Rodin pregled autosjedalica u Zagrebu, 13.6.2021.

U nedjelju, 13. lipnja 2021. od 10:00 do 12:00 sati u Zagrebu na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici 98 (križanje Slavonske avenije i Heinzelove ulice) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da svoj dolazak najave na broj telefona 091 2436 188 i rezerviraju termin. Bez najave termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Radi epidemioloških mjera, pri dolasku mjerimo tjelesnu temperaturu i uzimamo kontakt podatke. Osiguravamo dezinficijense za ruke te je obavezno nošenje zaštitne maske za lice.
Molimo da ne dolazite ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, simptome respiratornih bolesti ili izrečenu mjeru samoizolacije, a u svrhu zaštite svih sudionika.

 

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.
Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: