Rodilišta prijatelji majki – vrijeme je

Na ovogodišnjoj konferenciji prePOROD raspravljat ćemo o sve aktualnijoj temi trudničke skrbi u Europi, inicijativi Bolnice - prijatelji majki i o 10 koraka potrebnih za ostvarenje ove titule.

Prošle godine, Međunarodna konfederacija primalja (ICM), Međunarodno udruženje ginekologa i opstetričara (FIGO) i ostale važne strukovne organizacije, ujedinile su se i izdale nadograđeno izdanje Deset koraka, koje čini temelje širenja inicijative u ostatak svijeta. Niti jedan od koraka ne zahtijeva veliko ulaganje u opremu institucija, nego poziva organizacije koje se bave njegom majki na promjenu javnih politika, ponajviše u načinu odnošenja prema rodiljama i njihovim obiteljima.

Program prePORODA 2016. pružit će sudionicima priliku da nauče više o samoj inicijativi Bolnice - prijatelji majki, ali i kako se ona provodi u praksi, s primjerima iz četiri europske zemlje.

Pridružite nam se u toplom Zagrebu, 29. travnja 2016. u Hotelu Dubrovnik, u raspravi o važnosti novih paradigma skrbi i njihovom provođenju te sudjelujte u osnivanju mreže zdravstvenih radnika, zagovornika i stvaratelja javnih politika koji prepoznaju potrebu i žele biti na čelu promjena.


Predavači na ovogodišnjem prePORODU su:

Dr. Josip Grgurić, koordinator inicijative Rodilišta - prijatelji djece pri Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, koji će otvoriti konferenciju raspravom o tome zašto su prakse naklonjene majkama važan nastavak inicijative Rodilišta - prijatelji djece te na koji se način planira provesti ovu inicijativu u Hrvatskoj.
Dr. Diogo Ayres De Campos, član odbora za Sigurno majčinstvo i zdravlje novorođenčadi pri Međunarodnom udruženju ginekologa i opstetričara, govorit će o važnosti inicijative Rodilišta - prijatelji majki, ali i o programu koji je pomogao razviti u Portugalu vezan uz smanjenje rastuće stope poroda carskim rezom.
Dr. Alexander Huber, viši savjetnik u rodilištu Feldbach bolnice u Austriji, jedinog certificiranog rodilišta priznatog kao Rodilište - prijatelj majki i djece u regiji, govorit će o tome kako inicijativa funkcionira u praksi i što je ona značila za bolnicu i osoblje.
Primalja Biserka Matok Glavaš, glavna primalja u KB Merkur u Zagrebu (Hrvatska) govorit će o tome kako je bolnica Merkur promijenila svoju politiku i navike u proteklih godinu dana da bi postala više prijateljski nastrojena prema majkama. Kao rezultat toga Merkur je jedina bolnica u Hrvatskoj koja ima porast novorođene djece u 2015. godini.
Dr. Eva Macun, voditeljica odjela opstetricije u Općoj bolnici Jesenice u Sloveniji, predstavit će kroz statistike promjene praksa koje su nastupile u Jesenicama 2013. godine i kao rezultat toga dogodilo se povećanje broja rođenih u 2015. godini.
Primalja Nastja Pavel predstavit će praksu prijateljske naklonosti majkama koju ona provodi te pozitivni utjecaj koju ima na rad i iskustvo rodilja.
Psihologinja Tanja Javorina osvrnut će se na utjecaj bolničkih praksa tijekom poroda na majku nakon poroda te postporođajnu depresiju i njen utjecaj na majku, njezinog partnera i stariju djecu.

Program konferencije prePOROD 2016.
Program konferencije prePOROD 2016.

VIDI PREUZMI

40.08 kB 0

Prijavnica za konferencije 2016.
Prijavnica za konferencije 2016.

VIDI PREUZMI

47.73 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: