Kako očevi mogu sudjelovati u trudnoći

Trudnoća se obično doživljava kao stvar majke. Neke žene vjeruju da se očevi zaista 'zaraze' trudnoćom. Činjenica je da su u većini slučajeva takve reakcije rijetke. Očevi se poistovjećuju s trudnoćom bez entuzijazma. Čak se trude čitati o trudnoći, barem malo. Međutim, ako ćemo biti realni, poimanje očeva o tome što znači imati dijete je vrlo daleko, sve do trenutka kada se suoče s mijenjanjem pelena i kroničnim nedostatkom sna. Niti jedan budući tata ne može se poistovjetiti s nošenjem djeteta iz minute u minutu, neposredno pokraj srca i s realnošću udaraca malog bića po trbušnoj stijenci.

Međutim, tate mogu i trebaju sudjelovati: slušati prve otkucaje bebinog srca, zajedno s majkom proučavati literaturu o trudnoći i još puno više od toga. Ovdje ćemo vam ponuditi nekoliko načina pomoću kojih vi očevi možete kvalitetno sudjelovati u trudnoći.

Budite pažljivi

Vi ne možete biti trudni, ali možete sudjelovati kao aktivni promatrač. Majci vašeg djeteta dajte do znanja da uživate u rastu njenog trbuha. Stavite ruku na njezin trbuh i čekajte da se beba pomakne. Puštajte glazbu i čitajte vašoj bebi. Vodite dnevnik i zadržite uspomene na trudnoću. U dnevnik možete zapisati svoje najintimnije misli, nedoumice i strahove. Dnevnik će vam isto tako pomoći u razmišljanju i pronalaženju tema koje morate razjasniti s vašom partnericom. Pratite razvoj djeteta tijekom trudnoće. Vjerujte, bit ćete iznenađeni.

Budite prisutni

Otiđite barem na nekoliko pregleda s vašom partnericom i postavljajte pitanja. Na taj način pokazat ćete da sudjelujete u trudnoći. Također nemojte propustiti tijekom ultrazvučnog pregleda uhvatiti trenutak kada se dijete miče. Ako vaša partnerica treba napraviti amniocentezu ili bilo koji drugi zahvat zbog mogućnosti genetskih malformacija, pobrinite se da budete prisutni. Bit će joj lakše ako joj svojim prisustvom pružite podršku.

I naravno, upišite se na tečaj za trudnice. Zajedno s mamom, ili bez nje ako mora mirovati. Na taj ćete način vašu partnericu moći educirati i sudjelovati u samom porodu.

Promijenite životne navike

Ako se vaša partnerica trudi jesti zdravu hranu, ne pije alkohol i unosi više tekućine u organizam, možete je podržati u tome tako da i vi prihvatite njezine nove navike. Sigurno će i vama činiti dobro, a ne samo vašoj bebi i mami. Kako ne biste partnericu dovodili u iskušenje, izbacite iz prehrane namirnice koje štete zdravlju. Smanjite ili se u potpunosti odreknite alkoholnih pića. Ne pušite. Provodite slobodno vrijeme u zajedničkim šetnjama ili vježbanju. Potrudite se pronaći način da smanjite prekovremeni boravak na radnom mjestu. Imajte više slobodnog vremena za sebe i svoju ženu.

Volite njezino tijelo

Fotografirajte svoju trudnu partnericu iz profila, iz mjeseca u mjesec, kako biste pratili promjene na njenom tijelu. Trebate razumjeti da se, kako njezina trudnoća napreduje, s vremena na vrijeme može osjećati neprivlačno. Ako to i mislite, nemojte dati do znanja što vam je u glavi. Recite joj da je prekrasna. U međuvremenu ćete možda i vi promijeniti mišljenje. Možda će se i vaš seksualni život na neko vrijeme svesti samo na sjećanja. Seksualni život može patiti zbog hormonalnih promjena, bolova u leđima, jutarnjih mučnina i razumljive preokupacije s drugim prioritetima u životu.

Uložite dodatni napor

Vaša partnerica može biti izuzetno zahtjevna. Podnesite to stoički. U trudnoći ona mora odraditi najteži dio posla. Najmanje što možete učiniti jest obavljanje svakodnevne kupnje namirnica. Razveselite je nečim što voli. Udovoljite njezinim trudničkim željama

Zapamtite put do rodilišta

Možda vam se čini banalno, ali... vi ćete biti taj koji će izvršiti hitnu dostavu u bolnicu, osim ako niste na poslovnom putu kada dragoj pukne vodenjak. To je trenutak kada vaše male sive stanice prestaju funkcionirati. Zbog toga napravite probnu vožnju do rodilišta. Ispitajte alternativne pravce kretanja. Možda baš taj dan odluče popravljati glavnu prometnicu kojom vi morate proći. Uvjerite se da dobro poznajete put do bolnice. To će biti jedna stvar manje o kojoj će vaša partnerica morati misliti u tom trenutku.

Budite partner u porodu

Budite spremni pomoći svojoj ženi tijekom poroda (više o ulozi partnera u porodu pročitajte u tekstovima Uloga partnera u porodu i Angažirajte i očeve!). Snimite glazbu koju voli slušati. Pripremite nešto što možete ponijeti u bolnicu, a što će joj odvući pažnju i opustiti. Budite spremni da svoju dragu tijekom poroda hrabrite i vodite, milujete i masirate, hranite komadićima leda i nudite tekućinom. Ako ste spremni na to, razgovarajte s liječnicima i babicom možete li prihvatiti dijete, odnosno, pomoći djetetu pri izlasku iz porođajnog kanala i presjeći pupčanu vrpcu.

Kupujte, razgovarajte, donosite odluke zajednički

Do trenutka dolaska vašeg djeteta vi i vaša partnerica trebate: kupiti odjeću za novorođenče, pripremiti prostor za dijete, pronaći muško i žensko ime za bebu, dogovoriti se tko će ići na rodiljni dopust i kada... A vi ste mislili da se od vas ništa ne očekuje. Čak i ako se predomislite oko nekih odluka, barem ste započeli razgovor o njima.

Pripremite se na novi način života kao obitelji

Osigurajte novčana sredstva za nove izdatke koje zahtijeva dijete. Zatražite godišnji odmor za razdoblje nakon rođenja djeteta kako biste mogli sudjelovati u brizi oko bebe tijekom njezinih prvih dana života.

sve o trudnoći
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: Petra Vukoša Photo: Petra Vukoša