Komunikacijski alati u edukaciji i poticanju na pravilno korištenje autosjedalica

Ana Duff, jedna od voditeljica projekta Sigurno u autsjedalici, napisala je rad za časopis Paediatria Croatica, o komunikacijskim alatima koje pedijatri trebaju koristiti u razgovoru s roditeljima i motiviranju roditelja da adekvatno zaštite djecu prilikom prevoženja u automobilu.

Ozljede djece kao putnika u prometu po broju stradale djece prioritetno su područje u prevenciji smrtnih i teških ozljeda u djece u Hrvatskoj. Zdravstveni sustav nosi velik potencijal doprinosu ka smanjenju stradanja djece u svojstvu putnika kroz aktivan angažman u jačanju društvene svijesti o ovom problemu i informiranosti o načinima prevencije. Preciznije, zdravstveni radnici trebaju igrati vodeću ulogu u edukaciji roditelja i budućih roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica u prijevozu djece i informiranju roditelja o osnovnim elementima pravilnog korištenja autosjedalica.
U Hrvatskoj se trenutno velik broj djece vozi u automobilima nevezano ili nije vezano dosljedno, tijekom svake vožnje, iako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama upotreba autosjedalica obavezna za djecu do 150 cm visine. Također, među djecom koja su vezana u autosjedalici, jako velik broj djece nije vezan pravilno.
U ovom radu navedene su ključne poruke koje zdravstveni radnici trebaju, kroz svoj profesionalni kontakt s roditeljima, budućim roditeljima i djecom, prenositi na osobe odgovorne za osiguranje zaštite djeteta u automobilu. Uz ključne poruke, navedene su dodatne informacije koje daju znanstvenu i zakonodavnu podlogu sadržaju poruka te primjeri komunikacijskih kanala koji se mogu koristiti od strane zdravstvenog osoblja i zdravstvenog sustava u cjelini u prenošenju informacija nužnih za osvješćivanje javnosti o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i podršku roditeljima u osiguranju optimalne zaštite djetetu kroz pravilno korištenje autosjedalica.

Komunikacijski alati u edukaciji i poticanju roditelja na pravilno korištenje autosjedalica u prijevozu djece
Komunikacijski alati u edukaciji i poticanju roditelja na pravilno korištenje autosjedalica u prijevozu djece

VIDI PREUZMI

316.84 kB 0

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati