Završen prvi Tjedan borbe protiv neplodnosti

Prvi Tjedan borbe protiv neplodnosti uspješno je priveden kraju. U razdoblju od 16. do 22. ožujka 2014. održane su brojne aktivnosti vezane za neplodnost i podizanje svijesti o ovom velikom problemu današnjice.

Tjedan smo započeli izdavanjem nove online verzije brošure Neplodnost, koju su izradile naše aktivistice u suradnji s liječnicima i embriolozima. Brošuru možete prelistati ovdje, a u skoroj budućnosti planiramo i tiskano izdanje.

 

 

Trodnevni skup europske krovne organizacije pacijenata Fertility Europe spring meeting održan od 19. do 21. ožujka u Zagrebu u hotelu Dubrovnik dao je posebnu važnost našem Tjednu. Rodine predstavnice koje su nazočile skupu imale su priliku mnogo čuti i naučiti o situaciji u 18 europskih država, zakonima, problemima, ciljevima i aktualnostima u svijetu potpomognute oplodnje, i od pacijenata i od gostujućih predavača, liječnika i embriologa.

Posljednjeg dana susreta Roda je organizirala okrugli stol s temom Trends and Development of Medically Assisted Reproduction in Europe.

Govornici su bili dr. Vanja Nikolac (Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske), Clare Lewis-Jones, MBE (Infertility Network UK, Velika Britanija), prof. dr. sc. Velimir Šimunić (Klinika za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu KBC-a Zagreb), prof. dr. sc. Veljko Vlaisavljević (Univerzitetni klinični center Maribor, Slovenija), mr. sc. Dejan Ljiljak (KBC Sestre milosrdnice, Zagreb), Anna Krawczak (Nasz Bocian, Poljska) i Klaudija Kordić (udruga Roda, Zagreb), dok su među ostalim sudionicima bili i neki od viđenijih hrvatskih stručnjaka iz područja humane reprodukcije.

Predstavnica Rode i predsjednica udruge Fertility Europe sastale su se s Odborom za ravnopravnost spolova, a u naš Tjedan prigodno se uklopilo i veliko slavlje Kliničke bolnice Sveti Duh koja je 20. ožujka proslavila 20 godina IVF-a te smo imali prilike prisustvovati i tom događanju.

Obnovili smo i tekstove na portalu, a na našem forumu dnevno smo pratili zbivanja vezana za ovaj Tjedan i pozivali sve ljude dobre volje da pomognu novčanim prilogom. Samo donacijama privatnih osoba prikupljeno je oko 6.500,00 kn, što nam je uz oko 5.000,00 kn ostalih sponzora i donatora te nezaobilazan besplatan rad članica i članova, osobito prijatelja udruge, omogućilo da u potpunosti podmirimo troškove ovog za nas velikog zbivanja. Prikupljenim novcem pokrili smo neke od troškova sudjelovanja na FE skupu, tiskali bedževe s natpisima "Neplodnost boli" i "I ja želim zagrliti svoje dijete", postere i plakate postavljene u zagrebačkim autobusima te razglednice kampanje Special Families Campaign izložene u Saboru i hotelu Dubrovnik, kao i nove majice koje smo dijelili na šetnji "Zajedno za plodnost".

Predstavljena je i nova Facebook stranica Roda – Neplodnost na kojoj se kontinuirano objavljuju edukativni materijali, videouradci i priče osoba koje su iskusile neplodnost.

Kao rijetko dosad, uspjeli smo privući pozornost medija. U brojnim emisijama razgovaralo se o neplodnosti, a neke od njih bile su u potpunosti posvećene ovoj temi: Svaki dan dobar dan, Govornica, Dnevnik, Gladne uši i dr. Naš Tjedan su na dnevnoj bazi pratili i internetski portali i novine.

S posebnim zadovoljstvom primjećujemo da se broj neplodnih parova spremnih izaći u javnost višestruko povećao – od izjava u novinama, priča i videouradaka na društvenim mrežama pa do gostovanja u radio i TV emisijama te snimanja priloga – posvuda se pokazalo da nas ima, da neplodnost nije marginalni problem niti tabu tema. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su se odazvali na naše apele i vjerujemo da će u budućnosti dragovoljaca za medijsko istupanje biti još više.

Tjedan smo zatvorili građanskom akcijom Zajedno za plodnost koju smo već tradicionalno, treću godinu zaredom, organizirali s udrugom BETA. U znak potpore osobama suočenima s neplodnošću, točno u podne 22. ožujka s Trga bana Jelačića krenula je dosad najduža povorka. Dvjestotinjak ljudi prolaznicima je skrenulo pozornost na probleme s kojima se susreću neplodne osobe te, dijeleći razglednice i letke, pokušalo senzibilizirati javnost. S nama se solidarizirala i prošetala i poneka javna osoba, ove je godine to bio Mile Kekin iz "Hladnog piva", kojemu također posebno zahvaljujemo, a sljedeće se godine nadamo još većoj podršci javnih osoba.

Zaključujemo da je naš prvi Tjedan borbe protiv neplodnosti protekao iznad očekivanja, posebno uzevši u obzir u početku nepostojeću financijsku konstrukciju te nevelik broj angažiranih aktivista. Nadamo se da će i sljedeće godine realizacija proteći ovako zadovoljavajuće, ali se i unaprijed veselimo još boljem odazivu, novim idejama, sadržajima i sudionicama te vas sve pozivamo da i vi pridonesete tomu!

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: