UNICEF, Otvorena medijska grupacija i Roda pozivaju u akciju

Dragi roditelji,

posljednja dva mjeseca uključeni smo u pomaganje izbjeglicama i migrantima, osobito roditeljima i njihovoj maloj djeci na teškom izbjegličkom putu. Uz podršku Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Roda je aktivna u zimskom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu, gdje organiziramo dežurstva savjetnica za dojenje i prehranu male djece. I dalje svjedočimo velikoj potrebi za odjećom, pogotovo odjećom za najranjiviju skupinu − djecu. S dolaskom zime i sve češćih kiša potrebe će samo rasti.
Stoga, u suradnji s UNICEF-om i Otvorenom medijskom grupacijom, pokrećemo akciju prikupljanja dječje odjeće i obuće te vas pozivamo da se i vi uključite.

Tražimo voditeljice/voditelje akcije u kolektivu i zajednici koji bi u svojim lokalnim sredinama organizirali prikupljanje potrebne odjeće i obuće te koordinirali preuzimanje prikupljene donirane opreme s UNICEF-om, Rodom i Otvorenom medijskom grupacijom.

Molimo sve zainteresirane da se prijave uzimajući u obzir sljedeće:

 • Prikupljat će se ISKLJUČIVO zimska dječja odjeća i obuća, prema unaprijed određenoj uputi.
 • Akciju ćete organizirati VI u svojim kolektivima, jaslicama, vrtićima, tvrtkama, institucijama, i vi ste odgovorni za dogovor s odgovornim osobama u kolektivu, za informiranje sudionika o akciji u kolektivu, za provedbu akcije i za sve dogovore s UNICEF-om i Rodom.
 • Za sudjelovanje u akciji potrebno se prijaviti OVDJE.
 • Akciju prijavljujete tek nakon potvrde odgovorne osobe kolektiva, vrtića ili jaslica da se akcija može provesti.
 • Akciju organizirate dogovorenog dana, prema unaprijed dobivenom terminu (termin ćemo vam javiti nakon prihvaćanja vaše prijave za sudjelovanje).
 • Molimo da svu sakupljenu odjeću i obuću tijekom prikupljanja sortirate u kutije i vreće za smeće s oznakama vrste i dobi, kako bismo sakupljeno što prije mogli distribuirati.
 • UNICEF i Roda obvezuju se najmanje sedam dana prije organizatorici/organizatoru poslati termin akcije, detaljne upute za održavanje akcije, plakate i letke o akciji u dizajnu koji je pogodan za print u jednoj boji (dostavit ćemo ih u elektroničkom obliku ili unaprijed otisnute, ukoliko nemate mogućnost printa) te organizirati prijevoz do privremenog skladišta u Zagrebu na dan završetka akcije.
 • U organizaciju akcije uključite kolegice i kolege kako biste je organizirali što uspješnije i učinkovitije.
 • Nakon provedene akcije dužni ste napisati kratak izvještaj o prikupljenom, te ga, uz fotografije, dostaviti UNICEF-u, Rodi i Otvorenoj medijskoj grupaciji.
 • U ovom trenutku možemo podržati samo akcije koje se organiziraju u Zagrebu, ali ako imate mogućnost prijevoza sakupljene robe do Zagreba, javite nam se s potencijalnim interesom OVDJE.

U akciji se sakuplja isključivo dječja zimska odjeća i obuća (od rođenja do 12 godina starosti). Molimo da razumijete teško izbjegličko iskustvo i da cijenite rad volontera na terenu, koji u vrlo ograničenim uvjetima tu robu odmah dijele dalje, te da ne donosite prljavu i nefunkcionalnu robu.

Sakupljamo sljedeće stvari:

zimske jakne i skafandere, kabanice
kape, šalove i rukavice
dječje deke
tople zimske majice
tople i udobne zimske hlače
štrample, tajice
donje rublje i čarapice
zimsku obuću, čizmice.

Molimo da nam ne donosite haljine, tunike, uske hlače, majice kratkih rukava, tanke jakne, debele čarape i papuče, lagane cipelice (npr. balerinke, koje nisu prilagođene zimskim uvjetima). Ne sakupljamo ni pidžame, ručnike i kućne ogrtače.
Najbolji je kriterij da nam šaljete samo onu odjeću i obuću u koju biste obukli svoje dijete kada bi cijeli dan i noć trebalo provesti na otvorenom, u zimskim uvjetima.

Upute za voditeljicu/voditelja akcije u tvrtki/kolektivu

Zahvaljujemo Vam na želji da pomognete u sakupljanju rabljene dječje odjeće i obuće za djecu koja bježe od rata i prolaze težak izbjeglički put i kroz našu zemlju.
Cilj je naše akcije sakupiti zimsku dječju odjeću i obuću koja će se u najkraćem roku moći distribuirati djeci u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu, zato je potrebno da u organizaciji akcije slijedite upute koje Vam dajemo. Izbjeglice se u kampu zadržavaju kratko, tek nekoliko sati, a prostor za odjeću koji nam je dostupan u sektorima u kojima su ljudi smješteni skučen je. Zato je važno da odjeća i obuća koju sakupimo bude sortirana, te da se sakupljaju isključivo stvari s popisa. Sve drugo značajno otežava pomaganje na terenu.

Vaša je odgovornost kao organizatorice/organizatora akcije u svojem vrtiću ili tvrtki da ove informacije jasno iznesete svima koji će sudjelovati u akciji, te da se u akciji prikupe samo ona odjeća i obuća koja je u skladu s ovim potrebama i zahtjevima:

Što se sakuplja:

 • isključivo zimska dječja odjeća i obuća za djecu od rođenja do 12 godina starosti
 • odjeća i obuća trebaju biti čiste i funkcionalne
 • sakupljaju se isključivo sljedeće stvari:
  1. zimske jakne i skafanderi, kabanice
  2. kape, šalovi i rukavice
  3. tople majice dugih rukava
  4. tople hlače i udobne tajice
  5. štrample, donje rublje, čarapice
  6. dječje dekice
  7. zimska obuća, čizmice za kišu
  8. funkcionalne nosiljke.

Kako se donosi:

 • čisto, pregledano
 • sortirano prema dobi (do godinu dana, 1 − 3, 4 − 7, 7 − 12 godina)
 • cipele moraju biti spojene − vezicama, gumicom ili krep-trakom, te na njih treba zalijepiti papir s oznakom veličine.

Što ne sakupljamo:

 • ljetnu i laganu jesensku/proljetnu odjeću, majice kratkih rukava, kratke hlače, kupaće kostime
 • haljine i tunike
 • otvorene cipele, balerinke, papuče, debele vunene čarape, cipele koje nisu za mokre uvjete, crocsice
 • ručnike, kućne ogrtače, pidžame
 • poplune i jastuke
 • kolica
 • hranu, pelene, bočice i dude
 • novac.

Sve ono što nam ne koristi treba odbiti i vratiti ljudima koji su donijeli.

Kako se sakupljaju odjeća i obuća:
Nakon prijave za sudjelovanje, dobit ćete termin akcije. Vaša je obveza da u tvrtki/kolektivu akciju oglasite - preko plakata i letaka koje vam dostavljamo, preko intraneta ili drugih alata komunikacije, na uredskim sastancima i slično − dovoljno rano, kako bi se roba mogla pripremiti.
Vi ste dužni osigurati prostor za sakupljanje, kao i osobe koje će biti prisutne i koje će pregledavati i zaprimati doniranu odjeću i obuću.
Molimo da sakupljene stvari sortirate u kartonske kutije i velike vreće za smeće prema veličini i vrsti odjeće i obuće (prema gore nabrojanim kategorijama) te da ih označite (npr. nalijepite na njih papir s natpisom „Hlače 4-7 godina").
Nakon završetka akcije trebate dočekati vozača koji će kombijem/vozilom doći po sakupljene stvari.
Predlažemo da akcija sakupljanja ne traje cijeli dan, već da je ograničite na nekoliko sati.
Nakon provedene akcije vaša je obveza izvijestiti nas o tome kako je akcija prošla preko internetskog obrasca, uz dostavu 2 − 3 fotografije akcije, tj. sakupljenih stvari. Izvještaj je dostupan OVDJE.

Preuzmite predložak letka u A4 ili A5 formatu.

Donacije, letak A4
Donacije, letak A4

VIDI PREUZMI

39.13 kB 0

Donacije, letak A5
Donacije, letak A5

VIDI PREUZMI

62.42 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: