Održana druga online radionica o sigurnosti u prometu za učitelje/ice razredne nastave

U srijedu, 27. 1. 2021. Roda je za učiteljice i učitelje razredne nastave održala online radionicu o sigurnosti u prometu.
Svrha ovakvih radionica je jačanje osjetljivosti na probleme na koje nailaze djeca kako aktivni i pasivni sudionici u prometu te poticanje na interaktivne metode poučavanja o sigurnosti u prometu uz stjecanje praktičnih vještina na osmišljavanju oglednog sata ili projektne edukacije na temu.

Radionica se sastojala od tri predavanja:

Nesreće u djece - izbježiv rizik - dr. sc. Aida Mujkić
Odličan uvod u radionicu napravila je prof. dr. sc. Aida Mujkić, redovita profesorica medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. U svome predavanju objasnila je što su to nesreće, zašto nastaju te kakve ozljede zadobivaju maloljetnici.

Djeca i doživljaj opasnosti u prometu - mr. sc. Ljiljana Mikuš
Pročelnica Sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva dala je odličan uvid u djetetovo viđenje svijeta i opasnosti u njemu.

Učenje temeljeno na neuroznanosti - Irena Orlović
Kao neurolingvistička psihoterapeutkinja, zainteresirala je učiteljice objašnjenjima koje prirodne pretpostavke, posebno što se tiče razvoja mozga, treba uzeti u obzir tijekom edukacije djece i na koje načine djeca lakše uče i pamte. 

Na radionici su predstavljeni inovativni Rodini alati za aktivno učenje o sigurnosti u prometu:

Escape room igra
Videoigra ČUDOvišna avantura
Radna bilježnica Mali prometni detektiv

a polaznice su se imale prilike upoznati s načinom rada i korištenja edukativnih alata. O Rodinim inovativnim alatima za učenje više možete pročitati i igricu zaigrati na web stranici projekta Zakoči - Take a brake!


Na radionici je sudjelovalo 181 učiteljica i učitelj razredne nastave koji su visoko ocijenili predstavljene Rodine alate i važnost Rodinog djelovanja u ovom području. Neke od njihovih poruka iz evaluacije:

Svaka pohvala za odabir teme, izvrsnu organizaciju i poticajne predavače (i moderatoricu naravno).

Sve teme vezano uz rad s djecom i roditeljima - MOLIM češće ponuditi na ovaj način. Sam odaziv pokazuje koliko smo svi (koji radimo s djecom i mladima) željni kvalitetnih rješenja, koja bi nam pomogla unaprijediti svoj rad , a vezano za sve aspekte njihove sigurnosti.

Izrazito korisno, primjenjivo i definitivno će biti često korišteno u mom razredu!

 

Edukacija je organizirana u okviru projekta zakOČI - Take a brake! odobrenog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Programa švicarsko-hrvatske suradnje. Partneri u projektu su CareCross iz Švicarske, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Grad Zaprešić i Općina Bale. Projekt ima za cilj, učeći iz švicarskih iskustava i najboljih praksi, okupiti sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i djecu kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.
Za sve informacije o projektu, pratite stranicu projekta.

Nadamo se da je ova radionica pojačala motivaciju polaznica za osmišljavanje interaktivnog učenja djece o sigurnosti u prometu i poticanje na osobno osvješćivanje problema i stjecanje vještina koje djeca moraju imati kao sudionici u prometu.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: