Predstavljamo Rodin novi e-tečaj namijenjen stručnjakinjama i stručnjacima koji rade s djecom

 

Rodina platforma za online učenje bogatija je za još jedan e-tečaj, Digitalna pismenost od vrtića, a namijenjen je odgojiteljicama/odgojiteljima i drugim stručnjakinjama/stručnjacima koje/i rade s djecom.
E-tečaj je nastao u okviru projekta Razmisli pa klikni - Obitelj u digitalno doba kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao odgovor na (ne)prilike u kojima živimo zadnjih godinu dana, a koje su nam ograničile susrete i učenje uživo.


U e-tečaju su obuhvaćene osnovne teme digitalne pismenosti za koje smatramo da će stručnjakinjama koje rade s djecom (i roditeljima) pomoći razumjeti u kakvom svijetu odrastaju današnja djeca, s kojim se izazovima i kako nose djeca i njihovi roditelji, vezano uz digitalno okruženje, te smo pokušale dočarati koliko je važna uloga svih odraslih uz koje djeca odrastaju i uče:

  1. Djeca i ekrani - navike, izazovi, opasnosti
  2. Uloga odraslih u odgoju djece za sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja
  3. Medijska pismenost i teme koje trebaju usvojiti djeca predškolske dobi
  4. Izazovi u vrijeme pandemije

 

Cilj je ovog e-tečaja jačanje kompetencija stručnjakinja koje rade s djecom i motiviranje da u rad s djecom predškolske dobi, ali i s njihovim roditeljima, uključe teme digitalne (i šire, medijske) pismenosti, kako bi na taj način doprinijele da djeca odrastaju u sigurne i odgovorne korisnike brojnih digitalnih sadržaja i uređaja koji su im svakodnevno dostupni.


Odgojiteljica (i ostale osobe koje se profesionalno bave djecom) koja poznaje osnovne teme digitalne pismenosti, zna prepoznati potencijalne probleme i pružiti informacije i podršku djeci i roditeljima, od iznimne je važnosti za današnje obitelji.
Upoznajte tim koji je osmislio i izradio e-tečaj


Jasena Knez Radolović
u Rodi radi kao voditeljica programa Podržavajuće roditeljstvo i urednica Rodinog portala i društvenih mreža.
Iako su joj važne sve roditeljske teme, od 2014. godine intenzivnije se bavi pomaganjem roditeljima i djeci da sigurno i odgovorno koriste internet kroz projekte Razmisli pa klikni. Autorica je brojnih Rodinih edukativnih sadržaja za roditelje i suautorica Vodiča za roditelje predškolaraca - Djeca u digitalnom okruženju.

Lidija Kralj je e-Learning menadžer, voditeljica projektnih timova, savjetnica za obrazovanje te profesorica matematike i informatike s tridesetogodišnjim iskustvom. Od 2017. do 2020. bila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja te vodila kurikularnu reformu i niz nacionalnih i internacionalnih projekata. Lidija je od 2015. godine radila na izradi kurikuluma osnovnoškolskog obrazovanja, međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije te nastavnog predmeta Informatike. Članica je radne skupine za digitalno obrazovanje, učenje, poučavanje i vrednovanje (DELTA, DG EAC) i Stručne radne skupine za sigurniji Internet za djecu (DG CONNECT). Lidija je autorica više od dvadeset udžbenika za matematiku i informatiku, niza digitalnih obrazovnih sadržaja, e-tečajeva te edukacija za učitelje, djecu, roditelje i lokalnu zajednicu.

Darko Rakić je učitelj savjetnik informatike u Osnovnoj školi Popovača. Voditelj je projekata i niza edukativnih radionica za učenike i učitelje. Bio je član Stručne radne skupine za Informatiku u MZO-u te radio na pisanju metodičkih priručnika i edukativnih materijala iz informatike.
Darko je autor nekoliko udžbenika za informatiku te niza priručnika. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom te pokušava svirati gitaru.

Marija Renić je edukatorica u području obrazovanja odraslih i dugogodišnja Rodina volonterka.
Sudjelovala je u brojnim projektima vezanima uz roditeljstvo u digitalno doba. Drži radionice za odgojitelje i stručnjake predškolskog odgoja, te radionice s roditeljima o sigurnoj i odgovornoj upotrebi interneta za djecu.
Autorica je brojnih obrazovnih materijala za roditelje te je suautorica Vodiča za roditelje predškolaraca - Djeca u digitalnom okruženju.


Tečaj se trenutno koristi u okviru dva projekta, već spomenutom Razmisli pa klikni - Obitelj u digitalno doba i Razmisli pa klikni od vrtića, koji financira Grad Zagreb.
Online edukacija će se nastaviti Zoom susretima u kojima će autori(ce) e-tečaja mentorirati polaznice za pripremu izlaganja tema digitalne pismenosti u svojim ustanovama.

Rok za prijave na prvi e-tečaj: 29. siječnja u 14h.
Zainteresirani vrtići mogu nam se javiti kontinuirano na mail: edukacija@roda.hr

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: