Akcijski plan za reproduktivno zdravlje žena

Inicijativa za izradu Akcijskog plana za reproduktivno zdravlje žena pojavila se prije niza kriznih situacija koje su zadnjih godina pogodile našu zemlju i cijeli svijet. Uzastopne i simultane krize pokazale su da se problemi zdravstvenog sustava u Hrvatskoj akumuliraju i posebice pogađaju žene te da utječu na degradiranje skrbi za njihovo reproduktivno zdravlje dok je u isto to vrijeme potreba za zdravstvenom skrbi sve veća. Zbog toga je Akcijski plan za reproduktivno zdravlje žena potrebniji nego ikad.

Nacrt Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena nastali su kao odgovor na potrebe različitih žena iz urbanih, ruralnih i otočnih sredina, pripadnica romske nacionalne manjine, žena s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom. Nagomilani problemi s kojima se šira javnost upoznala posljednjih nekoliko godina potresali su cijelo naše društvo kroz svjedočanstva žena o različitim oblicima nasilnog i neprofesionalnog postupanja u zdravstvenim ustanovama te uskraćivanju zdravstvene skrbi. Unatoč pritisku javnosti, brojnih organizacija civilnog društva i provedenim inspekcijskim nadzorima Ministarstva zdravstva RH koji su pokazali nepravilnosti, svjedočimo sve većem uskraćivanju zdravstvene skrbi ženama i kršenju njihova prava na zdravlje. Bolni ginekološki postupci bez anestezije, nezakonito naplaćivanje ginekoloških pregleda, uskraćivanje pratnje na porođaju tijekom pandemije , opstetričko nasilje, nepristupačna i neodgovarajuća skrb za zdravlje žena s invaliditetom, uskraćivanje prekida trudnoće.

Takvi slučajevi gruboga kršenja prava žena na zdravlje imaju dugoročne opasne posljedice ne samo na žene, već i na cijelo društvo. Zato nam je više nego ikad prije potreban Akcijskog plana za reproduktivno zdravlje žena. Ovaj nacrt dokumenta nastao je na inicijativu organizacija civilnog društva u suradnji sa ženama i stručnjakinjama iz područja ljudskih prava, zdravstva, medija, politike te drugih. 

Cilj je kroz ovaj dokument postaviti čvrste temelje za kvalitetnu javnozdravstvenu skrb žena koja je prikladna dobi, rodno osjetljiva, orijentirana na osobu i počiva na pravima, etičkim principima te medicini temeljenoj na dokazima.

Cijeli nacrt Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena pročitajte (preuzmite) u nastavku. 

Akcijski plan za reproduktivno zdravlje žena
Akcijski plan za reproduktivno zdravlje žena

VIDI PREUZMI

1.42 MB 40

acf,acfcroatia,acfhrvatska
NOT PUBLISHED
Napisao/la: