Radio emisije nastale u projektu Budi tata

 U okviru projekta Budi tata, u suradnji s nezavisnom radio postajom Radio Rojc, kreirane su tri radio emisije o ravnopravnom roditeljstvu.

1. tema - Rodiljski dopust

U Hrvatskoj, od srpnja 2013. na snazi je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje su bile motivirane usklađivanjem zakona s pravnom stečevinom Europske unije. Jedan od ciljeva Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama bio je potaknuti očeve na veće sudjelovanje u ranom podizanju djece i ravnopravnom uključivanju u roditeljsku skrb za djecu s dva neprenosiva mjeseca koja može koristiti samo otac.

Očevima u Hrvatskoj zakonski "pripadaju" 4 mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih 2 mjeseca nisu prenosiva na majku. Roditeljski dopust očevi mogu iskoristiti do 8. godine djetetova života, a koristeći ga, dobivaju priliku aktivno sudjelovati u djetetovu životu od najranijih dana i priliku za razvijanje kvaliteta poput strpljenja, upornosti te postizanja kompromisa koje će, kada se vrate na posao, koristiti i njima i poslodavcu.

Međutim, unatoč tome, Hrvatska je i dalje među državama članicama Europske unije u kojoj muškarci (očevi) najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore. U 2018. godini, svega 7,55% muškaraca iskoristilo je svoje pravo na korištenje roditeljskog dopusta. To je povećanje broja očeva u odnosu na 2017. ali je svejedno ispod svake razine.

Jedan od mogućih razloga je taj što čak 20 % zaposlenih očeva ne zna da ima pravo na korištenje tog dopusta.

Sugovornik nam je tata koji koristi roditeljski dopust i brine o svoje troje djece, Silvestar Vrbanac.

 

2. tema - Dobrobiti uključenosti očeva u brigu o djeci

Unatoč svim dosadašnjim naporima društva i izmjenama zakona, u Hrvatskoj još uvijek prevladava mišljenje da je majčinstvo najvažnija uloga žene i da je roditeljstvo posao majke. Žene danas još uvijek nose neravnomjeran teret brige za dijete, obitelj, dom i posao, a zabrinjavajuća je i činjenica da podrška cjelokupnog sustava nije takva da žene, ako to žele, imaju ravnopravnu mogućnost uključivanja u obiteljski život i na tržište rada.

Tate koji se osjećaju da žele biti drugačiji, da se žele uključiti i ravnopravno dijeliti brigu o djeci, najčešće sami osmišljavaju svoju ulogu jer nemaju uzore u muškarcima koji su njih odgajali (često tradicionalno). Očevima trebaju prostora dati i njihove partnerice i ne miješati se u njihov odnos s djetetom s brojnim uputama i pravilima.

Pričamo o tome koliko je važno da otac ima prostora razvijati svoj odnos s djetetom, baviti se njime i brinuti o njemu - iz svih aspekata.

3. tema - Suroditeljstvo nakon razvoda

Rastava braka može biti emocionalno i psihološki razoran događaj za djecu i njihove roditelje. Česti su osjećaji bijesa i izdanosti, možda zbog nevjere ili zlostavljanja, ili neke suptilnije izdaje nada i očekivanja duge i stabilne životne veze pune ljubavi. Uz ovu oluju osjećaja, može se činiti kako je nemoguće razgovarati i dogovarati roditeljske obveze s drugim roditeljem.

Međutim, uspješno dijeljenje roditeljskih obaveza nakon rastave, izuzetno je bitno i vrijedno svog truda koji se u njega uloži. Jedan od ishoda je da se djeca bolje prilagode rastavi i da oba roditelja nastave imati blizak odnos, pun ljubavi, sa svojim djetetom. Prema najnovijim istraživanjima, ovo je slučaj čak i ako su roditelji u velikoj zavadi.

Kako nakon rastave braka postići dovoljno dobar odnos da se roditelji uspiju dogovarati o zajedničkoj skrbi o djetetu i gdje potražiti pomoć ako u tome ne uspijevaju, bilo je govora u trećoj radio emisiji.

Gošća emisije bila je djelatnica Obiteljskog centra Istarske županije, Milena Poturiček.

 

 

Objavljeno:
Napisao/la:
Radio emisije su nastale u okviru projekta Budi tata kojeg Roda provodi u partnerstvu s udrugom Art studio Pula. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no sadržaj ne izražava stavove i mišljenje spomenutog Ministarstva. Photo: Kalbigga

Moglo bi Vas zanimati