Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka

Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i "bijela krv". Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti.

Sljedeće preporuke o čuvanju izdojenog majčinog mlijeka važe za majke koje imaju zdravu, donešenu djecu, koje spremaju mlijeko za kućnu upotrebu (za razliku od hranjenja u bolnici), koje peru ruke prije izdajanja i koje koriste spremnike, tj. posudice za mlijeko oprane deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga temeljito isprane.

 • Svaki spremnik s mlijekom treba označiti datumom kad je mlijeko pohranjeno.
 • Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:
  Temperatura pohrane Vrijeme pohrane
Kolostrum 27-32 °C 12 sati
Zrelo mlijeko Sobna temperatura

do 15 °C
19-22 °C
25 °C
30-38 °C


24 sata
10 sati
4-6 sati
4 sata
U hladnjaku
0-4 °C
8 dana
U zamrzivaču

u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)

u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)

u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C


do 2 tjedna
3-4 mjeseca


6 mjeseci ili dulje

 

 •  Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.
 • Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku, ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog
 • Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.
 • Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.
 • Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.
 • Mlijeko iz hladnjaka možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji.
 • Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.
 • Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.
 • Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.
 • Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.
Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.
Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: