti trajanje trudova?
Kako si olakšati i skratiti trajanje trudova?

VIDI PREUZMI

1.27 MB 0

Brošura o babywearingu
Brošura o babywearingu

VIDI PREUZMI

425.88 kB 0

Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)
Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)

Cilj ovog letka je podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. One, kada se pravilo koriste, umanjuju rizik smrti i ozljeda djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do čak 70 posto, no na žalost, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice u prijevozu svoje djece, izlažući ih tako velikoj opasnosti. Najčešće zablude koje imaju roditelji koji odbijaju koristiti autosjedalice su: "Dijete mi je sigurno u krilu"; "Novorođenče mora biti na ravnom"; "Prestat će plakati ako nije u autosjedalici"; "Idemo samo do vrtića" i mnoge druge, a ne shvaćaju koliko su u krivu. Nadamo se da će ovaj informativni letak, koji je dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova RH, osvijesti sve roditelja o važnosti korištenja autosjedalica.

VIDI PREUZMI

220.06 kB 0

Kako biti odgovoran roditelj u digitalno doba
Kako biti odgovoran roditelj u digitalno doba

Kvalitetnim, obrazovnim sadržajima na računalu i mobilnim uređajima možete dijete puno toga naučiti te naviknuti da digitalnu tehnologiju koristi kao sredstvo stvaranja, izražavanja i učenja. Uvijek obraćajte pažnju na aplikacije i računalne programe dostupne djetetu – oni moraju biti osmišljeni baš za uzrast vašeg djeteta.

VIDI PREUZMI

417.33 kB 0

Ja na netu
Ja na netu

Objavljeno na internetu ostaje zauvijek pa posljedice nepromišljene objave možeš osjećati dugi niz godina. Neke poruke, slike, videozapise ili geolokacijske oznake dijeliš sam/a, neke tvoji prijatelji, a neke su umjesto tebe podijelile aplikacije koje koristiš. Znaš li da društvene mreže i aplikacije mogu s tvojim objavama, dokumentima i podacima raditi što žele? Nema stvarne anonimnosti na internetu, a ono što radiš može biti i kažnjivo. Ne čini ništa što bi moglo naštetiti drugima ili tebi.

VIDI PREUZMI

224.7 kB 0

Roditeljstvo u digitalno doba
Roditeljstvo u digitalno doba

Biti podrška djeci koja odrastaju u ovo digitalno doba je izazovno, složeno, ali ne i nemoguće. Osnovni savjeti kojih se trebamo držati jesu: upotrijebi zdrav razum, promisli i pitaj. Bez obzira na razvoj tehnologije i znanje koje imamo o tehnologiji, pružiti podršku djeci uvijek znači razgovarati s njima.

VIDI PREUZMI

227.74 kB 0

Platnene pelene
Platnene pelene

Platnene pelene su novi korak u evoluciji pelena. Od prirodnih materijala, jednostavne su za prematanje, iskrojene i sašivene u oblik koji odgovara djetetovu tijelu, s čičak trakom ili drukerima za pričvršćivanje. Jednostavne su i za održavanje, nije ih potrebno iskuhavati ili glačati. Ovakve pelene imaju brojne prednosti pred jednokratnima – djetetu su ugodnije i zdravije, sačuvat će okoliš od tisuću tona teško razgradivog otpada, a razlika u cijeni od čak 5 000 kuna neće završiti kao hrpa pelena na smeću, nego u vašem džepu. Razmislite, što biste radije nosili – pamučno rublje ili jednokratno rublje od sintetičkih vlakana – 24 sata, dvije i pol godine? Složit ćete se odgovor je jednostavan i jasan – platnene pelene!

VIDI PREUZMI

436.39 kB 0

Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi
Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi

Udruga Roda je neprofitna organizacija - nema vlasnika i ne može isplaćivati dobit. Sav prihod od prodaje proizvoda se koristi za osiguravanje funkcioniranja projekata i programa, društveno korisnih i besplatnih za krajnje korisnike. Znajte da su naši proizvodi kvalitetni te da se trudimo kontinuirano prilagođavati naše proizvode vašim potrebama. Osim toga, otvoreni smo za komunikaciju i dogovore, jamčimo vam funkcionalnost i mogućnost popravaka i zamjena. Također, kupnjom naših proizvoda pomažete druge Rodine projekte i programe, koji su društveno korisni i besplatni za korisnike. Tako sudjelujete u ispunjavanju naše misije, mijenjanju društva u odgovorno prema djeci, roditeljima i obiteljima, čak i ako niste aktivno uključeni u rad udruge. Svi proizvodi izrađeni su u Hrvatskoj, jer za proizvođače biramo socijalno odgovorna poduzeća ili udruge. Različite krojeve za vas i vašu bebu osmišljavaju Rodine volonterke, a kroje ih i šivaju žene u Zaštitnoj radionici u Varaždinu.

VIDI PREUZMI

1.82 MB 0

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati