Položaj trudnica i majki na tržištu rada - rezultati istraživanja

U okviru projekta Trudna na poslu provedeno je istraživanje Položaj trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada. Istraživanje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a u provedbi su sudjelovali Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i udruga Roda.

Istraživanje, kojemu je cilj bio steći uvid u iskustvo žena koje pokušavaju pristupiti tržištu rada ili aktivno sudjelovati na njemu za vrijeme svoje trudnoće, odnosno u razdoblju neposredno nakon poroda u kojem su brinule za malu djecu (period rodiljnog i roditeljskog dopusta), prvo je ovakve vrste u Hrvatskoj i provedeno je putem ankete.

Uzorak je prikupljen na tri načina. Slučajnim računalnim odabirom iz baze podataka HZZ-a identificirana je skupina od 500 žena za koje se pretpostavljalo da su imale iskustvo trudnoće i brige za malu djecu. Također, 550 upitnika je podijeljeno majkama male djece u odabranom broju vrtića raspoređenih po svim županijama. Pored navedenog, na web stranicama Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Udruge Roda postavljena je i elektronska verzija istog upitnika koju su mogle ispuniti sve trudne žene i majke s malom djecom koje su informaciju primile putem udruge.

U istraživanju je sudjelovalo sveukupno 937 ispitanica.

 

Položaj trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada
Položaj trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada

VIDI PREUZMI

1.34 MB 31

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati