Nuspojava cjepiva protiv bolesti COVID-19: promjene u menstrualnom ciklusu

Postoji veliki nedostatak informacija kada je u pitanju utjecaj lijekova i terapija na žene, pogotovo kako određeni lijekovi utječu na reproduktivno zdravlje žena. Studije koje uspoređuju utjecaj nekog lijeka ili terapije na menstrualni ciklus vrlo su rijetki. No, pandemija koronavirusa može to sve promijeniti. Ova pandemija se odvija u vrijeme masovnih komunikacija, u kojoj žene koje su se cijepile protiv bolesti COVID-19 dijele iskustva u realnom vremenu – i mnoge govore o promjenama u menstrualnom ciklusu nakon što su primile barem jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

 

Što o utjecaju cjepiva protiv bolesti COVID-19 kažu žene

Na forumima i društvenim mrežama, žene pišu o promjenama u menstrualnom ciklusu nakon što su dobile prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču. U nekim slučajevima, kažu da im je prvi ciklus nakon cijepljenja bio kraći, krvarenje jače, bolnije ili pak općenito da im je nekoliko ciklusa nakon cijepljenja bilo – drugačije. Ta iskustva stigla su do internetskih portala – prvi tekst na temu cijepljenja i promjene u menstrualnom ciklusu osvanuo je na portalu The Lily.

S druge strane, (još) nemamo puno informacija o utjecaju bolesti COVID-19 na menstrualni ciklus, odnosno je li bilo promjena u menstrualnom ciklusu kod žena koje su preboljele COVID-19. Jedna mala studija koja je pratila utjecaj bolesti COVID-19 na menstrualni ciklus 177 žena ukazala je na to da je jedna trećina ispitanica imala neku promjenu u menstrualnom ciklusu, najčešće smanjenje krvarenja i produženje ciklusa.

 

Kako cjepivo protiv bolesti COVID-19 može utjecati na menstruaciju

Studije koje su do sada objavljene nisu posebno razmatrale utjecaj cjepiva na menstrualni ciklus. No, postoji nekoliko teorija. Kanadska ginekologinja Jen Gunter smatra da se utjecaj cjepiva na menstruaciju odvija preko endometrija, sluznice maternice koja se ciklički mijenja pod utjecajem hormona. Naime, zbog toga što su i menstruacija i reakcije na cjepivo upalni procesi i zbog toga što je endometrij dio imunološkog sustava, zapravo je logično da postoji povezanost. Cjepivo pokreće upalni proces koji „usput“ pokreće i raniju (i možda bolniju ili jaču) menstruaciju. To je znak da je cjepivo aktiviralo imunološki sustav, kao što cjepivo može izazvati povišenu temperaturu. Prema riječima doktorice Gunter, ta reakcija je vjerojatno kratkoročna, kao što je i povišena temperatura kratkotrajna nuspojava.

No, ne postoje provjerene i sistematizirane informacije o tome i jedini način na koji ćemo ih imati je da mi, kao žene, inzistiramo da se iste prikupljaju, odnosno da ih prijavljujemo kao nuspojave.

 


Gdje mogu prijaviti promjene u menstrualnom ciklusu nakon cijepljenja?

Ima nekoliko organizacija koje skupljaju informacije, ne samo u inozemstvu, već i u Hrvatskoj:

 

1) Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i europsko istraživanje za praćenje sigurnost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi

Možete sudjelovati u istraživanju koje u Hrvatskoj provodi HALMED, Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe [koja se provodi na razini Europske unije u sklopu projekta vACCine covid-19 monitoring readinESS (ACCESS)]. Riječ je o prospektivnom intenzivnom praćenju cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje omogućuje prikupljanje podataka o cjepivima, uključujući podatke o nuspojavama nakon cijepljenja, njihovom tijeku i ishodu, težini i ozbiljnosti te potencijalnim čimbenicima rizika, izravno od cijepljenih osoba u gotovo stvarnom vremenu.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ispitivanju, potrebno je napisati e-poruku s potrebnim podacima (ime i prezime,  OIB i adresa e-pošte) na adresu: ispitivanje.COVID-19@halmed.hr. U odgovoru, djelatnici HALMED-a će vam dostaviti registarski broj i upute za pristup informacijskom sustavu u kojem možete unijeti informacije o nuspojavi, odnosno o promjeni u menstrualnom ciklusu. Putem ovog projekta, u praćenje nuspojava ćete se moći uključiti isključivo ako od prvog cjepiva nije prošlo više od  šest dana. Ako ne spadate u skupinu koja može biti praćena ovim projektom, prijavite nuspojave kako je opisano pod točkom 2).

 

2) Prijava sumnje na nuspojavu Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)

Malo pojednostavljeni način prijave nuspojave cjepiva možete napraviti preko internetskog obrasca HALMED-a.

 

3) Sudjelovanje u istraživanju o menstruaciji i cijepljenju protiv bolesti COVID-19

Ako ste primili barem jednu dozu nekog cjepiva protiv bolesti COVID-19, nakon čega ste imali barem jednu menstruaciju, možete sudjelovati u istraživanju Sveučilišta u Ilinoisu (SAD, na engleskom jeziku) o Iskustvima menstruacije nakon cijepljenja protiv COVID-19 (Menstrual Experiences with COVID-19 Vaccines).

 

Nažalost, u ovom trenutku, nemamo informacije o studijama koje prikupljaju informacije o promjenama u menstrualnom ciklusu nakon bolesti COVID-19. Ako imate saznanja o takvim istraživanjima, svakako nam javite.

 

Općenito, ne znamo puno o utjecaju lijekova, cjepiva, terapija i bolesti na menstrualni ciklus

Zabrinjavajuće je da tek rijetke studije uopće prikupljaju informacije o utjecaju nekog lijeka, cjepiva ili terapije odnosno bolesti na menstrualni ciklus – čak ni u istraživanju za cjepivo protiv HPV-a, bolesti koja je usko vezana za ženski reproduktivni sustav, nije o tome izvještavano.

Žene koje se oporavljaju od koronavirusa, ili pak one koje su se nedavno cijepile, trebale bi dobiti informaciju o tome što očekivati. Kao što je opće poznato da ljudi koji su preboljeli COVID-19 mogu očekivati da će neko vrijeme biti bez osjeta mirisa i okusa, ili mogu očekivati povišenu temperaturu nakon cijepljenja, tako bi trebale dobiti informacije o tome da očekujemo i određene promjene u menstrualnom ciklusu. No, mi o tome nemamo podataka.

 

Cijepiti se ili ne protiv bolesti COVID-19

Promjene u menstrualnom ciklusu vjerojatno su normalna i uobičajena nuspojava uslijed cijepljenja koje ukazuju na imunološki odgovor, što je dobro. No, svijest o tome da se moraju prikupljati informacije o utjecaju lijekova i cjepiva na menstrualni ciklus tek se  razvija.

U ovom trenutku, svakako je preporučljivo cijepiti se; rizici obolijevanja od COVID-19 su puno veći i ozbiljniji od rijetkih nuspojava koje izaziva cjepivo. No, kao što možete očekivati povišenu temperaturu nakon cjepiva, budite spremne i na moguće promjene u menstrualnom ciklusu – i svakako ih prijavite kao nuspojave.

 

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: