Prilagodba edukativnih materijala za žene s invaliditetom

Udruga RODA u suradnji s UNICEF-om i Studijom Dim izradila je u rujnu 2009. godine edukativni DVD o dojenju Mliječna staza koji je od tada do danas besplatno podijeljen trudnicama i majkama diljem Hrvatske u više tisuća primjeraka. Na žalost, ovaj DVD ranije nije bio prilagođen gluhim trudnicama i majkama.

U sklopu projekta Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi kojega Roda provodi od rujna 2015. godine, jedna od predviđenih aktivnosti je prilagodba DVD-a o dojenju Mliječna staza za gluhe trudnice i majke.
Od srca zahvaljujemo prevoditeljici hrvatskoga znakovnog jezika Tini Vrbanić i udruzi Blank_filmski inkubator koji su se rado odazvali našem pozivu te je zahvaljujući njima cijeli DVD nedavno preveden na hrvatski znakovni jezik.
DVD će uskoro biti tiskan i dostupan gluhim majkama i trudnicama u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2013. rodilo je 339 žena s invaliditetom, a u 2014. ih je rodilo 326 što je oko 1,5% od ukupnog broja žena s invaliditetom u reproduktivnoj dobi od 15 do 44 godine. Dio njih su i gluhe majke. Na žalost,

sustav podrške trudnicama i majkama nije prilagođen ženama s invaliditetom, a ovaj DVD, kao i ostali edukativni materijali koje Roda uskoro priprema za žene s invaliditetom, pomoći će tome da ovakav oblik podrške dopre i do majki s invaliditetom.

Na slikama možete vidjeti kako je bilo za vrijeme snimanja DVD-a o dojenju na hrvatski znakovni jezik.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: