Zapreke povezujućem roditeljstvu

Zašto nas žele spriječiti u praćenju vlastitih prirodnih nagona?

1. Vrlo često žene se omalovažava ako su "samo majke", a u stvarnosti, ne postoji važniji posao na svijetu od majčinstva!

2. Mitovi o roditeljstvu koji su godinama i generacijama nametani od samoprozvanih stručnjaka, savjeti su koji mogu emotivno, ako ne i fizički i psihički, osakatiti dijete i time ga natjerati da većinu svog odraslog života provede pokušavajući nadomjestiti potrebe koje nisu bile primjereno zadovoljene u toku djetinjstva.

3. Nedostatak motivacije i posvećenosti djeci kod nemalog broja roditelja, zastrašujući je. Djeca moraju biti prioritet! Dok odrasla osoba može shvatiti zašto njene potrebe nisu zadovoljene odmah, dijete to nije u stanju razumjeti.

4. Odgodite povratak na posao koliko vaše financijske i poslovne okolnosti maksimalno omogućavaju. Imajte na umu da vas vaše dijete najviše treba tokom prve godine života.

5. Nevjerojatan je pritisak koji je u stanju okolina učiniti kako bi nametnula vlastiti stil odgoja. Savjeti uključuju hranjenje mliječnom formulom umjesto dojenja (najčešće zbog "slabog" majčinog mlijeka ili kako bi i ženin partner imao priliku hraniti dijete), ostavljanje djeteta da plače i treniranje samouspavljivanja kako ga se ne bi razmazilo, korištenje kolica umjesto nosiljki uz tijelo i sl. Lista je beskonačna! Ignorirajte sve savjete koji se kose s vašim razumom.

6. Slijepo slušanje liječničkih savjeta neodgovorno je. U svakoj dobi djeteta, vaša je roditeljska dužnost tražiti objašnjenje svake nužne procedure, postoje li opcije u tretmanu, kakve su posljedice nepridržavanja određenim lijekovima, koje su moguće nuspojave uzimanja pojedinih lijekova i sl. Kod ozbiljnijih zdravstvenih problema, uvijek tražite drugo, čak i treće mišljenje. Konzultirajte se s drugim ljudima koji su imali iskustva slična vašem; raspitajte se što su učinili u rješavanju problema, što bi promijenili u pristupu koji su odabrali. S djetetovim pedijatrom razvijte odnos povjerenja i uzajamnog poštovanja i uvijek tražite da vam se objasne postupci koji će se na djetetu provoditi.

7. Slušajte svoje dijete kako biste ga bolje upoznali. Dijete će vam slati signale o potrebama koje treba zadovoljiti. Nitko ne poznaje djetetove potrebe bolje od njega samoga. Plač bi trebao biti krajnji signal nezadovoljene djetetove potrebe. Pratite ponašanje svog djeteta i znat ćete prepoznati djetetove potrebe prije nego ih ono signalizira plakanjem.

8. Samo rijetki roditelji shvaćaju kako u normalnim okolnostima bočice uopće nisu potrebne djetetu.

9. Dude varalice češće se upotrebljavaju na "dobrobit" roditelja, a ne djeteta.

10. Budite svjesni prikrivenih motiva velikih korporacija! Samo kompanije koje proizvode mliječne formule vrlo su aktivne u sabotiranju uspješnog dojenja. Čak i dude varalice koje često obećavaju umirenje i najnemirnijih beba, mogu zbuniti dijete i stvoriti vam probleme u dojenju.
Čuvajte se besplatnih uzoraka bilo kakvih dječjih potrepština i hrane. Ne ostavljajte svoje podatke ni na kakvim listama i anketama proizvođača dječjih predmeta i hrane. Vrlo je vjerojatno da će vaši podaci završiti u bazama ostalih proizvođača dječjih potrepština i uskoro ćete biti zatrpani besplatnim pokusnim primjercima (ili barem popustima) raznih, najčešće nepotrebnih izmišljotina i novotarija koje najviše mogu pridonijeti neuspjehu dojenja i prirodnom povezivanju s djetetom.

savjeti za roditelje,povezujuće roditeljstvo
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Breastfeeding & Attachment Parenting Instinctively Prevela: Jasena KR Izvor: Breastfeeding & Attachment Parenting Instinctively Prevela: Jasena KR