Konferencija za medije inicijative DOSTA!, 3.6.2022.


Konferencija za medije inicijative
DOSTA!
Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću

 

Inicijativa DOSTA! organizira konferenciju za medije povodom slučaja pacijentice kojoj je uskraćen pobačaj u KBC Osijek o čemu su u srijedu izvijestili mediji. Konferencija za medije će se održati u petak 3. lipnja 2022. u 12 sati na Trgu sv. Marka, a tom će prilikom predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva okupljenih oko inicijative DOSTA! pročitati otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Pacijentica M. obratila se u KBC Osijek u veljači ove godine kako bi napravila kirurški pobačaj koji je navodno i napravljen o čemu svjedoči otpusno pismo pacijentice. Tri tjedna nakon zahvata pacijentica doznaje da je i dalje trudna te se ponovno obraća istoj bolnici gdje joj tumače da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć. Tom prilikom saznaje i da je navodno prošao rok u kojem je moguć pobačaj na zahtjev, iako to nije bilo točno. Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita, a pružena institucionalna tortura, pacijentica o svom trošku odlazi na zahvat u Nizozemsku.

 

Hrvatsku već tjednima potresa cijeli niz svjedočanstava žena o brutalnim kršenjima njihovih prava na prekid trudnoće u javnim bolnicama. Sukob privatnih i javnog interesa doveo je do korumpiranih profesionalnih standarda na štetu prava i zdravlja žena. KBC Osijek je najnoviji primjer krajnje devastacije javnog interesa u području zdravstva, a to je pristup zdravstvenoj skrbi u skladu s Ustavom, zakonom i profesionalnim standardima 21. stoljeća. Nadalje, slučaj iz Osijeka ukazuje na sustavne probleme uskraćivanja zdravstvene zaštite ženama zbog osobnih interesa ili ideologija. Pojedini zdravstevni radnici i radnice odbijaju pružiti ženama njihovo zakonom zajamčeno pravo na pobačaj, daju netočne savjete i nestručno izvršavaju medicinske zahvate, a da pritom uopće ne snose odgovornost za kršenja prava pacijentica i kršenja hrvatskih zakona. Za to vrijeme institucije koje bi trebale štititi interese i prava pacijentica i ugled zdravstvenih radnika i radnica koji rade svoj posao stručno i savjesno, šute. Na kraju, šute i oni koji su na izborima dobili povjerenje građana da štite njihove interese i prava.  „Pokrovitelj“ ovakvih praksi je Ministarstvo zdravstva koje nema i ne želi imati utjecaja na protuzakonita postupanja u javnim bolnicama. 

 

I zato kažemo DOSTA!

Organizacije civilnog društva dugi niz godina upozoravaju na urušavanje sustava javnog zdravstva, posebice u području zdravstvene zaštite žena. U otvorenom pismu zatražit ćemo od premijera Plenkovića hitne intervencije kako bi država spriječila torturu i mučenje žena u javnim bolnicama te osigurala sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu koju žene u Hrvatskoj danas nemaju te kako bi se ispunili Zahtjevi za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH koje je preko 120 organizacija civilnog društva nedavno uputilo ministru Berošu i premijeru Plenkoviću.

Ovim putem izražavamo zahvalu ženi koja je smogla građansku hrabrost i progovorila o svom iskustvu jer bez žena poput nje možemo samo gledati totalni kolaps sustava javnog zdravstva. Također, pozivamo zdravstvene radnike i radnice da iskažu građansku hrabrost i javno prokažu neprofesionalno i nezakonito postupanje na svojim radnim mjestima kako bi zaštitili ugled svoje profesije i vratili povjerenje pacijentica.

 

Inicijativa DOSTA!

 

Ovdje možete pročitati pismo upućeno premijeru Plenkoviću.

 

Objavljeno:
Napisao/la: