Bakterijska upala dojke - bakterijski mastitis

Kod bakterijske upale dojke za liječenje je obvezan antibiotik prema receptu liječnika.

Uzroci bakterijskog mastitisa

Za bakterijsku upalu dojke potrebna je prisutnost bakterija koje su našle svoj put u dojku, npr. kroz napuknute bradavice, ili u trenutku kad je imunološki sustav majke dovoljno oslabljen da ne može spriječiti razmnožavanje bakterija. Za oslabljen obrambeni sustav kriv je jedan ili više sljedećih uzroka: stres, umor, manjak željeza, pušenje.
Ako su bakterije prisutne bar u malim količinama, pojava zastoja mlijeka i neadekvatno pražnjenje mlijeka često će dovesti do bakterijske upale, jer mlijeko koje stoji u dojci pogoduje razmnožavanju bakterija.
Obično je napadnuta samo jedna dojka.
Bakterije koje su najčešći uzročnici bakterijskog mastitisa su stafilokoki ili ešerihija koli (često prisutni u bolnicama). Ako je uzročnik streptokok, tada su najčešće istovremeno napadnute obje dojke.

Kako prepoznati bakterijsku upalu i kako se razvija

Simptomi su kao i kod nebakterijskog mastitisa, ali dolaze naglije, ili traju dulje i nikako ne prolaze. Neki se slučajevi razvijaju tako da traju 5 dana, polako od početka zastoja mlijeka, preko nebakterijske upale, do bakterijske, ali u nekim se slučajevima bakterijska infekcija razvije u jednom danu.

Čim majka ima simptome u obje dojke, to je gotovo siguran znak bakterijskog mastitisa i potrebe za antibioticima.
Kad majka ima simptome mastitisa s visokom temperaturom 24 sata, pritom se liječi (ne antibioticima), a u sljedećih 12-24 sati stanje se pogorša ili ne dođe do nikakvih poboljšanja (ostane temperatura i simptomi gripe), vjerojatno je riječ o bakterijskoj upali. Dakle, nakon prvih 24 sata, u sljedećih 12 sati mora doći bar do nekakvog poboljšanja, da bi se upala smatrala nebakterijskom.

Još neki pokazatelji da je upala bakterijska i da je potreban antibiotik su:

  • pojava gnoja i krvi u mlijeku,
  • crvene pruge od mjesta zastoja prema korijenu dojke,
  • napukla bradavica, obično i sama upaljena, kroz koju je omogućen ulaz bakterijama.

Ako se bakterijska upala ne liječi, u dojci se na upaljenom mjestu može stvoriti nakupina gnoja ili čir.

Što činiti kad majka ima bakterijski mastitis?

Majka i u ovom slučaju može i treba dojiti.

Svi načini rješavanja zastoja mlijeka (pogledajte) i snižavanja temperature kao kod nebakterijskog mastitisa (pogledajte) trebali bi se primjenjivati i ovdje.

Obvezan je posjet liječniku koji će prepisati antibiotik.

Antibiotici koji se daju u slučaju mastitisa moraju biti takvi da se smiju uzimati za vrijeme dojenja. Obično postoji nekoliko takvih za svaku bakteriju - uzročnika, pa je poželjno naglasiti liječniku da majka nastavlja dojiti i da izbor antibiotika mora odgovarati dojenju.

Bez obzira na tijek bolesti, antibiotici se moraju uzimati do kraja terapije (10-14 dana). U protivnom je moguć povratak mastitisa. Ako nakon nekoliko dana ne dolazi do poboljšanja, majka bi trebala dati napraviti bakterijsku kulturu mlijeka, da bi se otkrio pravi uzročnik i koji točno antibiotik na njega djeluje.

Nakon mastitisa

I nakon prestanka mastitisa mlijeko može još uvijek biti malo slankasto, što kod nekih beba može stvarati probleme kod dojenja.
Kao i uvijek nakon uzimanja antibiotika, postoji opasnost od gljivične infekcije, vaginalne, ali i u dojci, u bebinim ustima i na guzi. Obratite pažnju na moguće simpotme gljivične infekcije.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: