Dostupnost skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije COVID-19

 

U srpnju 2020. provedeno je istraživanje o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 u kojemu je sudjelovalo 1485 žena, a rezultati su navedeni u dokumentu pred vama.

 

Daleko prije nastupanja krize uslijed pandemije COVID-19, gomilali su se problemi u skrbi za zdravlje žena koji su dosegnuli svoj vrhunac tijekom kampanje #prekinimošutnju u jesen 2018. godine. Javnost je tada doznala o bešćutnim i okrutnim postupcima izvođenima bez anestetika kojima su pacijentice bile izložene tijekom različitih ginekoloških postupaka, kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda. Iskustva više od tisuću žena u zdravstvenom sustavu pokazala su brojne probleme koji se u svijetu već odavno prepoznaju kao ginekološko/opstetričko nasilje.

U tako narušen sustav u kojem, unatoč apelima za izradu Akcijskog plana za zdravlje žena, nije došlo do unapređenja zdravstvenog sustava, pojavom pandemije uvedene su mjere upitne vrijednosti i prakse koje se kose s preporukama struke.
Posebno zabrinjava to što se može očekivati da će uvedene prakse, koje su suprotne stručnim smjernicama, djelomično ostati prisutne u zdravstvenom sustavu dulje vrijeme nakon završetka pandemije jer će se smatrati mjerama opreza, a započete pozitivne promjene i prakse, koje definiraju inicijative Rodilište prijatelj djece i Rodilište prijatelj majke, bit će narušene. 

Zbog svega toga Roda je krajem veljače 2020. godine počela pratiti, prevoditi i javno objavljivati stručne smjernice koje su zatim bile poslane stručnim društvima te Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske uz zahtjeve da se postupa u skladu s njima.

U srpnju je provedeno istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1485 žena, a rezultati su navedeni u dokumentu pred vama. Ovdje možete pročitati Tematsko izvješće udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19. 

 

Tematsko izvješće udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19
Tematsko izvješće udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o dostupnosti skrbi za reproduktivno zdravlje žena u vrijeme pandemije bolesti COVID-19

VIDI PREUZMI

8.08 MB 67

Accessibility of Healthcare Services For Women in Croatia During Covid-19 Pandemic
Accessibility of Healthcare Services For Women in Croatia During Covid-19 Pandemic

VIDI PREUZMI

376.9 kB 63

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati