Bolne bradavice

O dojenju se priča kao o prirodnom, ugodnom odnosu između majke i djeteta. Zato mnoge žene dožive pravi šok kad otkriju koliko bradavice mogu biti bolne. Kad svaki podoj predstavlja izvor boli, nije čudno očekivati kako će majčina motivacija da doji svoje dijete početi slabiti.

Ali, ako majka ima ispravnu informaciju o uzrocima i liječenju bolnih bradavica i ako joj je dostupna iskusna osoba koja podržava dojenje, problem se može ublažiti.

Najčešći uzrok bolnih bradavica je neispravan položaj pri dojenju. Zato, ako imate bolne i ranjene bradavice, prvo što treba provjeriti je način na koji vaše dijete prima dojku i način na koji siše. Velik broj žena, s problemom bolnih bradavica, osjeti brzu promjenu na bolje nakon što im se pomoglo da dijete ispravno postave na dojku.

Bol u bradavicama

Ako vam dijete ispravno prihvaća dojku i učinkovito siše, ne biste trebali osjećati bol. Ako vam se čini da dijete ne siše dobro, prekinite podtlak između djetetovih usana i vaše dojke tako što ćete staviti vaš prst u kut djetetovih usana i lagano izvući bradavicu. Nakon toga, pokušajte ponovo ispravno namjestiti dijete na dojku. Neispravno sisanje samo će pogoršati bol u bradavicama i dovesti do loše tehnike dojenja koju je teško ispraviti.

Nastavite ovaj postupak sve dok ne postignete ispravan položaj.

Ako se u međuvremenu i vi i dijete uznemirite, stanite malo, smirite se i onda nastavite. Dijete će se vremenom naučiti ispravno prihvaćati dojku.

Ako se bol u bradavicama nastavi, provjerite sljedeće:

 • Jesu li djetetu usta širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smještena duboko u ustima?
 • Jesu li djetetove usne izvijene prema van? Neka djeca sišu svoju donju usnu zajedno s bradavicom i areolom i ovakav način sisanja može izazvati bol.
 • Vidite li djetetov jezik između donje usne i dojke kada lagano povučete djetetovu donju usnu za vrijeme hranjenja? Ako ga ne vidite, možda ga siše zajedno s bradavicom. Skinite dijete s dojke i počnite sve ispočetka. Provjerite jesu li djetetova usta jako otvorena, je li jezik ispod bradavice i iznad zubnog mesa.

Nabrekle dojke i ravne bradavice u prvim danima nakon poroda

Prvih dana nakon poroda, dojke nateknu zbog mlijeka koje krene "nadolaziti". Ova se pojava može ublažiti čestim podojima. Kad su vam dojke pune i tvrde, djetetu može biti teško prihvatiti ih. Stavite tople obloge i masirajte dojke nježno. Pokušajte istisnuti malo mlijeka prije podoja kako bi omekšali područje oko areole.

Led može izvući meku, malu bradavicu ili bradavicu prepune dojke. Smrvite led, stavite ga u mokri ručnik i kratko ga stavite na bradavicu prije podoja. Led može i umrtviti bolnu bradavicu, tako da bol, koja se javlja na početku podoja, bude lakše podnosiva.

Ravne ili uvučene bradavice: Postoji dosta načina tretiranja ovakvih bradavica, ali studije nisu složne oko njihove učinkovitosti. Ako imate ravne ili uvučene bradavice, treba vam stručna pomoć oko ispravnog postavljanja bebe na dojku. I ne zaboravite - dijete ne siše iz same bradavice.

Kako zacijeliti bolne bradavice

Kada je dijete ispravno postavljeno na dojku, proces zaliječenja može započeti.

Ručno izdojite malo mlijeka kako bi stimulirali refleks otpuštanja prije nego stavite dijete na dojku. Ili, ako je samo jedna bradavica bolna, počnite podoj na drugoj dojci, dok ne dode do refleksa. Tada prebacite dijete na bolnu dojku. Budite jako pažljivi i uporni oko ispravnog položaja.

 • Ako su vam bradavice jako bolne, može vam pomoći mijenjanje položaja pri podoju. Tako se svaki put stvara pritisak na različitim dijelovima bradavice. Koji god položaj odabrali, uvijek pazite da je dijete dovoljno blizu dojke, tako da je može ispravno uhvatiti. Usta moraju biti "puna dojke".
 • Nakon podoja, istisnite malo mlijeka i lagano premažite njime bradavicu. Ljekovita svojstva majčinog mlijeka mogu smanjiti bol u bradavici.
 • Većina novorođenčadi doji 10-12 puta u tijeku 24 sata. Ovako česti podoji ne doprinose boli u bradavicama. Dijete koje nije izgladnjelo nježnije će dojiti nego izgladnjelo dijete, bit će puno strpljivije ako ga budete morali maknuti s dojke nekoliko puta kako bi ispravili položaj.
 • Ako vas bradavice jako bole i na njima su se pojavile ranice, možete koristiti hipoalergeni modificirani lanolin (Lansinoh for Breastfeeding Mothers®). Nanesite ga u tankom sloju, nakon što ste isušili kožu nakon podoja, na taj način koža lakše uspostavi svoju vlastitu vlažnost koja je nužna za zacjeljenje. Održavajući kožu mekom i elastičnom, napukline u vlaknima zacijelit će bez formiranja krasta. U Hrvatskoj se Lansinoh ne može kupiti. Zato vam preporučamo Purelan od Medele. Purelan postoji u dva oblika i to od 7 grama ili od 37 g. Može se naći u ljekarnama, ili direktno u jednom od Medelinih dućana u svakom gradu.

Ako napukline i ranice ne pokazuju nikakve znakove zacijeljenja, provjerite s liječnikom je li došlo do infekcije.

Neki preparati za njegu bolnih bradavica, sadrže sastojke koji su štetni za dijete. Npr. antibiotike, steroide, parfeme, boje... Proizvodi na bazi petroleja i neki vitaminski proizvodi uopće nisu preporučljivi. Mi vam preporučujemo čisti lanolin koji je siguran za dijete.

Što treba izbjegavati

 • Jastučiće za dojenje ili plastificirane umetke za grudnjak. Oni mogu pogoršati stanje jer drže bradavice vlažnima i sprječavaju dovod zraka.
 • Preuski grudnjak pritišće već bolne bradavice. Grubi šavovi također mogu iritirati bradavice.
 • Ako sušite bradavice nakon podoja, npr. sušilom za kosu, možete još više oštetiti kožu.
 • Ultraljubičasta svjetiljka jedno se vrijeme preporučivala za zalječivanje bolnih bradavica. Međutim, dermatolozi u ovaj tretman više ne vjeruju.
 • Izbjegavajte korištenje sapuna ili alkohola na bradavicama. Pranje čistom vodom je sve što vam treba za održavanje dojki i bradavica čistima.
 • Bočice i šeširići mogu promijeniti način na koji vaše dijete siše pa bi ih trebalo izbjegavati. Neodgovarajuće pumpice također mogu uzrokovati bol u bradavicama.
 • Skidanje djeteta s dojke, bez prethodnog oslobađanja podtlaka, može uzrokovati bol u bradavicama.

Soor (mliječac)

Ako se bol u bradavicama nastavi ili ako su vas bradavice naglo počele boljeti nakon tjedana ili mjeseci dojenja, moguće je da ste dijete i vi dobili soor, gljivičnu infekciju čijem razvoju pogoduje mlijeko. Mogući simptomi soora kod djeteta su:

 • pelenski osip,
 • bijele naslage u usnoj šupljini i na jeziku,
 • odbijanje dojke ili oklijevanje sa dojenjem (jer su djetetova usta bolna).

Međutim, soor ne mora uopće smetati djetetu, niti mora biti vidljivih simptoma na djetetu čija majka ima infekciju. Mogući simptomi kod majke su:

 • dugotrajni ili iznenadni problem s bolnim bradavicama,
 • ružičaste, ljuskave, otvrdnule i svrbljive ili crvene i pekuće bradavice,
 • ispucale bradavice,
 • vaginalna gljivična infekcija.

Intenzivna, probadajuća bol ili pečenje u jednoj ili obje dojke, može značiti da je razvijena sekundarna gljivična infekcija u mliječnim kanalima.

Brinite o sebi

Bolne bradavice prije će se zaliječiti budete li se dovoljno odmarali, jeli zdravu hranu i pili puno tekućine. Ograničite posjete, naročito onih ljudi koji vam ne predstavljaju podršku.

Ovo je problem zbog kojeg mnoge majke prestaju dojiti. Kako je svaki podoj izvor boli, majka je pod stresom, a to može utjecati na refleks otpuštanja mlijeka. Dijete može biti isfrustrirano jer dugo čeka da mlijeko poteče i može još više oštetiti bradavice. Što možete napraviti? Ručno izdojite malo mlijeka dok ne postignete refleks otpuštanja mlijeka, onda stavite dijete na dojku. Ili počnite dojiti na manje bolnoj strani. Opustite se prije podoja. Ako su vam bradavice jako bolne, konzultirajte liječnika oko upotrebe tableta za ublažavanje bolova koje nisu na bazi acetilsalicilne kiseline.

Na svu sreću, bolne bradavice prođu i vremenom dojenje postane opušteno i ugodno. Obratite puno pažnje na položaj djeteta na dojci i nastavite često dojiti. Ako se bol nastavi, potražite pomoć od nekoga tko će vam pomoći oko ispravnog položaja. Provjerite s Rodinim mamama za pomoć radite li ispravno i što sve možete napraviti kako bi poboljšali situaciju.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: