Budi tata na Radio Rojcu

 U okviru projekta Budi tata, u suradnji s nezavisnom radio postajom Radio Rojc, kreirane su dvije radio emisije o ravnopravnom roditeljstvu i važnosti aktivnog dijeljenja brige o djeci i obitelji između partnerice i partnera.

1. tema - Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika

Europski parlament i Europsko vijeće donijeli su Direktivu o ravnoteži poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika. Njome se uvode nova pravila o očinskom dopustu i neprenosivom roditeljskom dopustu, a sve kako bi se potaknulo veće zapošljavanje žena i osnažila uloga oca ili drugog roditelja u obitelji.

To znači da će države - članice Europske unije prema Direktivi morati osigurati fleksibilnije radno vrijeme i načine rada te plaćene dopuste za očeve i druge skrbnike, a kako bi oni bolje uskladili poslovni i obiteljski život te omogućili ženama više prilika za plaćeni rad.
Direktiva nalaže i da se na razini država članica propiše očinski dopust - pravo na dopust koji će moći koristiti kao plaćeni dopust oko datuma rođenja ili mrtvorođenja, odnosno posvojenja djeteta, i to u trajanju od najmanje deset radnih dana.
Također predviđeno je i uvođenje novog prava radnika - skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

Hrvatska čeka zadnji trenutak da u zakon uključi očev dopust i ostale mjere, te će on zaživjeti tek sredinom 2022. kada je i zadnji rok za implementaciju. Zašto je očev dopust važan i zbog čega je važno da je tata uključen u brigu o djeci od rođenja (i ranije!), pričali smo u ovoj emisiji.

Sugovornik nam je tata koji stjecajem životnih okolnosti ima prilike biti uz suprugu i novorođeno dijete odmah nakon povratka kući iz rodilišta, Duško Jelaska.

 

2. tema - Roditeljstvo nakon razvoda braka

Neki brakovi završe prije onog “zauvijek” s kojim su započeli. Sam razvod braka izuzetno je težak za partnere. On nastupa nakon što odlučite da nema više smisla, volje niti želje da ostanete u odnosu koji vam više ne nosi ništa dobro. Česti su osjećaji bijesa i izdanosti, možda zbog nevjere ili zlostavljanja, ili neke suptilnije izdaje nada i očekivanja duge i stabilne životne veze pune ljubavi. Uz ovu oluju osjećaja, može se činiti kako je nemoguće razgovarati i dogovarati roditeljske obveze s drugim roditeljem.

Međutim, uspješno dijeljenje roditeljskih obaveza nakon razvoda, izuzetno je bitno i vrijedno svog truda koji se u njega uloži. Jedan od ishoda je da se djeca bolje prilagode razvodu i da oba roditelja nastave imati blizak odnos, pun ljubavi, sa svojim djetetom. 

Kako nakon rastave braka postići dovoljno dobar odnos da se roditelji uspiju dogovarati o zajedničkoj skrbi o djetetu i gdje potražiti pomoć ako u tome ne uspijevaju, bilo je govora u trećoj radio emisiji.

 

Objavljeno:
Napisao/la:
Radio emisije su nastale kao aktivnost projekta Budi tata koji udruga Roda provodi u partnerstvu s udrugom Art studio Pula, uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj radio emisija isključiva je odgovornost udruge Roditelji u akciji – Roda i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati stajalištem Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Photo: Kalbigga

Moglo bi Vas zanimati