Jesu li zelene stolice, stolice gladi?

Izjava da je zelena stolica pokazatelj kako nemate dovoljno mlijeka samo je još jedan mit u dugom nizu raznih mitova o dojenju.

Povremena pojava zelene stolice u isključivo dojene djece koja su zdrava, zadovoljna i dobro napreduju ne treba vas zabrinjavati. No, ukoliko je stolica gotovo uvijek zelena i uz to dijete slabo napreduje moguće je da ne popije dovoljno masnijeg mlijeka koje dolazi na kraju podoja. Naime, mlijeko na početku podoja vodenasto je i sadrži više laktoze (šećera, koji u crijevu fermentira i uzrokuje grčeve, plinove i rijetku, zelenu, kiselu stolicu) i manje kalorija (masti) te se vrlo brzo probavlja i dijete je ubrzo ponovo gladno. Vodenastije mlijeko postupno, tijekom podoja, prelazi u masnije (brzina ovisi o tome koliko su dojke pune, koliko učinkovito dijete siše, koliko je prošlo od prethodnog podoja).

Ovaj problem javlja se kad majka ima previše mlijeka i/ili jak refleks otpuštanja mlijeka ili kada se dijete prerano premjesti na drugu dojku (nakon određenog vremena, prema zastarjelim savjetima) prije negoli je uspjelo popiti masnije mlijeko. Dopustite djetetu da samo kontrolira duljinu podoja. Važno je da dijete isprazni jednu dojku prije nego mu se ponudi druga.

Prevelika količina mlijeka, koja je uobičajena u prvim danima i tjednima dojenja, najbolje će se regulirati isključivim i slobodnim dojenjem.

Još jedan uzrok čestim zelenim stolicama može biti djetetova preosjetljivost na određenu hranu koju je majka pojela. Uz zelene mukozne stolice u tom slučaju može se javiti i krv u stolici, bljuckanje, osip, ekcem i čitav niz drugih simptoma. Često se radi o preosjetljivosti na mliječne proteine iz kravljeg mlijeka. U tom slučaju majka treba izbaciti iz prehrane sve mliječne proizvode, uključujući i one iz gotove hrane. Rezultati se mogu očekivati tek nakon 2-4 tjedna, koliko je potrebno da se izbace proteini kravljeg mlijeka iz organizma majke i djeteta.

Lijekovi koje majka uzima (npr. antibiotici, željezo), velika količina zelenih namirnica (zeleno povrće ili hrana obojena zelenom prehrambenom bojom) ili bilo koja druga hrana koja na neki način remeti apsorpciju hranjivih tvari u crijevu također mogu biti uzrokom povremenog pojavljivanja zelene stolice kod dojenčeta.

Uzroci zelenoj stolici mogu se naći i kod djeteta. Često je jedini simptom viroze upravo zelena stolica koja nastaje kao rezultat poremećaja u probavljanju i apsorpciji hrane. Zelene stolice u ovom slučaju ne traju dulje od nekoliko dana.

Vrlo česte (12-16 dnevno) zelene ili smeđe, vodenaste stolice vrlo neugodnog mirisa koje mogu trajati tjednima karakteristične su za proljev koji se uz temperaturu i povraćanje na početku bolesti javlja kod infekcije rotavirusom.

Bebe koje imaju žuticu mogu imati tamnu ili zelenkastu stolicu dok se iz organizma izbacuje bilirubin.

Još jedan uzrok može biti i nicanje zubića. Velika količina sline koja se izlučuje zbog nicanja zubića (dio iziđe na usta, ali veliki dio dijete i proguta) može uzrokovati iritaciju crijeva i spriječiti normalnu apsorpciju te uzrokovati pojavu tekuće, kisele i zelene stolice. Ova pojava je često popraćena i tzv. pelenskim osipom.

Također, razni lijekovi, sirupi i čajevi mogući su uzroci zelenih stolica.

Djeca koja dobivaju mliječnu formulu mogu imati zelene stolice zbog željeza koje se dodaje mliječnoj formuli.

Nakon početka dohrane zelene stolice se mogu javiti kada dijete pojede veliku količinu zelenog povrća ili hranu koja mu na neki način poremeti ravnotežu u crijevima.

zelena stolica
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvori:
www.drjaygordon.com
www.mother-2-mother.com
parenting.ivillage.com
babycentre.co.uk
justmommies.com
askdrsears.com
Izvori:
www.drjaygordon.com
www.mother-2-mother.com
parenting.ivillage.com
babycentre.co.uk
justmommies.com
askdrsears.com