Otvoreno pismo incijative DOSTA! premijeru Plenkoviću

Na konferenciji za medije povodom slučaja pacijentice kojoj je uskraćen pobačaj u KBC Osijek o čemu su u srijedu, 1.6.2022. izvijestili mediji, predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative DOSTA! pročitali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.
U nastavku pročitajte pismo u cijelosti.

 

 

Zagreb, 3. lipnja 2022.

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Premijer Andrej Plenković

 

Vrijeme je da i Vi kažete DOSTA!

 

Poštovani premijeru Plenkoviću,

obraćamo Vam se u ime svih onih žena kojima se sustavno uskraćuje zdravstvena skrb u Republici Hrvatskoj, koje su žrtve neprofesionalnog postupanja, obmana i manipulacija u javnim bolnicama zbog čega se ugrožava njihovo zdravlje pa i život. 

Kao i prije četiri godine tijekom kampanje #Prekinimo šutnju kada su medije preplavila svjedočanstva brojnih žena o traumatičnim, nasilnim i ponižavajućim postupcima tijekom različitih ginekoloških postupaka u Republici Hrvatskoj, ponovno svjedočimo brutalnim postupanjima prema ženama radi protuzakonitog uskraćivanja pobačaja ili prekida trudnoće.    

Podsjećamo, nedavno je trudnica bila izložena sudu javnosti zbog odluke da prekine trudnoću u drugom tromjesečju zbog uznapredovalog i teškog oblika tumora na mozgu ploda. Njenom zakonskom pravu oštro su se suprotstavili ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić te drugi čelnici javnih bolnica koji se u svom radu pozivaju na privatni izbor priziva savjesti umjesto na javnu odgovornost i pravo pacijentica na zdravstvenu skrb. 

Nakon višetjedne torture koju je prolazila, bila je prisiljena otići na zahvat u Sloveniju unatoč tome što joj je sukladno zakonu taj postupak trebao biti omogućen u Hrvatskoj. Dva tjedna nakon velikog prosvjeda održanog u 10 gradova u Republici Hrvatskoj u znak podrške trudnici koja se hrabro izložila javnosti sa svojim mučnim iskustvom, ponovno svjedočimo opasnim protuustavnim i protuzakonitim praksama u KBC Osijek koji je ženi odbio izvesti pobačaj u dva navrata unatoč tome što je došla na zahvat u zakonskom roku. Umjesto toga, KBC Osijek je obmanuo ženu i odbio joj napraviti pobačaj zbog čega je bila prisiljena pomoć potražiti u Nizozemskoj.   

Žene u Hrvatskoj, njihove obitelji, ali i šira i stručna javnost s pravom su zabrinute zbog devastacije zdravstvenog sustava kojim upravljaju ministar zdravstva i ultrakonzervativni ginekolozi koji nanose štetu ugledu onom dijelu zdravstvenih radnika i radnica te ustanova koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonom. 

U izuzetno ranjivim periodima života, dok planiraju obitelj - bilo da donose odluku o pobačaju, prekidu trudnoće na zahtjev, suočavaju sa spontanim prekidima trudnoće ili rađaju, velik broj žena izložen je mizoginim stavovima i praksama koje su ponižavajuće i koje osuđuju međunarodna stručna društva. Žene su izložene uznemirujućoj i neprimjerenoj komunikaciji, nedostatkom i uskraćivanjem informacija kao i uskraćivanju prava na odlučivanje. Takva iskustva, dokazano ostavljaju dugoročne štetne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje žena i trajno utječu na ženu i njene buduće odluke o rađanju, ali se i prenose međugeneracijski, u zajednici, čime se dugoročno stvara okruženje koje nije podržavajuće prema obitelji.

 

Stoga Vas pozivamo da kao premijer hitno osigurate da se ispune Zahtjevi koje vam je u svibnju ove godine uputilo više od 120 organizacija civilnog društva, a to su:

  • Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije
  • Hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti 
  • Osigurati da zdravstveni radnici i radnice te bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e uskraćuju ili pružaju netočne informacije te ženama onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev
  • Osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti

 

Također, tražimo da hitno pokrenete proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2022. - 2025. godine te time pokažete da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na život bez nasilja, uključujući reproduktivno i institucionalno nasilje.

Tražimo od Vas da pozovete na odgovornost ključne osobe u zdravstvu radi štetnih, nestručnih i neistinitih izjava u medijima te da osigurate sankcioniranje kršenja prava pacijentica.

 

Vrijeme je da i Vi kažete DOSTA!

Suvremen, kvalitetan i dostupan sustav javnog zdravstva, koji se temelji na znanstvenim dokazima, ključan je za zdravlje žena i djece, zaštitu dostojanstva žena, ali i za budućnost Hrvatske. Stoga vjerujemo da ćete prepoznati važnost sveobuhvatnog rješavanja ovog problema i pružiti svoju podršku ovoj inicijativi. 

 

S poštovanjem,

Inicijativa DOSTA!




Dodatak

Odbor Ujedinjenih naroda za uklanjanje diskriminacije žena, CEDAW, u primjedbama koje se odnose na Četvrto i peto periodično izvješće Republike Hrvatske, upućene Vladi u srpnju 2015. godine poziva Republiku Hrvatsku da “osigura da korištenje prigovora savjesti ne spriječi neometan pristup žena uslugama skrbi o reproduktivnom zdravlju, osobito skrbi pri pobačaju i poslije pobačaja, kao i kontracepcijskim sredstvima”. 

U veljači 2019. godine UN poziva Vladu RH da poduzme hitne radnje za suzbijanje kršenja seksualnih i reproduktivnih prava žena, usvoji mjere za njihovu prevenciju te zatraži odgovornost svih koji su počinili isto. 

Također, ginekološko nasilje u Republici Hrvatskoj spominje se u Izvješću Odbora za jednakost i nediskriminaciju Vijeća EU iz rujna 2019. godine. 

Ove godine Republika Hrvatska podnosi novo izvješće Odboru Ujedinjenih naroda za uklanjanje diskriminacije žena na koje će se očitovati i organizacije civilnog društva i upozoriti na protuzakonite i protuustavne postupke kojima su žene u javnim bonicama izložene što će dodatno narušiti ugled naše države u međunarodnim institucijama koje štite i promiču ljudska prava. 

U takvim okolnostima, a nakon višegodišnjih odbijanja uvođenja nužnih promjena koje smo predlagale i tražile, izražavamo krajnju zabrinutost zbog ignoriranja sustavnih problema u zaštiti reproduktivnih prava i reproduktivnog zdravlja djevojčica, djevojaka i žena u Hrvatskoj.

 

Objavljeno:
Napisao/la: