Roda sudjelovala u prvom koraku izvještavanja prema Odboru za prava djeteta

Ranije ove godine (2018.), Roda je sudjelovala u pripremi popisa problema za alternativno izvješće koje je predano Odboru za prava djeteta (Committee on the Rights of the Child, CRC).
Svake četiri godine, Vlada Republike Hrvatske predaje Odboru izvještaj, a sljedeći rok zakazan je za 2019. godinu. Istovremeno, nevladine udruge sastavljaju svoj Alternativni izvještaj koji se također šalje Odboru, s ciljem da Odbor dobije potpuniju sliku o stanju prava djece u Hrvatskoj. 
Popis problema koji sastavljaju neovisni stručnjaci iz tematskih područja, Odbor uzima u obzir kod sastavljanja pitanja za Vladu Republike Hrvatske prije no što oni podnesu svoj periodički izvještaj, prema novom, skraćenom postupku izvještavanja.

Ovaj tjedan, Odbor za prava djeteta predstavio je popis problema prije službene predaje petog i šestog dopisa Hrvatske (koji se može pronaći ispod teksta). Zadovoljstvo nam je primijetiti kako su se na popisu našli mnogi problemi na koje je ranije ukazala Koordinacija udruga za djecu, čija je Roda članica.

Hrvatska Vlada mora podnijeti pisani odgovor Odboru do 30. lipnja 2019. godine, uzimajući u obzir sve navedene probleme i preporuke Odbora. Roda i Koordinacija udruga za djecu će nastaviti nadgledati situaciju i sudjelovati u predstojećim alternativnim izvještajima kroz idućih nekoliko mjeseci.

CRC je na temelju svih pristiglih izvještaja sastavio popis pitanja za Vladu Republike Hrvatske, na koja oni moraju odgovoriti. Popis pitanja možete preuzeti ispod teksta.

Roda i Hrvatska udruga savjetnica za dojenje su sudjelovale u prethodnom ciklusu izvještavanja prema Odboru za prava djeteta. Više o tome možete pročitati ovdje

Popis problema - Odbor za prava djeteta
Popis problema - Odbor za prava djeteta

VIDI PREUZMI

912.73 kB 28

Pitanja za Vladu RH - Odbor za prava djeteta
Pitanja za Vladu RH - Odbor za prava djeteta

VIDI PREUZMI

189.22 kB 28

Objavljeno:
Napisao/la:
Photo: Alexas_Fotos

Moglo bi Vas zanimati