Povezani očevi

Povezujuće roditeljstvo je velika obveza, koju na sebe ne bi smjele preuzimati isključivo majke.

Djetetu je potrebna i očeva ljubav, uključujući i posebne načine utjehe i zabave koju samo očevi znaju pružiti. Jedan od načina na koji otac pomaže u njezi djeteta je pružajući ljubav i podržavajući majku svog djeteta.
Povezujuće roditeljstvo ne funkcionira jednako dobro bez nježnog oca koji ravnopravno sudjeluje u njezi i odgoju djeteta. Bez obzira što je prirodno da je majka više angažirana oko djeteta u njegovim ranim godinama, otac ipak ima važnu ulogu.

Otac je važan jer svojom podrškom stvara uvjete u kojima se majka može potpuno posvetiti djetetovim potrebama. Osim što gotovo svu energiju usmjeravaju na svoje dijete, mnoge majke nastoje udovoljiti potrebama i mnogih drugih ljudi, pokušavajući prebrzo nakon poroda nastaviti živjeti "starim" načinom života. Pretjerano "trošenje" (burnout) najčešće se javlja baš kod majki koje su najpredanije svojoj novoj ulozi.

"Povezane" majke su često sklone "moje dijete me toliko treba da nemam vremena ni za tuširanje" načinu razmišljanja. Majka posebno zahtjevnog djeteta jednom mi se povjerila, "Ne bih preživjela bez suprugove pomoći." Uzmimo kao primjer dojenje, jedini aspekt brige o djetetu u kojem otac ne može direktno sudjelovati. Otac indirektno hrani dijete brinući se za majku koja hrani dijete. Kao što je jedan otac izjavio: " Ne mogu dojiti, ali mogu kreirati okruženje u kojem će moja supruga lakše i bolje dojiti."

Iako se u prvim mjesecima života djeteta može učiniti kako očevi imaju samo sporednu ulogu, nije tako. Očevi nisu samo zamjena za odsutnu majku. Očevi daju jedinstven doprinos razvoju svog djeteta. Dijete ne voli jednog roditelja više nego drugog, ne voli oca manje nego majku. Dijete oca voli drugačije nego majku. Ništa ne mijenja muškarca toliko, koliko ga mijenja transformacija u brižnog oca.

povezujuće roditeljstvo
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: AskDrSears.com Prevela: JasenaKR Izvor: AskDrSears.com Prevela: JasenaKR