Znakovi skorog poroda

Na televziji, u filmovima, trudna žena se sruši na pod urlajući od bolova:"dolazi beba, rađam!" Svi oko nje skaču u panici kao da će svake sekunde beba ispasti na pod. U stvarnosti, stvari ni približno nisu takve: samom porodu prethodi više čimbenika i situacija.

Nitko od nas nije isti pa tako nije ni svaka trudnoća. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će svaka trudnica iskusiti sve, ali prepoznavanje i razumijevanje simptoma i znakova poroda može uvelike vama i vašoj bebi olakšati sam porod.

Znakovi nadolazećeg poroda

OLAKŠANJE: 2-4 tjedna prije poroda plod se spušta u zdjelicu i time mami stvara olakšanje. Pritisak na prsni koš je manji, no sada se očituje na mjehuru i time izaziva potrebu za češćim mokrenjem.
GRČEVI: Česti su grčevi i bolovi u preponama, popraćeni jakim bolovima u križima. Mogu se osjetiti i danima prije poroda.
TEŽINA: Najčešće, prirast težine trudnice usporava se u devetom mjesecu trudnoće. Kako se približava porod, neke trudnice čak izgube na težini.
«GNIJEŽĐENJE»: Neke trudnice osjećaju slabost i vrtoglavice. Nekima se dogodi navala energije koja se očituje nekontroliranom potrebom za čišćenjem i sređivanjem «gnijezda» za dolazak novog člana «plemena».Događa se par dana prije poroda.
PRSNUĆE VODENJAKA: U većini slučajeva prsnuće vodenjaka i curenje plodne vode znači da je porod već počeo.
SLUZAVI «ČEP»: Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porod, sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscjedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Gubitak sluzavog čepa ne mora nužno značiti da je porod počeo.
ISCJEDAK: Prilikom «otvaranja» (širenja vrata maternice) pucaju kapilare i trudnice mogu primjetiti sluzavi, krvavi iscjedak. Najčešće se u tom slučaju trudovi pojavljuju unutar 24 sata ali niti to, opet, nije 100 posto pouzdano.
BRAXTON HICKSOVE kontrakcije koje ste osjećali i tjednima prije poroda pojačavaju se i sve su bolnije. Porod je blizu.
MICANJE PLODA: Neke trudnice neposredno prije poroda možda više neće osjećati micanje ploda.

Porod nije počeo ako:

  • Trudovi nisu pravilnog razmaka i ne pojačavaju se.
  • Bolove osjećate u donjem dijelu trbuha, a ne u križima.
  • Trudovi prestaju ako promjenite položaj tijela ili ako se bavite nekom aktivnošću.
  • Vaginalni iscjedak je više smeđe boje nego ružičaste.
  • Micanje ploda je sve jače kako osjećate trudove (ovo može biti znak da s plodom nešto nije u redu).

Porod je počeo ako:

  • Trudovi se pojačavaju ako mjenjate položaj tijela ili ako se npr. krećete
  • Bolovi počinju u križima i šire se prema trbuhu. Mogu biti popraćeni proljevom.
  • Trudovi su sve češći i bolniji te se javljaju u više-manje pravilnim razmacima.
  • Vaginalni iscjedak je ružičast ili prošaran krvnim žilicama.
  • Vodenjak puca, i u 15 posto poroda, otječe plodna voda.

Iako otjecanje plodne vode ne znači nužno da je porod počeo, bez plodne vode plod je izložen bakterijama i infekcijama pa stoga obavezno kontaktirajte svog liječnika ili se javite u bolnicu.Ako je plodna vode zelenkaste boje ili neugodnog mirisa znači da se radi o infekciji i plod može biti u opasnosti.

 

Znak Kad se očituje? Što se događa? Što mama primjećuje? Što učiniti?
Olakšanje 2-4 tjedna prije poroda Plod se spušta u zdjelicu Manji pritisak na prsni koš i trbuh, veći pritisak na mjehur Čekati još znakova poroda
Gniježđenje Dan-dva prije poroda Neobjašnjiva želja za čišćenjem, sređivanjem «gnijezda» Iznenadna navala energije Pazite da se ne umarate previše
Iscjedak Od sata do tjedna prije poroda Sluzavi čep se odvaja od vrata maternice Sluzavi iscjedak prošaran krvnim žilicama Pripremite stvari za bolnicu, odmarajte se i čekajte trudove
Simptomi prehlade Od sata do tjedna prije poroda Priridan put čišćenja tijela i pripremanja za bebu Proljev, mučnina, vrtoglavice ili blagi grčevi Odmarajte se, pijte dosta tekućine i spremite stvari za bolnicu
Bolovi u leđima Prije ili za vrijeme poroda Kontrakcije maternice izazivaju bolove u  križima Bolovi u križima popračeni grčevima ili trudovima Opustite se, otuširajte ili napravite toplu kupku. Masaža vam može pomoći.
Prsnuće vodenjaka Može se dogoditi bilo kada od početka poroda, do samog čina poroda Pucanje vodenjaka koji izaziva curenje plodne vode Kapanje ili naglo izlijevanje plodne vode Obavijestite svog liječnika o boji, mirisu, količini i vremenu curenja plodne vode
Trudovi Mogu se pojaviti bilo kada Maternica se steže i opušta Blag ili jak pritisak u trbuhu i bol U konzultaciji s liječnikom odlučite jesu li lažni ili pravi te postupite u skladu s njima


Ako ste u dvojbi (i nakon što ste pročitali gornju listu) te niste sigurni je li porod uistinu počeo, ne ustručavajte se zatražiti stručni savjet svog liječnika. Iako se može desiti da ste «pogriješili» u procjeni, nitko vam neće zamjeriti - nemojte osjećati neugodu. Smatrajte to dobrim treningom za porod. Sretno! 

treće tromjesečje,Braxton-Hicks,početak poroda
NOT PUBLISHED
Napisao/la: