Poziv osnovnim školama - Osvojite prijenosnu escape room igru projekta zakOČI!


Roda bira dvije osnovne škole kojima će darovati prijenosnu escape room igru zakOČI!

Pozivamo osnovne škole s područja Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije da sudjeluju u nagradnom natječaju koji udruga Roditelji u akciji - RODA organizira i u kojem je moguće osvojiti escape room igru (darujemo dvije - po jednu za Grad Zagreb i SMŽ) nastalu u okviru projekta ZAKOČI - Take a brake! 
Pokažite nam učeničkim radovima - fotografijama, crtežima, plakatima, video porukom na koje načine djeca vaše škole uče o sigurnosti i sudjelovanju u prometu i pomozite nam odlučiti da bi upravo vaša škola trebala dobiti ovu vrijednu prenosivu escape room igru.

Dvije prijave, s najoriginalnijim radovima prema ocjeni žirija, po jedne škole sa svakog od navedenih geografskih područja, nagrađujemo kovčegom prepunim zabave i znanja, Escape room igrom ZAKOČI - Take a brake!

Osnovna škola iz Zagreba koja će biti dobitnica naše escape room kutije imat će obvezu u svojem prostoru i za roditelje i učitelj(ic)e svoje škole organizirati radionicu na temu sigurnog puta od kuće do škole/izvanškolske aktivnosti/igre na otvorenom. Napominjemo da je sav organizacijski posao na udruzi Roda (moderatori, oprema, okrepa), a na školi je obaveza diseminacije informacija o radionici prema roditeljima i zaposlenicima.

Rezultati radionice i prijedlog poboljšanja sigurnosti na jednoj odabranoj lokaciji bit će poslani Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba.

 

Što ćete sve pronaći u kovčegu?

U kovčegu se nalazi 10 međusobno neovisnih igara koje djeca rješavaju pomoću različitih rekvizita, elektroničkih sklopova i uređaja, posebnih elemenata povezanih s temom sigurnosti u prometu uz različite karte i zanimljive upute.

Zadaci traže timski rad djece, logičko zaključivanje i povezivanje kao i određeno predznanje o prometnim pravilima. Sve važne prometne situacije u kojima bi se djeca mogla naći obrađene su zadacima u igri:

  • Prelazak preko zebre sa i bez semafora
  • Sigurna vožnja biciklom
  • Vidljivost u prometu
  • Prepoznavanje signalizacije i prometnih znakova
  • Sigurna vožnja automobilom
  • Snalaženje u neočekivanim situacijama

Tematika i igre prilagođene su uzrastu djece od drugog do šestog razreda, a igre su najbolje do sad prihvaćene od djece u trećem i četvrtom razredu. Trajanje igre procijenjeno je na 20-30 minuta, a uz podjednak angažman svih sudionika i nesmetano rješavanje, idealne su grupe od 4-5 djece.

 

Kako sudjelovati?

Odaberite najviše pet radova koji će predstavljati vašu školu (iz jedne škole možete poslati najviše dvije prijave - jednu nižih i jednu viših razreda, ili, još bolje - jednu zajedničku prijavu na kojoj su radila djeca nižih i viših razreda zajedno) i pošaljite putem ove Google forme. Vaši radovi (formati nisu propisani, timovi slobodno biraju) trebaju pokazivati na koje sve načine učenici vaše škole uče o sigurnosti djece u prometu.

 

Odabir dobitnika

Nakon isteka roka, žiri u sastavu:

  1. Doc.dr.sc. Predrag Brlek, pročelnik Odsjeka za logistiku i održivu mobilnost u SC Koprivnica Sveučilišta Sjever

  2. Italina Benčević, voditeljica projekta zakOČI - Take a brake!

  3. Marcela Kaurin, volonterka u projektu zakOČI - Take a brake!

odabrat će dobitnike kojima šaljemo našu escape room igru.

 

U ovom pozivu mogu sudjelovati osnovne škole s područja Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije.

Rok za predaju radova: 31.5.

Rok za proglašenje nagrađenih škola: 10.6.

Igrice šaljemo odmah po proglašenju dobitnika.

 

Sretno svima, veselimo se vašim radovima!

NOT PUBLISHED
Napisao/la: