Pružanje izravne podrške izbjeglicama i tražiteljima azila

Na granicama i željezničkim postajama, uz ceste i kroz polja "balkanske rute" kojom izbjeglice i migranti, nerijetko više generacija iste obitelji, podnose velike napore kako bi stigli u neku od zemalja zapadne Europe, odigravaju se nevjerojatne scene. Muškarci i žene, starci i starice, djeca svih uzrasta, novorođenčad bez jednog od roditelja, svi najčešće pothranjeni, neprikladno odjeveni i obuveni za iscrpljujuć put, nerijetko bolesni ili sa smetnjama uslijed korištenja hrane i vode koje nisu ispravne i sigurne za korištenje.
Kao i većina zemalja EU i Hrvatska, koja se usto i nalazi na izbjegličkoj ruti, suočila se s mnogim izazovima povezanima s velikom humanitarnom krizom kojoj svjedočimo - kako pomoći tom velikom broju ljudi koji trebaju konkretnu pomoć, a da ih se ne zadržava predugo nego da nastave put prema odredištu.

U periodu od 16.9.2015. do 16.1.2016. više od pola milijuna izbjeglica prošlo je kroz Hrvatsku. Polovicu su činili žene i djeca.
Na prve znakove krize, Rodine savjetnice za dojenje i volonterke, prepoznale su potrebu za specifičnom podrškom i pomoći upravo majkama s malom djecom. Uputivši se u tranzitni centar Opatovac, odmah su preuzele brigu o majkama s malom djecom, pružajući savjete o tome kako održati ili potaknuti dojenje koje u kriznim situacijama poput ove može značiti razliku između života i smrti djeteta, a preuzele su i savjetovanje i majki, ali i volontera ostalih organizacija koje su pružale pomoć izbjeglicama, o sigurnom načinu korištenja ostale hrane namijenjene djeci (poput mliječnih formula).

Nakon što je u Slavonskom Brodu otvoren Zimski prihvatno-tranzitni centar, Rodine savjetnice za dojenje su nastavile volontirati na novoj lokaciji, u Centru za majku i dijete u sklopu kampa. Istovremeno su razvile model 24-satne podrške dojenju koji je bio prilagođen uvjetima u kampu.

Kvalitetu i vrijednost ovog angažmana prepoznao je i UNICEF te je uskoro dogovorena suradnja u kojoj je UNICEF financijski podržao i pomogao održivost razvijenog modela 24-satne podrške dojenju. Rezultat te suradnje je 21 osoba koja u kampu radi 24/7 kao podrška i pomoć majkama s malom djecom. Dio njih su savjetnice za dojenje, a dio njih pruža humanitarnu pomoć i podršku majkama s malom djecom.

Zatvaranjem Zimskog prihvatno-tranzitnog centra u Slavonskom Brodu, u suradnji s UNICEF-om, Roda je nastavila pružati podršku kroz rad Centra z amajku i dijete na dvije lokacije - u zagrebčkom hotelu Porin i u Kutini.

Ovo je mjesto na kojem možete pratiti Rodine aktivnosti u pružanju odrške izbjeglicama i tražiteljima azila.

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Rad udruge Roda u pružanju izravne podrške migranticama, izbjeglicama i tražiteljicama azila, od studenog 2015. financijski podržava UNICEF. Rad udruge Roda u pružanju izravne podrške migranticama, izbjeglicama i tražiteljicama azila, od studenog 2015. financijski podržava UNICEF.