Pismo ministru Vargi povodom najava prisilnog cijepljenja djece

Povodom višemjesečnih novinskih napisa o epidemiji ospica u Hrvatskoj i okolnim zemljama, prozivanja roditelja i najava prisilnog cijepljenja djece koju roditelji odlučuju necijepiti ili cijepiti s odgodom (u odnosu na Program obveznog cijepljenja), RODA je poslala pismo ministru Vargi u kojem tražimo očitovanje vezano uz navode iz novina o uvođenju prisilnog cijepljenja djece te iznijela stav o ovoj, za roditelje i stručnjake, gorućoj temi.
Iako smatramo da treba postojati čvrsta preporuka cijepljenja, nužno je da postoji mogućnost kreiranja individualnog rasporeda cijepljenja ili odbijanja cijepljenja u potpunosti, bez različitih oblika prisile na isto. Istovremeno smo željeli ukazati kako je način na koji institucije i stručnjaci javnog zdravstva namjeravaju ostvariti ciljeve javne zdravstvene zaštite, a koji se temelji na nedostatku međusobno uvažavajuće i otvorene komunikacije s roditeljima, te prisilnom provođenju javno zdravstvenih mjera, ekstreman i restriktivan i niječe temeljne ljudske slobode dijelu roditelja.

 

Poštovani Ministre,

Posljednjih mjeseci u medijima se plasiraju priče gdje se nagađa da je već objavljen novi Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi, koji uključuje odredbu o tome da se cijepljenje ne smatra terapijom ili postupkom koji se smije odbiti, te ga je nad djetetom moguće izvršiti bez pristanka roditelja, prisilno. Štoviše, 21. ožujka 2015. u Večernjem listu je izašao članak novinarke Ivane Rimac Lesički gdje ista konstatira da od sada, "pedijatri ne trebaju dobiti roditeljsku suglasnost da bi cijepili djecu."

Budući da nigdje nismo naišle na potvrdu ovakve informacije, molimo Vas da nam odgovorite je li navedeni Pravilnik izmijenjen ili u postupku izmjene i hoće li sadržavati navedenu odredbu.

Kao udruga roditelja, kojoj su temeljne vrijednosti i principi, između ostalih, odgovorno roditeljstvo i izbor utemeljen na znanju, duboko smo uznemireni činjenicom da se razmatra mogućnost da roditelji budu izuzeti iz odluke o cijepljenju djece, čime im se uskraćuje pravo odlučivanja o zdravlju vlastite djece. Želimo ukazati kako je način na koji institucije javnog zdravstva namjeravaju ostvariti ciljeve javne zdravstvene zaštite, a koji se temelji na nedostatku dijaloga s roditeljima, te prisilnom provođenju javno zdravstvenih mjera, ekstreman i restriktivan i niječe temeljne ljudske slobode dijelu roditelja.

U odlučivanje o postupcima i mjerama koje se tiču zdravlja cijele populacije, vjerujemo kako je nužno potrebno uzeti u obzir stavove i mišljenja roditelja (njihovih predstavnika) i predstavnike udruga za zaštitu pacijenata, jednako ozbiljno kao i stavove struke. Od sustava očekujemo da se odluke koje se tiču nas i naše djece donose dogovorno i s uvažavanjem našeg mišljenja, nikako isključujući nas.

Bez otvorenog dijaloga zdravstvenih djelatnika i roditelja, kojeg preporučuje i Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti[1], povjerenje roditelja u zdravstvene djelatnike drastično opada, a to je problem koji će se samo produbiti u narednim godinama ako se konkretni koraci u smjeru otvaranja komunikacije ne poduzmu u vrlo kratkom vremenu. S druge strane, u zemljama u kojima se takav dijalog provodi i gdje cijepljenje, iako čvrsto preporučeno, nije obavezno, u zadnjih 10 godina procijepljenost je stabilna i visoka[2].

Roditelji koji se u Hrvatskoj usuđuju odgoditi ili izostaviti određena (ili sva) cjepiva predviđena Programom obveznog cijepljenja, često su zakinuti za pedijatrijsku zdravstvenu skrb jer ih pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne žele primiti kao pacijente, dok dio obitelji izbjegava tražiti pomoć, iz straha od prijave i progona.

Roditelji koji se odluče ne cijepiti dijete, ucjenjuju se i ispisivanjem djeteta iz vrtića ili nemogućnošću upisa u predškolsku ustanovu, čime se dodatno narušavaju i prava djece, ali i roditelja kojima ćete time uskratiti pravo na rad (a dodatno, obespraviti žene, koje tradicionalno ostaju kod kuće u takvim situacijama).

Slučajevi prijetnji oduzimanjem djece, pozivanje na obavijesne razgovore u policiju, prijavljivanje centrima za socijalnu skrb kad je očito da se ne radi o zanemarivanju djece, već informiranoj odluci roditelja, vrste su prisile koje dovode do revolta i još više produbljuju nepovjerenje u sustav.

Iako smatramo da treba postojati čvrsta preporuka cijepljenja, nužno je da postoji mogućnost kreiranja individualnog rasporeda cijepljenja ili odbijanja cijepljenja u potpunosti, bez različitih oblika prisile na isto.

Uz to, smatramo da treba poboljšati sustav prijava nuspojava; pojednostaviti ga, a zdravstvene djelatnike i roditelje informirati o načinima prijave nuspojava.

Nužno je osnovati fond za isplatu odšteta ozlijeđenima cijepljenjem, za onu djecu koja će nažalost imati ozbiljne negativne posljedice cijepljenja, uz mogućnost da im se kontinuirano pruža sva medicinska i socijalna podrška s ciljem olakšanja svakodnevnog života njih i njihovih roditelja. U ovom trenutku, roditelji su jedini koji žive s posljedicama zdravstvenih odluka koje su im nametnute ili se podrazumijevaju, i to čine uglavnom bez adekvatne, kontinuirane pomoći sustava.

Takva je situacija nedopustiva!

Vjerujemo kako je ključ u postizanju dogovora između roditelja i sustava u otvorenoj komunikaciji i prihvaćanju roditelja kao ravnopravnih partnera u svim odlukama koje se tiču njihove djece. U takvom odnosu ne postoji prisila i prijetnja, nego je temelj izgradnje odnosa međusobno uvažavanje i prihvaćanje različitosti. Jedino tako sustav može početi vraćati povjerenje roditelja koje je svojim stavom i postupcima u ovoj temi, izgubilo kod dijela roditelja.

Molimo vas da nam u zakonskom roku odgovorite na upit s početka pisma, temeljem članka 20 stavka 1 i članka 22 stavka 1 Zakona o pravu na pristup informacijama.

Također, molimo Vas da nas obavijestite o daljnjim planovima oko uređivanja ovog pitanja na način da se roditelji uključe kao aktivni partneri u rješavanje pitanja (ne)cijepljenja djece.

S poštovanjem,
RODA - Roditelji u akciji

 

[1] http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/immunisation/comms-aid/Pages/protection.aspx
[2] http://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS/countries

NOT PUBLISHED
Napisao/la: