Požega subvencionira korištenje modernih platnenih pelena

Požega – prvi grad u Hrvatskoj koji subvencionira korištenje modernih platnenih pelena

Grad Požega prvi je grad u Hrvatskoj koji podržava i potiče korištenje platnenih pelena subvencioniranjem njihove nabavke.

Inicijativa je započela prije otprilike mjesec dana kada su članice Udruge RODA, Renata Jelušić i Iva Gorenc Stern, predstavile gradonačelniku, g. Zdravku Ronku, prednosti modernih platnenih pelena koje su po obliku i jednostavnosti upotrebe podjednake s trenutno raširenim jednokratnima. One nisu ni slične pelenama u koje su nas umatale naše mame i bake, te se s tog aspekta ne treba bojati njihova korištenja.

Gradonačelnik je na održanom sastanku upoznat s razlozima koji bi mogli i trebali biti poticaj roditeljima i lokalnoj zajednici na korištenje platnenih pelena. Naglašeno je da su zbog korištenja isključivo prirodnih materijala, platnene pelene ugodnije i puno zdravije za dijete te da nisu potencijalno opasne poput jednokratnih. Istovremeno, daleko manje zagađuju okoliš: za jedno dijete je dovoljno 20-ak komada, u odnosu na 5000 jednokratnih koje nakon korištenja postaju teško razgradiv i potencijalno opasan otpad u količini od oko 1 tone po djetetu. Taj otpad se na odlagalištima razgrađuje 500-tinjak godina, a njegovo zbrinjavanje u gradu Požegi stoji oko 750 kn. Platnene su pelene istaknute i kao jeftiniji izbor za roditelje, budući da zajedno s cijenom održavanja stoje 3 puta manje nego jednokratne pelene.

Grad Požega, na čelu s gradonačelnikom, prepoznao je navedene prednosti platnenih pelena te se podrškom, za djecu i buduće naraštaje zdravije i ekološki prihvatljivije opcije, potvrdio kao Grad - prijatelj djece, ali i kao grad koji želi aktivno djelovati u interesu zaštite i očuvanja okoliša. Iako prvi u Hrvatskoj, subvencioniranjem nabavke platnenih pelena za roditelje novorođenčadi, Grad Požega se svrstao uz bok nekim europskim gradovima, primjerice Beču ili Londonu, čije su uprave izračunale da im se promocija platnenih pelena isplati upravo zbog dugoročne koristi za zdravlje i okoliš, ali i zbog uštede na odlaganju velike količine otpada koji naprave jednokratne pelene. Time je postao i primjer doprinosa lokalne samouprave osiguranju što kvalitetnijih predispozicija od najranije dobi za sve svoje sugrađane, ali i u podizanju svijesti i odgovornosti zajednice prema okolišu koji ostavljamo upravo tim budućim naraštajima.

Tako će roditelji svakoga novorođenčeta ubuduće dobiti bon u vrijednosti od 200 kuna za nabavu isključivo platnenih pelena. Realizacija ideje već je pokrenuta te su na dva posljednja svečana prijema novorođenih beba koje Grad Požega tradicionalno organizira za najmlađe sugrađane i njihove roditelje, uz novčani i ostale darove, poklonjeni i bonovi za nabavu platnenih pelena, a svaki je roditelj, uz navedeno, dobio i Rodin edukativni materijal.

Posebno veseli što se u Požegi već u tako kratkom periodu od pokretanja inicijative pokazuje interes, te što se neki roditelji već javljaju i koriste svoj bon prepoznajući platnene pelene kao zdravije i prihvatljivije rješenje za svoje dijete, svoj grad, prirodne vrijednosti, okoliš i planet Zemlju u cjelini.

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: Požeška kronika Photo: Požeška kronika