Poziv osobama koje imaju zamrznute zametke - nemogućnost uništavanja zametaka

Ako imate zamrznute zametke u nekoj od hrvatskih zdravstvenih ustanova i ne planirate više ići na transfer, molimo vas da nam se javite, posebno u situacijama ako vam u zdravstvenoj ustanovi kažu da:

  • na vlastiti zahtjev ne možete uništiti prekobrojne zametke
  • morate ići na transfer, ili
  • nakon isteka pet godina morate plaćati čuvanje zametaka koje više ne namjeravate čuvati.

Javiti se možete anonimno na neplodnost@roda.hr. Vaše informacije nećemo dijeliti dalje. 


Već godinama u Rodi svjedočimo da pacijentice  dobivaju pozive iz zdravstvenih ustanova kako bi se riješilo pitanje zamrznutih zametaka. Žene nam se opet javljaju s osjećajem svojevrsne “ucjene” od strane zdravstvene ustanove da donesu odluku na koju nisu spremne ili zato jer ne znaju koja su njihova prava i mogući daljnji koraci, a vezano uz kriopohranjene zametke.

Zato želimo vidjeti možemo li, kao udruga, ili zajedničkim nastupom s vama, naći različite prihvatljive načine uređenja ove situacije ubuduće te zagovarati prema nadležnim institucijama nužnost hitnih promjena.

Naime, zakonske odredbe su ostavljene vrlo nejasne po pitanju uništavanja zametaka, a mogućnost doniranja zametaka se ne provodi. Vaše je pravo da na temelju relevantnih informacija odlučite što će zdravstvena ustanova napraviti s reproduktivnim materijalom koji ste im ostavili na čuvanje, što uključuje i mogućnost uništenja spolnih stanica ili zametaka na vlastiti zahtjev.  

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: