E-tečajevi za trudnice udruge Roda slave prvi rođendan i preko 10.500 polaznica i polaznika

Prije točno godinu dana, usred prvog lockdowna zbog pandemije COVID-19 i samo nekoliko dana nakon razornog zagrebačkog potresa, udruga Roda lansirala je svoj prvi e-tečaj za trudnice i njihove partnere/ice.
U prvoj godini postojanja, preko 10.500 trudnica i njihovih partnera/ica, odnosno skoro svaka treća trudnica u Hrvatskoj, pohađala je neki rodin e-tečaj.

Naime, prošle godine u ožujku, rodine volonterke pokrenule su e-tečaj Pripreme za porod, kao odgovor na panedemiju i činjenicu da su trudnički tečajevi uživo obustavljeni zbog epidemioloških uvjeta. Ubrzo je taj e-tečaj unaprijeđen, a dodana su još dva. Platforma za učenje trenutno ima tri e-tečaja namijenjena (budućim) roditeljima: Pripreme za porod, Pripreme za babinje i Pripreme za dojenje.

E-tečajevi su besplatni, a polaznicama i polaznicima u prosjeku treba 2,5 sata da prođu sadržaj. U e-tečajevima je sadržaj predstavljen na različite načine, dinamično i zanimljivo - od tekstova, grafika, video materijala, ali i kratkih interaktivnih igara da trudnicama i njihovim partnerima/cama približimo nove izazove koji ih čekaju u vremenu nakon poroda. E-tečajeve izradile su Rodine volonterke koje su educirane za vođenje trudničkih tečajeva i Malih škola dojenja, peer to peer savjetnice. Evaluacije su mahom pozitivne, a čak 98% polaznica i polaznika izjavilo je da bi e-tečaj preporučilo prijateljima.

Ovo je ogromno postignuće, baš u godini kada Roda slavi svoj dvadeseti rođendan. Naime, Rodini e-tečajevi su najveći MOOC-ovi u Hrvatskoj (MOOC je Massive Open Online Course, odnosno besplatan e-tečaj koji je otvoren široj javnosti). Korištenjem ove tehnologije Roda je omogučila roditeljima diljem Hrvatske da dobiju informacije o trudnoći, porodu, babinju i dojenju na besplatan i pristupačan način, gdje god se oni nalazili i kojim god uređajem se spajaju na internet.

U međuvremenu, platforma je obogaćena za tri e-tečaja namijenjena stručnjacima i stručnjakinjama raznih područja, a koji su zamijenili projektne aktivnosti osmišljene za susrete uživo koje se nisu mogli održati zbog epidemioloških mjera.

Platforma za e-učenje ide dalje; ove godine u planu je razvoj još dva e-tečaja za roditelje i nekoliko e-tečajeva za stručnjake. Naime, i stručnjaci su prepoznali vrijednost rodinih e-tečaja, primjerice više od 500 odgojiteljica pohađalo je nedavno otvoren e-tečaj Digitalna pismenost za vrtiće. Platforma za e-učenje nalazi se na adresi http://edukacija.roda.hr, i trenutno su svi e-tečajevi otvoreni za trudnice i njihove partnere, a za pristup stručnim tečajevima potrebno je kontaktirati Rodin tim na mail edukacija@roda.hr.

 

Zahvaljujemo svim građankama i građanima koji su svojim donacijama omogućili da naši e-tečajevi vide svjetlo dana i da ostanu besplatni, a posebno UNICEF-ovom uredu za Hrvatsku koji je financijski potpomogao projekt kao i ostalim donatorima poput Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske koji su financijski podržali kreiranje stručnih e-tečajeva, te onima koji su pristali da edukativne aktivnosti osmišljene za provedbu uživo, prebacimo na online platformu. Veselimo se novim e-tečajevima, kako za roditelje tako i za stručnjake i njihovom još većem dosegu.

 

 

 

 

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: