E-tečaj osnaŽENE u zdravstvenom sustavu

E-tečaj osnaŽENE u zdravstvenom sustavu nastao je u partnerstvu s udrugama Women's Counselling iz Reykjavika i Otvorena medijska grupacija O.M.G. iz Zagreba u okviru projekta RADAR – Osnaživanje zagovaračkih potencijala udruga za zaštitu ženskih prava u zdravstvu.

Edukativni sadržaj sastoji se od pet modula kroz koje su predstavljeni različiti suptilni oblici dominacije kojima se koriste oni koji su na pozicijama moći. Zbog ismijavanja, ignoriranja, objektivizacije, nevidljivosti, neinformiranja, sluđivanja, tuMAČOmačenja, nametnutog osjećaja krivnje, posramljivanja te drugih načina dominantnog ponašanja kojima su žene nerijetko izložene, pacijentice ponekad sa strahom ulaze u zdravstvene ustanove. 

Tehnike dominacije opisane u tečaju definirao je norveški psiholog i filozof Ingjald Nissen davne 1945., a kasnih 1970-ih taj je koncept dodatno unaprijedila i popularizirala norveška socijalna psihologinja Berit Ås. Iako dominantne osobe i društvene skupine jednake tehnike mogu koristiti nad muškarcima i drugim osobama u podređenom položaju, Berit Ås vjeruje da se zbog patrijarhalne definicije žene u društvu kao objekta ili vlasništva tehnike dominacije koriste u specifičnim situacijama najviše nad ženama.

U nekim sjevernoeuropskim zemljama, odakle je i potekla ideja o tehnikama dominacije, strategije za borbu protiv njih prilično su raširene i koriste se u obrazovnom sustavu, na tržištu rada, u politici.

Rodin tečaj osnaŽENE u zdravstvenom sustavu prvi je u svijetu, barem koliko je nama poznato, razvio strategije za suprotstavljanje dominaciji u zdravstvenom sustavu kroz upute o lijeku.

E-tečaj je besplatan i trajno dostupan, a namijenjen je:

  • zaposlenicama i volonterkama u organizacijama civilnoga društva koje promoviraju i štite ljudska prava, uključujući prava žena, djece te drugih ranjivih skupina kao što su pripadnice i pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, LGBTIQ+...
  • djevojkama i ženama svih društvenih skupina i kategorija
  • svim pacijenticama i pacijentima
  • svim osobama koje trpe zbog dominacije određenih pojedinaca ili skupina.

 

Primjeri koji se navode u e-tečaju najvećim dijelom su prikupljeni iz dostupnih svjedočanstva žena.

E-tečaju osnaŽENE u zdravstvenom sustavu možete pristupiti OVDJE.

acf,acfcroatia,acfhrvatska
NOT PUBLISHED
Napisao/la: