Roda i Policijska postaja Zaprešić u zajedničkoj akciji, svibanj 2021.

Policijska postaja Zaprešić u suradnji s udrugom Roditelji u akciji simbolično je obilježila 6. Globalni tjedan sigurnosti cestovnog prometa preventivno-edukativnom akcijom kontrole korištenja autosjedalica s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu - u petak, 21. svibnja 2021. održane su kontrole u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kod dječjeg vrtića Maslačak u Zaprešiću te kod dječjeg vrtića Bambi u Trsteniku.

Policijski službenici upućivali su roditelje u zakonske odredbe prijevoza djece u vozilima, ali i na biciklu dok je Rodina savjetnica za autosjedalice objašnjavala što znači pravilno korištenje autosjedalica za svako dijete posebno. Kod oba dječja vrtića roditelji su bili izuzetno suradljivi i pažljivo slušali dobivene savjete.

Kod većeg broja djece zapažen je strah od policijskih službenika pa i ovim putem napominjemo da djecu treba učiti da su policajci osobe koje nas čuvaju te da se treba izbjegavati svako zastrašivanje djece mogućim kaznama i zatvorom.

U Zaprešiću je pregledan 31 automobil u kojima se prevozilo 37 djece. Od tog broja, svega 11 djece bilo je pravilno vezano u odgovarajućim autosjedalicama, a 26 djece je bilo nepravilno vezano odnosno 13 ih uopće nije bilo vezano dok se 10 djece vozilo nevezano bez autosjedalica što znači potpuno nezaštićeno.

U Trsteniku je pregledano 15 automobila u kojima se prevozilo 18 djece. Sva djeca su bila vezana no jedno dijete nije imalo autosjedalicu dok ih je 15 bilo nepravilno vezano.

Najčešće greške u vezanju djece presavinuti su pojasevi koji nisu dovoljno stegnuti no i neprimjerene autosjedalice za uzrast djeteta – djeca koja još trebaju biti vezana pojasom u 5 točaka vezanja prerano se posjedaju u pomoćna postolja s naslonom.

Nakon razgovora s roditeljima, policijski službenici i Rodina savjetnica uručivali su edukativni materijal o ispravnim biciklima i opremi te o pravilnom korištenju autosjedalica. Djeca su dobivala prigodne poklone – privjesak za ključeve s figuricom policajca i reflektirajuće trake za bolju vidljivost u prometu.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: