Podržavajuće roditeljstvo i vaš predtinejdžer

Odgajanje predtinejdžera (tweens) može biti izazovno. Disciplina, škola, domaća zadaća, vrijeme provedeno s obitelji – sve je podložno pregovaranju. Kako se pubertet približava, hormoni počinju sve više djelovati, a pritisak vršnjaka raste. Mnogi roditelji na ćudljivost, manjak usredotočenosti na obitelj, povećanu želju za nezavisnošću i na tijelo svojeg predtinejdžera koje sazrijeva, reagiraju djelomičnim udaljavanjem od svojega djeteta. Ali predtinejdžeri trebaju osjećaj da imaju sigurno gnijezdo iz kojeg se mogu otisnuti u uzbudljiv, no ujedno i zastrašujući svijet. Djeca koja se ne osjećaju povezanima sa svojim roditeljima gube svoje sidro i traže ga među svojim vršnjacima. 

Jedini način da kroz predtinejdžerske godine sačuvate čvrsti temelj za nadolazeće tinejdžerstvo je da srčano branite snažnu vezu sa svojim djetetom, čak i dok potičete slobodu koja odgovara njegovoj dobi. Zapravo roditelji, jednako kao i u vrijeme kad je dijete bilo predškolac, igraju važnu ulogu u tome hoće li predtinejdžerske godine biti turbulentne ili odlične. Kako?

 

1. Ostanite povezani

Večerajte zajedno svake večeri ili barem što češće moguće. Djeca koja večeraju sa svojim roditeljima uspješnija su u školi, manje je vjerojatno da će pribjeći drogi ili alkoholu i upustiti se u seksualne odnose tijekom srednje škole te je manje vjerojatno da će iskusiti depresiju ili tjeskobu.

Svakog dana provjerite kako je vaš predtinejdžer - provedite neko vrijeme sami zajedno; mnogi roditelji nalaze da zajedničkih petnaest minuta prije spavanja djeluje uravnotežujuće i vrlo intimno.  Vožnja autom na tijesnom je drugom mjestu, vjerojatno jer se djeca osjećaju manje ugroženo kada ne gledate izravno u njih.

U svojem rasporedu osigurajte redovno vrijeme "jedan-na-jedan" u duljem trajanju koje dijete može provesti sa svakim roditeljem pojedinačno, kao što je mjesečni ručak s tatom ili tjedne šetnje s mamom. Ne očekujte da će vaš sin ili kćer prizivati bliskost ili dobrovoljno odavati svoje ranjive osjećaje u svakoj vašoj interakciji ili kada vi to očekujete. Ali ako osigurate dovoljno redovnih prilika u kojima zajedno provodite vrijeme, i to se će dogoditi. 

 

2. Kako biste smanjili buntovničko ponašanje, prepoznajte i surađujte s potrebom svojeg predtinejdžera za samostalnošću

Budite svjesni da, kada se kao roditelji osjećamo nemoćno često to nadomještamo tako da postajemo pretjerano zaštitnički nastrojeni. Umjesto da dišete djetetu za vratom, dogovorite se o standardima i provodite ih. Postavite razumne granice (bez slanja SMS-ova za večerom i nakon 21 sat, bez online razgovora ili televizije prije nego što se dovrši domaća zadaća) i svakako budite suosjećajni kada ih oni mrze. Njihov je posao da iskušavaju ograničenja, a vaš je da postavljate granice na temelju svojih vrijednosti.

 

3. Razmislite o svojim dosadašnjim stavovima o disciplini

Strategije kažnjavanja zasnovane na moći prestaju djelovati čim vaše dijete poraste dovoljno da kaže "Ne možeš me natjerati". Čak će i posljedice djelovati samo malo dulje, jer ih mnogi tinejdžeri jednostavno odbijaju. Nikad nećete pobijediti u borbi za moć sa svojim odrastajućim djetetom. Jedino na što možemo utjecat je održavanje čvrste povezanosti i međusobnog uvažavanja kod svojih predtinejdžera i tinejdžera, koji s vremenom postaju sve moćnji motivator. Održavanje snažne povezanosti s vašim predtinejdžerom najbolji je način da ga navedete da poštuje pravila.

 

4. Ne podcjenjujte hormone

Tijelo vašeg djeteta se mijenja, stvarajući ćudljivo ponašanje, rastresenost, kompetitivnost i usredotočenost na suprotni spol. Štoviše, njihovi su mozgovi u procesu opsežnog prespajanja, što ih može učiniti emocionalno nestabilnima. Predtinejdžeri mogu iskusiti ispade poput tantruma bez da znaju kako je do njih došlo. Ljubazno recite svojem gnjevnom predtinejdžeru da vidite da je uzrujan i da mu želite dati vremena da se sabere prije nego porazgovarate o tome što ga muči. Pitajte ga želi li da ostanete ili da napustite sobu kako biste svima dali vremena da se smire. vaš predtinejdžer trenutačno ne razumije svoje raspoloženje ništa više nego vi. Kasnije ga snažno zagrlite i stvarno slušajte ono što vam želi reći. Čak i ako se ne možete složiti s njegovim stajalištem, uvažite njegovo gledište i radite na pronalaženju rješenja koje će zadovoljiti sve.

 

5. Ne shvaćajte to osobno!

Kada vaš predtinejdžer viče na vas i govori vam da krepate, nemojte pretjerano reagirati. Kada povrijede vaše osjećaje i kada ste u iskušenju da se povučete, duboko udahnite i ostanite nepokolebani. To ne znači da nećete na ljubazan način zahtijevati uljudnost i ne znači da ne možete koristiti strateško povlačenje kao priliku za regrupiranje, nego da nastavljate učvršćivati ljubav prema svojem djetetu i svoju povezanost s njim. Najbolji način da navedete svojeg predtinejdžera da s vama postupa s poštovanjem je da vi tako postupate prema njemu i da smireno čekate da vam uzvrati istim takvim ponašanjem.

 

6. Predtinejdžerske godine savršeno su vrijeme za učenje o vrijednostima

Vrijednosti se najbolje uče postavljanjem pitanja, razgovorom, a ne držanjem prodika. Kako biste naveli svoje dijete na razgovor, postanite dobar slušatelj, suosjećajte i postavljajte pitanja. Predtinejdžeri obično žele znati više o vašim mlađim godinama. Razgovor o tome može biti odlična prigoda da im pokažete da su čak i njihovi roditelji bili nesigurni, kao i svi tinejdžeri. To također može biti i prilika za poučavanje. Nemojte se bojati podijeliti stvarne životne primjere tinejdžera koji su poginuli uslijed vožnje u pijanom stanju ili koji su postali ovisnici o drogama. Ipak, najbolje je da vaše priče o  vlastitom životu pruže pozitivne, radije nego negativne primjere, na primjer kroz priče o preprekama i njihovom uspješnom svladavanju.

 

7. Budite svjesni da je vaše dijete više izloženo popoularnoj kulturi time i izloženije riziku

Govorimo o riziku da će dijete koristiti drogu i alkohol, patiti od depresije ili se rano upustiti u seksualne eksperimente. Predtinejdžeri se žele osjećati odraslo pa očekivano oponašaju odraslu popularnu kulturu. Da, moraju se uklopiti među svoje prijatelje, ali računaju na svoje roditelje da paze na njihovu sigurnost i da im daju do znanja što je prikladno za njihovu dob. Nisu spremni za pažnju koju dobivaju kada nose izazovnu odjeću ili pjevaju neprikladnu pjesmu na priredbi. Od vas trebaju da provodite čvrsta pravila o upotrebi Interneta i o tome koji su filmovi prikladni. Predtinejdžeri žele i trebaju vaše vodstvo, čak i ako vam to ne mogu pokazati.

8. Predtinejdžeri aktivno oblikuju svoj identitet

Podržite njihovo eksperimentiranje i istraživanje, čak i kada svakih par tjedana prate neki drugi trend. Ne komentirajte njihovu modu sve dok prikladno pokrivaju svoje tijelo i budite otvorena uma s obzirom na glazbu koju slušaju. Posebno podržite stvari oko kojih su strastveni i u koje ulažu cijele sebe. To na njih djeluje kao zaštita kroz predtinejdžerske i tinejdžerske godine.

 

9. Pratite školske aktivnosti svojeg predtinejdžera

… i po potrebi ponudite svoju pomoć u razvijanju vještina upravljanja vremenom, pomognite im da naprave domaću zadaću te da se veliki projekti pravovremeno dovrše. Budite svjesni da će napor koji vaš predtinejdžer ulaže u školu ovisiti o stupnju napora koji ulažu njegovi vršnjaci pa nastojte da pohađa školu gdje djeca misle da su dobre ocjene kul. Ključno je održavati visoka očekivanja i osigurati da domaća zadaća ne bude zanemarena u korist večernjeg gledanja televizije ili druženja.

 

10. Poučavajte svojeg predtinejdžera dobrom fizičkom samoodržavanju

Barem devet sati sna svake noći, redovne proteinske užine niskog glikemijskog indeksa, redovna tjelovježba, nužni su za dobru fizičku kondiciju. Usađivanje tih navika može zahtijevati veliku kreativnost roditelja, ali uvelike smanjuju ćudljivost i biti ćete zahvalni da su dobro utvrđene kad vaše dijete uđe u tinejdžerske godine.

 

11. Nemojte se iznenaditi ako vaš(a) predtinejdžer(ica) razvije tjeskobu ili zavisnost

Uopće nije neobično da predtinejdžeri budu ustrašeni silnim promjenama u njihovim tijelima i pritiskom vršnjaka da odrastu ili da pate od straha od odvajanja od mame i tate. To se najčešće očituje kao separacijska anksioznost ili tjeskoba vezana uz odlazak na spavanje i vjerojatno neće dugo trajati ako budete suosjećajni i dopustite im da vas se neko vrijeme čvršće drže.

 

12. Budite svjesni posebnih potreba koje vaš sin ili kćer imaju tijekom svojeg pretvaranja u odrasle osobe u kulturi koja podržava nezdrave stavove o muškarcima, ženama i spolnosti

Djevojčice će trebati vašu pomoć u nošenju s medijskim prikazima žena, kulturnim očekivanjima o privlačnosti, pritiskom da budu seksi, svojim odnosom prema hrani, konceptom pristanka i svojim tijelom. Zapamtite da se djevojčice prirodno popune netom prije nego što izrastu i budite oprezni da ne namećete inzistiranje društva da je samo mršavo privlačno. Vodite računa o spornim pitanjima koje možda imate u vezi s njihovim fizičkim procvatom. Budite svjesni da istraživanja pokazuju da je većina predtinejdžerica vrlo tjeskobna zbog tjelesnih promjena koje im predstoje i njihova dojma stvorenog od strane medija da im pretvaranjem u žene prijeti opasnost od muškaraca. Djevojčice osobito trebaju da ih njihovi očevi nastave grliti i otvoreno se diviti tome kakvu prekrasnu kćer imaju, u okružju potpune sigurnosti i prikladnih granica.

Dječaci trebaju pomoć u podmirivanju svojih osjećaja povezanosti, nježnosti i ranjivosti, koji su sastavni dijelovi svih ljudskih odnosa, s društvenim prikazom muževnosti. Normalno je da se dječaci koji se približavaju tinejdžerskim godinama pred svojim vršnjacima ponašaju kul, ravnodušno i neranjivo, čak i ako su u stvarnosti vrlo osjećajna djeca. Odgovoran, nježan otac ili ujak može biti presudan učitelj predtinejdžeru koji tek uči kako biti dobar muškarac i istodobno se uklapati u svoju ekipu. A mama treba i dalje toplo razgovarati sa svojim sinom i slušati o njegovim interesima i iskustvima te ujedno biti svjesna toga da se on mora smatrati sposobnim i nezavisnim u rješavanju svojih problema.

 
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: AHA Parenting Prevela i prilagodila: Magdalena Božičević Lektorirala: Jasna Novak Milić Izvor: AHA Parenting Prevela i prilagodila: Magdalena Božičević Lektorirala: Jasna Novak Milić