Naučite uređivati Wikipediju na 4. WikiOna maratonu 24. i 25. ožujka 2023. u Zagrebu

Udruga Roda u okviru projekta RADAR organizira četvrti WikiOna maraton koji će se održati u Zagrebu u petak 24. i subotu 25. ožujka 2023. u Rodinom gnijezdu, Ulica Jurja Žerjavića 10 u Zagrebu i to prema sljedećem rasporedu:

  • petak 24. 3. od 15 do 20 sati,
  • subota 25. 3. od 10 do 15 sati.

 Za sudionice koje nisu iz Zagreba osigurana su sredstva za putovanje (javni prijevoz) i smještaj s petka na subotu. Ručak, voće i napitci osigurani su oba dana događanja.

 

Tehničke radionice podrške sudionicama održat će se u online obliku na platformi Zoom:

  • u srijedu 22. 3. od 15 do 18 sati i/ili
  • u petak 24. 3. od 15 do 19 sati online ili uživo tijekom wikiOna maratona 

te follow-up online podrška:

  • u utorak 28. 3. od 17 do 19 sati.

 

Isključivo za iskusnije urednice Wikipedije kojima nije potrebna podrška, moguće je online sudjelovanje na maratonu, preko otvorenog Zoom linka.

Prijave su obavezne, a obrazac je dostupan na LINKU.

 Na ovom maratonu okupljamo aktivistice iz organizacija civilnoga društva (volonterke, zaposlenice i članice), novinarke angažirane u područjima ljudskih prava, stručnjakinje u određenim područjima ljudskih prava i sve druge osobe koje žele unaprijediti sadržaj Wikipedije na hrvatskom jeziku u području ljudskih prava. 

Ranije iskustvo uređivanja tekstova na Wikipediji nije uvjet za sudjelovanje na maratonu, ali je za one sudionice koje nemaju iskustvo uređivanja i otvoren račun na Wikipediji obavezno sudjelovanje na kraćem uvodnom tečaju o osnovama uređivanja Wikipedije koji će se održati na Zoomu u navedenim terminima

 

Za sudionice naših maratona osigurale smo nekoliko nagradnih online radionica poput jačanja otpornosti na stres putem pune svjesnosti, jačanja asertivnog stava, izrade efektnih vizualnih materijala u Canvi i sl.

 

Wikipedija je moćan izvor informacija i smatra se globalnom online evidencijom ljudskoga doprinosa. Međutim, Wikipedija na hrvatskom jeziku dugo se godina borila s izazovima velikog broja spornih i nepouzdanih informacija. Uz ove probleme, Wikipedija na hrvatskom jeziku, kao i sve druge Wikipedije, ima problem manjka sadržaja koji su pisale žene, sadržaja o ženama i temama važnima za njih, kao i manjka biografija žena. Svaka od nas može Wikipediju učiniti boljim mjestom za kvalitetnu informaciju. Ako želite naučiti kako unapređivati sadržaj Wikipedije na hrvatskom jeziku kroz uređivanje postojećih i pisanje novih tekstova pridružite se našem uređivačkom timu WikiOna koji čini pedesetak volonterki koje su u tri ranija maratona uredile i napisale više od stotinu tekstova na Wikipediji na hrvatskom jeziku.

 

Za sudjelovanje nije potrebno predznanje u uređivanju Wikipedije.

#acf #acfcroatia #acfhrvatska

 

acf,acfcroatia,acfhrvatska
NOT PUBLISHED
Napisao/la: